Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pocta legende na pôde SND: Edita Grúberová tvrdila, že svoje výšky si vyplakala ešte v detstve
Zdielať na

Pocta legende na pôde SND: Edita Grúberová tvrdila, že svoje výšky si vyplakala ešte v detstve

BRATISLAVA / Pôvodne chcela byť zdravotnou sestrou, no napokon si získala svet svojim hlasom. Operná diva Edita Grúberová tvrdila, že svoje nádherné a kryštálovo čisté výšky si vyplakala ešte v detstve. Bratislavčanka si získala srdcia nielen divákov, ale aj kolegov a spolupracovníkov, ktorí na nej oceňovali nielen jej umeleckú hodnotu, ale najmä jej ľudskosť a ochotu úprimne pomáhať ďalšej generácii spevákov a speváčok.

Edita Grúberová bola rodáčkou z bratislavskej Rače a operný spev vyštudovala na Konzervatóriu v Bratislave a na VŠMU. S jedným zo svojich obľúbených partnerov, Petrom Dvorským, sa zoznámili ešte na Konzervatóriu. "Prvý raz som ju počul cez dvere a do toho hlasu som sa okamžite zamiloval," povedal Peter Dvorský na tlačovej konferencii venovanej koncertu Edita Grúberová Tribute. 

Oslňujúci soprán s emocionálnou silou, aj to bola operná diva Edita Grúberová. Na rodáčku z Bratislavy, ktorá svojim hlasom dobila svet, si na pôde SND zaspomínali diváci z domova i zahraničia. Sopranistka bola stálicou operných domov vo Viedni, v Mníchove, ale fanúšikov pre operu získavala po celom svete. Vo svojich postavách geniálne vyvažovala technickú brilantnosť s emocionálnou hĺbkou.

Hold vzdali tie najlepšie z najlepších

Sopranistky Simona Houda Šaturová, Slávka Zámečníková, Martina Masaryková, Andrea Vizvári,Mariana Sajko, ale aj svetová hviezda Brenda Ray vzdali hold ikone na ktorej si cenili jej dokonalosť, ale aj to, že bola pre nich nekonečnou inšpiráciou. 

"Ona bola úžasná, dobrosrdečná, priala kolegom, priala mladým spevákom, mladým dirigentom," zaspomínal si na Grúberovú jeden z jej obľúbených javiskových partnerov a blízkych priateľov Pavol Bršlík, ktorý s ňou bol v pravidelnom konatakte aj po tom, čo sa rozlúčila s kariérou. "Spievala dokonale ako vždy, až som koľkokrát skoro zabudol nastúpiť, lebo som sa tak započúval do toho hlasu," zaspomínal si aj Peter Dvorský, ktorý sa po jej boku po prvý raz predviedol vo Viedenskej Štátnej opere a sám seba prirovnal k zelenáčovi. "Viete, čo to bolo, keď som sa ja mladé 26 ročné ucho dostal k takému obsadeniu," uviedol Dvorský na margo ich prvej spolupráce. 

Spomínajú na ňu s láskou

Bohužial sa Edita Grúberová koncertu na svoju počesť nedočkala a náhle zomrela v októbri minulého roka. Môžnosť dôstojne sa na javisku rozlúčiť so všetkými, ktorí ju milovali a obdivovali, jej prekazila pandémia covidu. Čo by jej divadelné lásky povedali, keby mohli? "Že chýba a že bude chýbať," odkázal Bršlík a Peter Dvorksý dodal, že by jej ešte rád povedal nasledovné: "Edita, bola si pre mňa veľkou dámou, veľkou kolegyňou a fantastickou priateľkou."

Súvisiace články

Najčítanejšie