Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politológ Lenč o menšinovej vláde: To, že Heger nebude žiadať parlament o dôveru, je jedným z mála správnych rozhodnutí
Zdielať na

Politológ Lenč o menšinovej vláde: To, že Heger nebude žiadať parlament o dôveru, je jedným z mála správnych rozhodnutí

BRATISLAVA / Eduard Heger opäť zopakoval, že NR SR nebude žiadať o prejavenie dôvery. V relácii Sobotné dialógy uviedol, že si uvedomuje, že by toto hlasovanie neustál. Po odchode SAS tvoria koalíciu len tri strany - OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Podľa politológa Jozefa Lenča je to jedno z mála správnych rozhodnutí, ktoré Eduard Heger urobil.

Vládna strana Igora Matoviča OĽaNO už v parlamente nemá väčšinu. Aktuálne je rozloženie parlamentných síl tak, že Sme rodina má 20 poslancov a OĽaNO má 48 poslancov z pôvodných 53.

Strana Za ľudí Veroniky Remišovej má aktuálne len dvoch poslancov - Janu Žitňanskú a Juraja Šeligu. O jeden poslanecký mandát pripravila Za ľudí SaS, pretože po demisii sa do parlamentu vracia aj Mária Kolíková, ktorá vytlačí svoju náhradníčku Alexandru Pivkovú. 

A komu tím prospějete, co?

SaS s 21 poslancami od utorka zasadne do opozičných lavíc, z čoho vyplýva, že vláda Eduarda Hegera zostane v parlamente bez väčšinovej podpory poslancov. Namiesto 76 poslancov, ktorý sú pre väčšinovú vládu potrebný (poslancov je 150) bude mať Hegerov kabinet podporu len 70. 

Napriek tejto situácii Eduard Heger nemá v pláne deklarovať, ako chce väčšinu, ktorá je potrebná pre presadzovanie legislatívnych zámerov potrebná, získať. Eduard Heger sa v sobotných dialógoch, vyjadril, "že si je vedomý, že by toto hlasovanie nemusel ustáť a ničomu by to neprospelo".

Jedno z mála správnych rozhodnutí, reaguje Lenč

Podľa politológa je postup Eduarda Hegera legitímny a k požiadaniu o dôveru ho nezaväzuje ani Ústava SR. "Takýto postoj je legitímny a nikto mu nedáva povinnosť sa znova uchádzať o dôveru," poznamenal politológ s tým, že Heger je legitímnym premiérom do momentu, kým mu parlament nevysloví nedôveru. 

"Pre Eduarda Hegera je toto správny krok. Je to jedno z mála správnych a pragmatických rozhodnutí," uzavrel politológ Jozef Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie