Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na hrane s premiérom Hegerom: Igora Matoviča zvládam "ukočírovať", tvrdí šéf vlády
Zdielať na

Na hrane s premiérom Hegerom: Igora Matoviča zvládam "ukočírovať", tvrdí šéf vlády

BRATISLAVA / Šéfuje menšinovej vláde, ktorej SaS už v parlamente nič nedaruje a zároveň čelí obrovskej nevôli občanov, firiem a samospráv, ktoré čakajú na pomoc s cenami energií. Výsledky prieskumu hovoria šokujúco jasnou rečou – Slováci chcú na čele krajiny niekoho, komu odpustia aj porušovanie demokratických princípov. Čo na to povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO)?

Traja nový ministri a Igor Matovič pevne vo svojej pozícii. Otázne je, či je s takouto koncovkou spokojný Eduard Heger. Nezodpovedanou otázkou zostáva to, či mohol urobiť viac a či stálo za to, nepostaviť sa straníckemu lídrovi Igorovi Matovičovi.

Eduard Heger tvrdí, že nebudeme mať predčasné parlamentné voľby. "Robím všetko preto, aby sme ich nepotrebovali," argumentoval Heger s tým, že vláda rozbehla obrovské množstvo reforiem a rozviazala ruky OČTK. 

Heger sa vyjadril, že dôvod odchodu SaS bol absurdný. "Nebol to správny moment," vyjadril sa predseda vládneho kabinetu s tým, že takto sa neodchádza pred najväčšou búrkou. Na otázku, či Igor Matovič vláde neškodí, Eduard Heger odmietol odpovedať s tým, že rozhodujú skutky a tými sa získava dôvera občana. 

"Pellegrini, keď bol premiérom, tak mával foldrom, kde mal fotky plesní a to bolo maximum, čo dokázal," vyriekol Heger s tým, že sa novinári snažia činy vlády spochybniť. Za ne označuje aj to, že vláda rozdala rekordné miliardy školstvu aj zdravotníctvu. "Občanov nezaujíma kto napísal aký status," ďalej uvádzal Eduard Heger. 

"Povedzte mi, ktorá vláda doviedla na východ Slovenska automobilku? Bola to naša vláda," poznamenal, pričom trval na tom, že Igora Matoviča zvláda "ukočírovať". 

Parlamentná matematika nepustí

SaS premiérovi v parlamente dokazuje, že nemá väčšinu a že si bude musieť pýtať podporu pre koaličné návrhy, Heger však odkázal, že automaticky počíta s podporou niektorých návrhov. "Prekvapilo ma, že nikto nemal záujem s nami rokovať. Ja som predseda strany a nebol som oslovený nikým," vyjadril sa Richard Sulík na tlačovej konferencii po neotvorení 72. schôdze v parlamente. 

"Ľudia potrebujú, aby bola jednota," pokračoval Heger s tým, že podobne to bolo aj v čase pandémie. Richardovi Sulíkovi vyčíta, že bolo jasné, že vláda je menšinová a teda je jasné, že nebude mať v parlamente väčšinu. "Mysleli si, že budeme vládnuť s fašistami," reagoval premiér s tým, že to sa nestalo. Predseda vlády ďalej uviedol, že rokovanie je samozrejmosťou, ktorá sa na parlamentnej úrovni už deje. 

Slovensku by nevadil "taký malý diktátor"

Výsledky prieskumu hovoria jasne - Slovensko chce na čele krajiny silného lídra a to až v rovine diktátu, či na hrane demokratických princípov. Je to jednoznačné volanie po poriadku. Prieskum ukázal, že autoritárskeho lídra si želá až 58,4 % opýtaných. 

"Ak by sme tu mali Vladimíra Putina. Nemyslím si, že 58 % ľudí by na Slovensku chcelo Vladimíra Putina," spochybnil prieskum Eduard Heger a dodal, že ak to tak je, tak je to alarmujúce. "Vidím tu politiku strachu, ktorú tu vyvoláva Robert Fica, ktorý je schopný všetkého," dodal.

To, že by si nevedel urobiť poriadok, Eduard Heger odmieta s tým, že 40 rokov sme tu mali komunizmus a nechcel by, aby sa toto vrátilo. "Ľudia boli zatváraní za svoj názor," pokračoval s tým, že bol aj na filme, ktorý je venovaný tejto problematike. 

Čo sa týka preferencií a toho, že aktuálna koalícia by mala v parlamente len 28 kresiel, premiér reagoval tým, že "ľuďom treba otvárať oči". "Ak by bol Pellegrini samostatnou jednotkou, nemal by tam Rašiho a Žigu," zaútočil Heger na dvojročného lídra prieskumov. 

Eduard Heger argumentuje aj tým, že vláda neustále adresuje pomoc rodičom, ale aj dôchodcom. Tí by sa mali dočkať zvýšenia dôchodkov v priemernej výške o 68 eur. To by sa však mohlo zdať, ako suma na jeden nákup potravín. 

Ceny energií sú zastropované

"Občanom sme dali jednorázové príspevky v júni, ale teraz dostanú 200 eur na mesiac na každé dieťa od 0 do 18," bránil sa šéf vlády pričom argumentuje tým, že Slovensko už zastropované ceny má. Trvá na tom, že Európska komisia rieši cenu komodity a nie stropovanie cien. Heger pripomenul aj otvorenie Mochoviec, vďaka ktorým bude Slovensko samostatné. "Ruský plyn je veľmi drahý a preto sme diverzifikovali," bránil sa Heger tým, že zásobníky sa podarilo naplniť na maximum. 

Heger tvrdí aj to, že akonáhle pôjdu firmy do mínusu, prídu kompenzácie. V prípade, že by firmy míňali na ceny energií zisky, tak to EK označuje za neprimeranú štátnu pomoc. Argumentoval aj tým, že poľnohospodárom už vláda formu pomoci vyriešila a zdvihla platy aj štátnym zamestnancom a pracovníkom v školstve. 

"Spomeňme si na ekonomickú krízu, ktorú dala Ficova vláda na šrotovné. My sme pandémiu zvládli dobre a tak isto budeme pristupovať rovnako aj k tejto kríze," tvrdí premiér s tým, že aj teraz sa snažia pomáhať rovnako. 

Noví ministri - spokojnosť či obavy?

V stredu už na svojom prom rokovaní vlády sedeli noví ministri, predbežná spokojnosť alebo obavy? Minister Viliam Karas prichádza z prostredia advokátskej komory, zároveň má mať prepojenia aj na oligarchu Výboha. "Je to veľmi kvalitný človek," poznamenal Heger a pokračoval parafrázou Igora Matoviča. Už on tvrdil, že Karasa si za šéfa zvolilo viac ako 6-tisíc advokátov. 

Veľké očakávania sa vkladajú do ministra hospodárstva Karla Hirmana. Bývalý novinár, skúsený ekonomický poradca expremiérky Radičovej, bývalého ukrajinského premiéra Hrojsmana, či ministra Lajčáka. "Ak by som nebol spokojný, tak by tam nebol," dodal premiér Eduard Heger na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie