Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SND predstavilo 103. sezónu, podľa poslancov, ktorí ju nevideli je bezpredmetná a riaditeľa treba vymeniť
Zdielať na

SND predstavilo 103. sezónu, podľa poslancov, ktorí ju nevideli je bezpredmetná a riaditeľa treba vymeniť

BRATISLAVA / Slovenské národné divadlo predstavilo na tlačovej konferencii vo štvrtok plán 103. sezóny. Urobilo tak po turbulentnom období, keď generálny riaditeľ SND Matej Drlička, čelil ostrej kritike a to aj zo strany poslancov NR SR, ktorí si ho predvolali na výbor pre kultúru a médiá. Presvedčila ich koncepcia trojzložkového divadla?

Aktuálne vedenie počíta s 13. internými sólistami, čo predstavilo aj na tlačovej konferencii na pôde SND vo štvrtok (16. 6. 2022). Generálny riaditeľ prvej scény zároveň predstavil projekty a spolupráce, ktoré by mali pre SND priniesť nielen finančné benefity, ale aj edukatívne zámery či spolupráce s umeleckými súbormi. 

Opera SND uvedie Svätopluka, ale aj poctu Edite Grúberovej

Opera SND pod vedením Lubora Cukra plánuje tri premiéry. "Na javisko sa vracia v novej inscenácii jeden z najpopulárnejších operných titulov, Carmen Georgea Bizeta, strhujúca realistická hudobná dráma o vášni, slobode, pomste a smrti. Novinka má ambíciu zachovať divácku atraktivitu diela, ale odkryje aj iné roviny ako iba príbeh o prelietavej láske. Temperamentnú Carmen vystrieda slávnostná opera Eugena Suchoňa Svätopluk, významné dielo slovenskej klasickej hudby," uviedol riaditeľ operného súboru. 

Vedenie priblížilo aj to, že zásadná historická téma sa na scénu Opery SND vracia ako súčasť osláv 30. výročia vzniku Slovenskej republiky v novej, výtvarne silnej a filozofickej koncepcii. Na ňu nadviaže výpravná belkantová opera so sugestívnym príbehom z anglickej histórie Maria Stuarda od Gaetana Donizettiho.Trojicu premiér doplní súčasná pocta opernému žánru s odkazmi do histórie, Impresario Dotcom od Ľubice Čekovskej v koprodukcii so svetoznámym festivalom v Bregenzi ako súčasť špeciálnych projektov Opery SND.

"V ich rámci uvedieme aj mimoriadnu udalosť otvárací galakoncert sezóny Pocta Edite Gruberovej, na ktorom vzdajú hold našej sopránovej legende súčasné operné hviezdy. Zbor Opery SND vystúpi na významnom opernom festivale Janáček Brno, kde uvedie dielo Feliksa Nowowiejského Quo Vadis," pokračovalo vedenie ďalej a dodalo, že bude pokračovať aj s obľúbenými dramaturgickými úvodmi pred predstaveniami, či s matiné pred premiérami i s cyklom komorných koncertov.

"Chystáme tiež tradičné Letné gala pred novou budovou SND na záver sezóny. V repertoári ostávajú obľúbené tituly z predchádzajúcich sezón vrátane štyroch detských inscenácií. Pokračujeme tiež s Operným štúdiom SND, ktorého činnosť v podobe workshopov, koncertov a predstavení sme rozšírili o účinkovanie frekventantov v štandardných inscenáciách. Rozbiehame systematickú edukatívnu činnosť smerom k detskému a mladému divákovi. V novej sezóne nás čaká nás nový, pestrý divadelný svet, ktorý reflektuje tradičné kvality, osloví i mladého diváka a vyjadrí tiež zásadný postoj k súčasnému svetu. Tešíme sa, že budeme spolu premýšľať, smiať sa, kochať sa krásou i snívať," dodal Cukr. 

V Balete SND sa bude dariť rozprávkam a romantike

Balet SND ponúkne v sezóne 2022/2023 dve premiéry, osem repertoárových inscenácií, ale aj dva exkluzívne projekty, či predstavenia hosťujúcich súborov a vzdelávacie projekty.

"Prvou premiérou súboru je balet La fille mal gardée známy pod slovenskými názvami Zle strážené dievča alebo Márna opatrnosť. Príbeh matky, ktorá chce pre svoju dcéru lepšieho ženícha než toho, ktorého si Lisa vybrala, je popretkávaný vtipnými situáciami a veľkými tanečnými obrazmi velikána svojho remesla, choreografa sira Frederika Ashtona," predstavila riaditeľka Baletu SND Nina Poláková.

