Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidentka Čaputová o vládnej kríze a odvolávaní Matoviča či Sulíka: Túto vládu nekryjem, ani ju nerozbíjam
Zdielať na

Prezidentka Čaputová o vládnej kríze a odvolávaní Matoviča či Sulíka: Túto vládu nekryjem, ani ju nerozbíjam

BRATISLAVA / Prezidentka na sociálnej sieti zverejnila video, kde odpovedá na otázky, ktoré jej adresujú občania. Nevyhla sa ani tým nepríjemným o vládnej kríze a tomu, prečo neodvolala ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ministra financií Igora Matoviča, alebo rovno celú vládu Eduarda Hegera.

Prezidentka Čaputová vo videu uviedla, že odpoveď je jednoduchá: "Prezidentka na to nemá právomoc." Vláda podľa Ústavy SR končí buď demisiou premiéra, alebo v momente, keď jej parlament vysloví nedôveru. Prezidentka sa dostáva k slovu až následne. 

Od Hlavy štátu závisí, či demisiu prijme. "Menuje niekoho ďalšieho, kto tu funkciu bude vykonávať. Zjednodušene povedané, v prípade ak by sa prezidentka rozhodla konať a odvolať ministra, či ministrov z funkcie, mal by tento dekrét rovnakú právnu silu, ako keby ho vypísal detský lekár," vysvetlila Zuzana Čaputová s tým, že podľa Ústavy SR nemôže ani iniciovať predčasné voľby. 

"U nás predčasné voľby vyhlasuje len predseda parlamentu," pokračovala ďalej a zopakovala aj to, že na zmenu Ústavy, ktorá by sa venovala predčasným voľbám je potrebná ústavná väčšina a teda 90 poslancov NR SR. Najprv by musel parlament teda zaviesť pravidlo, že skrátenie mandátu by mohli odhlasovať napríklad občania v referende. 

Prezidentka môže rozpustiť Národnú radu SR len v prípade ak je parlament neschopný zasadať tri mesiace. Vtedy ju hlava štátu môže rozpustiť a predseda NR SR, v tomto prípade Boris Kollár, vyhlási predčasné voľby. 

"Aj pre mňa, ako pre hlavu štátu, je frustrujúce, že nemôžem pomôcť viac," odpovedala Zuzana Čaputová na otázku ohľadom zdražovania. Hlava štátu akcentovala, že nemá exekutívne právomoci, nemôže prijať zákon, alebo rozhodovať o verejných financiách. 

Prezidentka ďalej zdôraznila, že občanov dokáže chrániť tým, že zákony, ktoré sú problematické vetuje a v prípade prelomenia veta v parlamente sa obráti na Ústavný súd. Prezidentka odmietla aj to, že by kryla, alebo rozbíjala ktorúkoľvek vládu. "Už len to, že sa tieto dve otázky zbehli, potvrdzuje, že sa vzájomne vylučujú," dodala prezidentka s tým, že nie je prezidentkou žiadnej vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie