Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová: Referendum vypíšem s druhou otázkou, prvú posielam na Ústavný súd SR
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová: Referendum vypíšem s druhou otázkou, prvú posielam na Ústavný súd SR

BRATISLAVA / Po rokovaniach s možnými náhradníkmi na ministerské posty sa prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila aj k referendu. Akcentovala, že jej povinnosťou je chrániť Ústavu SR pred manipulatívnymi krokmi.

Prezidentka sa postavila pred médiá a verejnosť s tým, že opozícia dokázala dodať minimálny počet potrebných podpisov. "Referendum bude, referendum vypíšem," poznamenala s tým, že na Ústavný súd SR sa obráti iba s prvou otázkou, ktorá je podľa právnikov ústavne problematická. 

"Ústavný súd SR v podstate povedal, že nie je možné referendom, alebo iným spôsobom, ktorý nie je zakotvený v Ústave SR, skrátiť funkčné obdobie orgánom funkčnej moci," špecifikovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá pripomenula, že predbežné stanovisko dala ešte v lete. 

"Organizátori napriek tomu zbierali podpisy v pôvodnom znení," poznamenala s tým, že občanom treba vysvetliť, že prvá otázka neznamená predčasné voľby. Zároveň poznamenala, že petičný výbor doručil hárky neskoro, a preto nie je možné spojiť referendum s komunálnymi voľbami. 

"Viem, že môžete byť na túto vládu veľmi nahnevaní a v mnohých postojoch s vami súhlasím," uviedla hlava štátu ďalej a akcentovala, že hnev nemôže potierať základný zákon štátu, akým je Ústava SR. Zuzana Čaputová povedala aj to, že je pripravená na ďalšie útoky a vyjadrenia o tom, že "zmarila referendum"

"Ústava SR má občanov chrániť," uzavrela s tým, že referendum s druhou otázkou vypíše hneď, ako rozhodne Ústavný súd SR, ktorý je jediný poverený posudzovať ústavnosť.  

Súvisiace články

Najčítanejšie