Kolorit baletu o "Zle stráženom dievčati" zasadený do vidieckeho prostredia dokresľuje melodická hudba Ferdinanda Hérolda v aranžmáne Johna Lunchberyho. "Do sveta neobmedzenej fantázie divákov vtiahne druhá premiérová inscenácia Pinocchio. Vizuálne príťažlivé spracovanie známej rozprávky na hudbu Nina Rotu pripraví choreograf Giorgio Madia. V repertoári ostávajú všetky tri inscenácie premiérovo uvedené v minulej sezóne. Deti poteší výpravná Popoluška, dospelých ikonické a nadčasové choreografie v programe Rukopisy majstrov a nebude chýbať ani spoločný projekt Balet&Sľuk/Tancom k sebe, ktorého program dostane nový šat," pokračovala riaditeľka baletného súboru. 

Poláková zdôraznila, že významné miesto v repertoári majú veľké klasické tituly ako Labutie jazero a Giselle, a detské tituly Luskáčik a Narodil sa chrobáčik. "Vašej pozornosti by nemali ujsť dva exkluzívne projekty. Prvým je baletný galakoncert Umenie pre život, na ktorom budú participovať baletní sólisti z najprestížnejších divadelných scén sveta a druhým je Fashion Ballet, ktorý po minuloročnom úspechu vstupuje do nového ročníka s novými choreografiami i novými dizajnovými kostýmami," uviedla riaditeľka ďalej s tým, že pre enormný divácky záujem o tento projekt Balet SND zaradil do programu aj dve reprízy formátu z minulej sezóny, ktoré sú zároveň poslednou šancou vidieť choreografické a dizajnérske kreácie, ktoré vznikli v sezóna 2021/22.

"Záver divadelnej sezóny bude tradične patriť podpore budúcich tanečných interpretov a choreografov prostredníctvom koncertov Večer tanečného umenia VŠMU a Baletu SND a Absolventský koncert Tanečného konzervatória Evy Jaczovej," uzavrela Nina Poláková. 

Činohra SND a aktuálne spoločenské témy

Riaditeľka Činohry SND začala svoj príhovor tým, že by to mohol byť výdych, ale zdá sa však, že nebude. "Európa a svet sú opäť v kríze, paradigmy sa menia, Pandorine skrinky sa otvárajú a my sme vo vleku nových utrpení i skúšok. Rany pribúdajú, ale niektoré sa isto aj hoja. Divadlo opäť raz môže naplniť svoju funkciu reakcie na realitu. Bohužiaľ? Chvalabohu? To určuje jeho zmysel," uviedla Miriam Kičiňová.

"Tvoriť unikátne svety, ktoré môžu byť estetickým, filozofickým i konceptuálnym odrazom sveta, jeho komentárom, analýzou, emocionálnou očistou, jednoduchým precítením reality. V sezóne 2022/2023 sme pátrali v témach, ktoré tvoria našu vertikálnu dramaturgiu, ako amnézia pamäti, biele miesta dejín, cyklus Západ, depresia Európy, kultúrne vojny, starnutie, kto je naša komunita, o aký svet a hodnoty má zmysel zabojovať," pokračovala Kičiňová s tým, že sa to pretavilo do dvanástich projektov, ktoré spája moment krízy, osobnej i spoločnosti (spoločenskej) a následná reakcia, ktorá núti meniť postoje. 

Jednotlivca i spoločnosť. Zabehnuté rámce nestačia a po zlome je nutnosť rozhodnúť sa. Ostať vo zvolenom svete, stať sa konformným, splynúť, potlačiť seba, ustúpiť spoločenskému tlaku, alebo začať inak, odznova, individuálne, bez potlačenia zodpovednosti. Ale po kríze môže prísť aj ústup končiaci sa práve v konformizme vlastného života a postoja.

Poslanci vedenie SND na milosť zrejme nevezmú

Do centra záujmu poslancov NR SR sa Matej Drlička dostal kvôli výpovediam pre sólistov Opery SND. Generálny riaditeľ sa zo svojho konania zodpovedal aj na parlamentnom výbore pre kultúru a média, ktorý viedla poslankyňa Za ľudí a jeho podpredsedníčka Jana Žitňanská.

Situáciu sa nepodarilo zvládnuť a vedenie SND a riaditeľ operného súboru čelili invektívam zo strany poslancov. Poslanec Taraba na predmetnom výbore označil SND za "náš klenot" a tvrdil, že Drličkovi nedovolí, aby ho zničil. Proti vystupoval aj poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek. Najhlasnejší bol vo svojich výhradách poslanec OĽaNO Jozef Pročko, ktorý Drličku označil za hanbu ministerky Milanovej (OĽaNO). "Pre mňa ste najhorší riaditeľ v histórii, ste arogantný človek," povedal tým, že by ho okamžite prepustil.

Podobne sa k problému postavila aj jeho kolegyňa z toho istého poslaneckého klubu Monika Kozelová, ktorá Drličku rovnako označila za arogantného človeka. Čo presne vyčíta generálnemu riaditeľovi pomenovala Kozelová pre Noviny PLUS na pôde parlamentu. 

Navzdory tomu, že sa poslanci o SND temperamentne zhovárali, pre Noviny PLUS TV JOJ sa vyjadrili, že koncepciu novej sezóny väčšina z nich ani nezachytila a vôbec sa jej nevenovala.

Predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský uviedol, že sa aktuálne sústredí na iné veci. "Prepáčte, ale aktuálne sme v procese výberu generálneho riaditeľa RTVS a s tým máme plné ruky práce, keďže výbor je nielen kultúrny, ale aj mediálny a toto je myslím si hlavná udalosť mediálneho výboru nielen tento rok, ale za celé štvorročné obdobie," uviedol Čekovský s tým, že výbor musel zabezpečovať vypočutie kandidátov aj po technickej stránke. Verejné vypočutia kandidátov na rôzne funkcie sa už diali na rôznych platformách v NR SR a teda nešlo o neprebádanú novinku.

Prieskum koncepcie Čekovský nepoveril ani žiadneho z členov výboru, ale odkázal nás na bývalého herca divadla Nová scéna Roberta Haláka, ktorý sa koncepcii venoval okrajovo v piatok (17. 6. 2022) pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že sa zameral najmä na Operu SND. "Dostal som hrací plán v ktorom sú uvedené vystúpenia hosťujúcich sólistov a teda chcem vedieť, koľko predstavení sa ujde interným sólistom, aby sa necítili zbytoční," povedal Halák a doplnil, že ak sa bude divadlu dariť, tak on bude mať len radosť. 

Koncepcii sa nevenovala ani Monika Kozelová, ktorá sa rovnako odvolala na to, že pracovne sa zaoberala inými udalosťami a podobne na to reagoval aj poslanec Jozef Pročko. "Ja som tie plány vôbec nevidel, riešime úplne iné veci," vyjadril sa poslanec pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Opozícia považuje koncepciu za bezpredmetnú, riaditeľa treba vymeniť

Novinám PLUS to potvrdil opozičný poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek, ale aj jeho opozičný kolega Tomáš Taraba, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke ĽSNS. Podľa Tarabu je táto koncepcia irelevantná, hoci ju nevidel. Napriek tomu je presvedčený, že GR SND treba vymeniť, lebo jeho koncepcia je neudržateľná a všetko ostatné "je iba balast"

Jarjabek poznamenal, že tento príbeh nie je uzavretý s tým, že nové podnety na riaditeľa prichádzajú aj z Baletu SND a podozrenia sú aj v prípade prepojení na súkromné firmy. Dokonca zdôraznil, že okrem avizovanej finančnej kontroly posielajú do divadla aj inšpekciu, ktorá ma preveriť výpovede, ktoré dostali operní sólisti. Na koncepciu novej sezóny však reagovať nechcel. Na tomto názore má byť podľa slov opozície zhoda v aj s koalíciou. 

"Ja som tam nebol pani redaktorka, ani som to nevidel, ani to nepočul, ale pre mňa tieto veci nie sú dôležité, pokiaľ sa nevyriešia tie veci, ktoré máme na výbore. Ak riaditeľ hovorí o dákom koncepte, tak pre mňa je to nepodstatné. Podstatné je to, čo sa v SND deje, pretože ak sa to nevyrieši, tak ani tá sezóna nebude vyzerať tak, ako ju predstavil pán riaditeľ," uviedol Jarjabek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie