Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Komentátori o predsedovi vlády: Eduard Heger je bielym koňom Igora Matoviča
Zdielať na

Komentátori o predsedovi vlády: Eduard Heger je bielym koňom Igora Matoviča

BRATISLAVA / Mená ministerských kandidátov sú verejnosti ešte stále neznáme. Po odchode SaS sa uvoľnil rezort hospodárstva, školstva, spravodlivosti, ale aj zahraničia. Hoci koalícia mala na vymýšľanie plánu B dva mesiace, zdá sa, že odchod SaS ju zastihol takpovediac nepripravenú.

Ak na začiatku budúceho týždňa nedostane prezidentka SR Zuzana Čaputová od premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) informáciu o kandidátoch na uvoľnené ministerské posty, rozhodne sa sama, koho z členov vlády riadením týchto rezortov poverí. Hlava štátu to vyhlásila v piatok v Bratislave s tým, že takéto provizórium neprospieva nikomu.

Prezidentka tvrdí, že naďalej nevie, koho premiér na obsadenie uvoľnených ministerstiev po odchode SaS z vlády navrhuje. "Žijeme náročnú dobu a je potrebné, aby tieto rezorty fungovali," vyhlásila prezidentka.

Predseda vlády Eduard Heger avizoval, že o ministerských postoch bude s prezidentkou hovoriť v piatok (9.9.2022) podvečer. Boris Kollár sa v popoludňajších hodinách vyjadril, že zoznam štyroch mien by koalícia mohla mať už v piatok. Ani v piatok večer sa však verejnosť nedozvedela viac o odborníkoch, ktorí by mali viesť kľúčové rezorty v mimoriadne ťažkom období. 

Na stredajšom rokovaní vlády uviedol, že hoci nominanti nebudú príslušníkmi politických strán, preberá za nich plnú politickú zodpovednosť, ako mu to vyplýva z postavenie šéfa vládneho kabinetu. 

​Heger je biely kôň, komentoval Soltész

V pravidelnom podcaste TV JOJ Sme v kaviarni sa téme venovali komentátori Arpád Soltész (TV JOJ) a Peter Tkačenko (SME). Komentátor TV JOJ označil predsedu vlády Eduarda Hegera za bieleho koňa Igora Matoviča, ktorý si neuvedomuje, že za všetko čo sa teraz deje nesie nielen politickú, ale aj právnu zodpovednosť. Komentátor Soltész zdôraznil, že si treba pamätať to, ako biele kone zväčša dopadnú. 

Čo sa týka nástupcov, obaja komentátori sa zhodli, že najťažšie postavenie bude mať minister hospodárstva, ktorý by mohol byť Karol Hirman. Expert na energetiku, podľa komentátorov, môže pociťovať pocit zodpovednosti za krajinu, ale z danej situácie nemôže vyjsť dobre. Zároveň bude ministrom zhoršovať pozíciu práve skutočnosť, že za sebou nemajú žiadnu stranu. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie