Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci po týždni otvorili schôdzu Národnej rady, prítomných bolo 117 poslancov
Zdielať na

Poslanci po týždni otvorili schôdzu Národnej rady, prítomných bolo 117 poslancov

BRATISLAVA / Poslanci otvorili 72. schôdzu Národnej rady (NR) SR. Stalo sa tak týždeň po obštrukcii SaS, ktorá len nedávno vstúpila do opozície.

Na otvorenie schôdze NR SR prišlo 117 poslancov, čo je nadpolovičný počet. "Plénum je uznášaniaschopné," skonštatoval predseda Národnej rady SR Boris Kollár.  Počas schôdze sa bude rozhodovať o vyše 100 bodov, medzi prvými je napríklad návrh Sme rodina na zmenu Ústavy SR, ktorá by umožnila predčasné voľby.

Šéfka klubu SaS Anna Zemanová po otvorení schôdze požiadala o presunutie viacerých bodov programu na októbrovu schôdzu, čo napokon nebolo schválené. Na pláne je tiež viacero zákonov, ktoré reagujú na energetickú krízu, zmena Ústavy SR, či hlasovanie o vstupu Fínska a Švédska do NATO.

Schôdzu otvorili na druhý pokus

72. schôdzu NR SR poslanci otvorili na druhý pokus. Minulú stredu (14.9.) otvorenie rokovania zablokovali opoziční i nezaradení poslanci. "V úvode si urobíme prieskum, s kým koaličná menšina bude vládnuť, kde si nájde podporu na otvorenie schôdze," avizovala ešte vopred šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Pri prvom pokuse o otvorenie schôdze bolo prítomných 64 poslancov, pri druhom pokuse to bolo 71, čo stále nebolo dostatok.

Následne poslanecké grémium rozhodlo, že poslanci sa najbližšie stretnú v utorok (20.9.). Po neúspešnom otvorení schôdze NR SR sa konalo rokovanie medzi OĽaNO a SaS, výsledkom čoho bol súhlas SaS s podporením otvorenia schôdze NR SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie