Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslancom sa nepodarilo otvoriť schôdzu NRSR: Stretnú sa opäť až v utorok (20.9.)
Zdielať na

Poslancom sa nepodarilo otvoriť schôdzu NRSR: Stretnú sa opäť až v utorok (20.9.)

BRATISLAVA / Po odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) prichádza na rad 72. schôdza Národnej rady. Bude to prvá riadna schôdza po letnej prestávke a zároveň prvá riadna schôdza po demisii ministrov za SaS. Na jej otvorenie však koalícia potrebuje 76 hlasov, čo podľa našich informácií môže byť problém.

Hoci spočiatku strana Richarda Sulíka vravela, že s otvorením septembrovej schôdze nebude robiť problém, napokon je všetko inak. Môžu za to aj útoky ministra financií a expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý na SaS len počas víkendu niekoľkokrát útočil na svojom profile na sociálnej sieti, čo ekonomickým liberálom znechucuje spoluprácu. Aj preto SaS pristúpila k rozhodnutiu, že by pri otváraní schôdze "nebolo od veci" urobiť akýsi prieskum o tom, ktorí opoziční poslanci budú podporovať menšinovú vládu.

Šéfka klubu Anna Zemanová povedala,  že ich plánovaný postup nie je ničím neobvyklý a pôjde o parlamentný prieskum síl. "V úvode si urobíme prieskum, s kým koaličná menšina bude vládnuť, kde si nájde podporu na otvorenie schôdze," uviedla. V konečnom dôsledku podľa jej slov bude schôdza otvorená.

Nebude to také ľahké OĽaNO

SaS v utorok (13.9. 2022) informovala, že schôdzu neplánuje otvoriť na prvý pokus, čo prekvapilo predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša. Ten je zaskočený, že po odchode z vlády sa SaS chystá schôdzu blokovať.

Šéfka klubu Anna Zemanová povedala,  že ich plánovaný postup nie je ničím neobvyklý a pôjde o parlamentný prieskum síl. "V úvode si urobíme prieskum, s kým koaličná menšina bude vládnuť, kde si nájde podporu na otvorenie schôdze," uviedla. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ budú poslanci SaS otvorenie schôdze blokovať počas celého dňa.

"Nikto z nás stranu SaS z koalície nevyháňal. Sami sa rozhodli odísť a sami sa teraz musia rozhodnúť, či budú v ťažkej situácii Slovensku a ľuďom škodiť alebo naplnia svoj verejný prísľub, že budú konštruktívnou opozíciou," uviedol Šipoš a doplnil, že OĽANO nemá žiadne dohody s nikým mimo trojkoalície a jej bývalých poslancov o prezentovaní sa na schôdzi. Matovičove hnutie je pripravené na každý scenár, nezaradený poslanec Ján Mičovský, ktorý odišiel z klubu OĽaNO, tvrdí, že otvorenie schôdze podporí.

Sme rodina sa vrátila k úvahám o predčasných voľbách

"Veríme, že nie zlomyseľnosť, ale verejný záujem a snaha pomôcť ľuďom v ťažkej dobe budú jediným kritériom, ktorým sa budú všetci poslanci pri svojom hlasovaní riadiť," dodal Šipoš. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský si myslí, že SaS chce požívať výhody koaličnej strany, ale mať slobodu vyjadrovania sa ako opozičná strana.

Poznamenal, že SaS si chce ponechať predsedov výborov či podpredsedu parlamentu, no chcú sedieť v opozícii. Zopakoval, že pokiaľ sa nebude dariť prijímať opatrenia napríklad na boj proti rastu cien, treba sa rozprávať o predčasných voľbách. Sme rodina nebude podľa neho nominovať politikov na miesta štátnych tajomníkov, chcú, aby sa to obsadilo striktne nestranícky.

Schôdzu napokon neotvorili

Prítomných bolo napokon len 64 poslancov, za otvorrenie schôdze zahlasovalo len 13 z nich. "Schôdzu budeme opäť otvárať o 9.30," vyhlásil predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina). 

Otvorenie schôdze nepodporil ni nezqradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu), ktorý odišiel z klubu Za ľudí. "Zatiaľ som im nepomohol otvoriť schôdzu, lebo som zvedavý, koľko ich majú," povedal pre Noviny PLUS. 

"Počkáme si ďalších 30 minút na to, aby nám ukázali, kto chce podporovať menšinovú vládu," povedal poslanec SaS a exminister školstva Branislav Gröhling. Dodal, že po ďalšom pokuse otvoriť schôdzu sa stretne poslanecký klub , aby sa dohodol na ďalších krokoch.

​Aj druhý pokus o otvorenie schôdze NRSR sa skončil neúspechom. Prítomných bolo 71 poslancov a za otvorenie schôdze hlasovalo 25 z nich. Poslanci sa tak stretnú najbližšie v utorok (20.9.).

Reakciu na neotvorenie schôdze poslanca OĽaNO Michala Šipoša nájdete vo videu:

"Myslím si, že je to rukolapný dôkaz toho, aká je situácia v NRSR," myslí si poslanec Ján Podmanický (Smer-SD). Dodal, že počas najbližšej utorkovej schôdze jej otvorenie zrejme nepodporí. Nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS) zas koalíciu kritizoval za rozhodnutie, že rokovanie bude pokračovať až v utorok. "Aj piatok je bežný pracovný deň," zdôraznil politik.

Celé vyjadrenie Valáška a Podmanického nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie