Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prestrelky medzi SaS a Igorom Matovičom neutíchajú: Majú si ešte čo vykričať?
Zdielať na

Prestrelky medzi SaS a Igorom Matovičom neutíchajú: Majú si ešte čo vykričať?

BRATISLAVA / Ako malé deti? Konflikty medzi ministrom financií a bývalým premiérom Igorom Matovičom a stranou SaS sa neupokojil ani po tom, čo liberáli odišli z vlády. Slovné prestrelky si politici vymieňajú najmä cez sociálne siete.

Konfliktný víkend sa síce začal tým, že trojkoalícia ešte nemá kandidáta na post ministra školstva, ale (zatiaľ) skončil pri tom, že Branislav Gröhling klame o krúžkovnom, ktoré vláda napokon odložila s tým, že by sa mu venoval čas až po ďalších voľbách. 

"Vôbec ma nebaví táto verejná prekáračka … ale Veľmi ma mrzí, že Braňo Gröhling opakovane verejne úmyselne klame v otázke krúžkovného. Samotnú prípravu zákona od začiatku sabotoval. Kým Ministerstvo Kultúry dodalo všetky potrebné návrhy na legislatívne zmeny ešte pred májovým schválením zákona … Braňo vyslovene zakázal zamestnancom MŠVaV to urobiť pred schválením a navyše, čo je už úplne nepochopiteľné, to isté urobil aj po prijatí zákona, čo je v príkrom rozpore so schváleným Uznesením vlády č. 336 zo dňa 18.5.2022, ktoré mu vyslovene najneskôr do 1.1.2023," bránil sa Matovič na jeho najobľúbenejšom komunikačnom kanále - na facebooku. 

Igor Matovič nazval SaSkára obuvníkom s kaderníckou kariérou

"Prečo sme zatiaľ nevybrali novú ministerku či ministra školstva? Máme viacero zaujímavých kandidátov a nechceme urobiť pri výbere zbytočne unáhlené rozhodnutie. Každý z kandidátov je nezávislý fachman v obore tak, ako traja ostatní noví ministri. Ak by ste sa mali rozhodnúť vy a mali by ste vo finále výberu fachmana zo školstva a vyučeného obuvníka s kariérou kaderníka celebrít - kto by bola vaša voľba? Moja je jasná," uviedol minister Matovič na svojom profile na sociálnej sieti. Reagoval tak na skutočnosť, že SaS sa ohradilo proti tomu, že trojkoalícia ešte stále nemá kandidáta na post ministra školstva. 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) odovzdal prezidentke SR Zuzane Čaputovej tri mená kandidátov na ministrov, ktorí majú nahradiť vo vláde ministrov z SaS ešte v piatok. Tá sa k menám zatiaľ nevyjadrila. Pri rezorte školstva hlavu štátu požiadal, aby zatiaľ poverila vedením jeho, keďže výber kandidáta ešte nie je uzavretý. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy.

SaS takýto prístup neakceptuje

S prístupom predsedu vlády Eduarda Hegera ostro nesúhlasila strana SaS. Minister školstva v demisii Branislav Gröhling (SaS) označil takýto prístup za nezodpovedný. 

„Nemať meno nového ministra školstva považujem za hazard so vzdelávaním našich detí. Ak si zvyšok koalície vybral, že uprednostní funkciu pre ministra Matoviča, mali mať pripravené meno za môjho nástupcu na ministerstve školstva. Už dva mesiace som mohol svojho nástupcu oboznamovať s problematikou a pripravovať ho na všetko, čo ho na ministerstve čaká, na potrebné reformné opatrenia, ktoré ho čakajú, ako aj na krízové riadenie týkajúce sa cien energií, covidu či umiestňovania žiakov z Ukrajiny," uviedol Gröhling vo vyjadrení pre médiá.

"Nič z toho sa neudialo, pretože som dodnes nedostal jediné meno. Nástupcom rozhodne nemôže byť dočasne poverený premiér na čiastočný úväzok. Naopak, školstvo si zaslúži pripraveného a rozhodného ministra, ktorý prevezme rezort a všetky jeho úlohy," pokračoval minister v demisii ďalej a dodal, že nástupca totiž musí pokračovať vo všetkých reformných krokoch, ktoré sa naštartovali.

"To je napríklad reforma obsahu vzdelávania, reforma poradní či podmienky Plánu obnovy. Časť práce sme splnili vopred. Už v lete sme splnili podmienky 2. platby z Plánu obnovy, ktoré majú termín až na jeseň. Tým sme budúcemu ministrovi už splnili jednu úlohu. Vyhlásili a nastavili sme výzvy na dobudovanie materských škôl, základných škôl či debarierizáciu SŠ za 170 miliónov eur," pokračoval Gröhling s tým, že to je ďalšia ďalšia úloha, ktorá je splnená.

"Lenže školstvo, žiaci a učitelia si nemôžu dovoliť vyčkávať, kým niekto príde, zaučí sa a nadviaže na začatú prácu. Budúci minister musí do jari 2023 splniť reformné opatrenia potrebné pre tretiu platbu z Plánu obnovy. Na to potrebuje rozhodnosť, schopnosť rokovať naprieč koalíciou, podporu strán a hlavne skorý nástup a spoznanie problematiky na ministerstve,“ uzavrel Branislav Gröhling zo SaS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie