Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sulík po otvorení schôdze NR SR: Nie sme viazaní žiadnymi dohodami, budeme postupovať podľa nášho programu
Zdielať na

Sulík po otvorení schôdze NR SR: Nie sme viazaní žiadnymi dohodami, budeme postupovať podľa nášho programu

BRATISLAVA / Začalo sa prvé rokovanie parlamentu po vstupe SaS do opozície. Po týždni sa napokon podarilo otvoriť 72. schôdzu NRSR. SaS informovala, ako bude postupovať počas nadchádzajúcej schôdze.

"Toto je prvý rokovací deň parlamentu po tom, ako SaS opustila parlament aj vládu," povedal líder SaS Richard Sulík s tým, že minulý piatok mali s koalíciou rokovanie, na ktorom považovali, aby sa na začiatok schôdze presunulo viacero bodov programu ohľadom energetiky. 

"Zároveň sme vyzvali našich partnerov, aby nám predložili body, na ktorých im záleží," povedal šéf SaS s tým, že sa tak nestalo. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová na začiatku schôdze skutočne požiadala o presunutie viacerých bodov programu na začiatok schôdze, avšak za jej procedurálny návrh nezahlasovalo dostatočne veľa poslancov.

"Konštatujeme, že poslanci zo strany Smer, Hlas alebo rôzni iní, sú im prednejší než my," dodal Sulík.  Zdôraznil, že Smer je zrejme šéfovi NR SR Borisovi Kollárovi bližší než SaS. Bod ohľadom zmeny Ústavy SR, ktorého presunutím podmienili podporu otvorenia schôdze, je uvedený ako druhý bod programu schôdze. K tomuto bodu programu zároveň pripravuje exministerka spravodlivosti Mária Kolíková pozmeňujúci návrh. Podľa neho bude možné rozpustenie parlamentu, no nie pomocou referenda. "Zákon v prvom čítaní podporíme," vysvetlil Sulík.

"Na základe toho všetkého sme sa rozhodli nezahlasovať za program," skonštatoval šéf liberálov. Dodal, že pri každom bode schôdze budú diskutovať o ich podpore či nepodpore. "Keďže neevidujeme žiadne platné dohody, pri každom bode budeme diskutovať, či je alebo nie je v súlade s programom SaS," vysvetlil Sulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie