Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda bojuje proti energetickej kríze: Schválila zákon o núdzovom stave aj všeobecnom hospodárskom záujme
Zdielať na

Vláda bojuje proti energetickej kríze: Schválila zákon o núdzovom stave aj všeobecnom hospodárskom záujme

BRATISLAVA / Vláda počas svojho stredajšieho (21.9.) rokovania prijala viacero zákonov, ktoré majú pomôcť obyvateľov. Týkajú sa zvyšovania platov zdravotníkov, pomoci chovateľom aj boja s energetickou krízou. O detailoch informoval predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) a viacerí ministri.

"Rozhodli sme, dovolím si povedať, o bezprecedentnej pomoci," povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) na úvod. Dodal, že členovia vlády sa pripravujú na pomoc pre občanov aj firmy. Zopakoval, že občania majú do konca roka zastropované ceny elektriny a so SE vláda ešte začiatkom roka vyrokovala elektrinu za 61,21 eura za megawatthodinu.

Vláda sa v stredu venovala aj zákonu, ktorý pomôže so zastropovaním ceny plynu. "Rozprávali sme sa o pomoci firmám. Dnes nevieme povedať, ako bude vyzerať európske riešenie, pretože rokovania sa konajú každý deň," dodal Heger s tým, že s tvorbou opatrení pomáha aj Slovenskou. Základný predpoklad pre pomoc firmám je to, aby bola spoločnosť stratová. 

"Ako viete, Slovensko má dostatok výroby elektriny a plné zásobníky plynu," povedal Heger s tým, že v nadväznosti na to pripravili zákon, ktorý umožní vyhlásenie núdzového stavu. Zdôraznil, že v tomto prípade by šlo o krajné riešenie.

"Dnes na vláde som predložil svoj prvý vládny návrhy zákona," povedal minister hospodárstva Karel Hirman s tým, že ide o novelu zákona týkajúcej sa energetiky. "Je to zmes dvoch opatrení - jedno otvára cestu na vyhlásenie všeobecného hospodárskeho záujmu," povedal Hirman.

​Dodal, že novela zákona sa týka aj možnosti vyhlásenia núdzového stavu, ktorý súvisí s obmedzením dodávok energií pre všetky kategórie odberateľov. "Ja s touto žiadosťou pôjdem do Národnej rady so žiadosťou o skrátené legislatívne konanie," pokračoval Hirman. Situácia je podľa neho vážna, no zatiaľ nie je dôvod na paniku. "Toto je krajná norma, ktorá aj keď bude prijatá, nevstúpi do platnosti," zdôraznil.

Počas rokovania vlády tiež riešili problém s rekordným suchom, čo spôsobilo problémy pre farmárov na nákup krmiva. Vláda preto schválila 50 miliónov eur na pomoc s nákupom krmív. "Pomoc, ktorú sme dnes schválili, je o polovicu vyššia než historicky najvyššia pomoc," povedal minister financií Igor Matovič. Pomoc sa má chovateľom vyplatiť do konca roka pomocou PPA. Podmienkou získania podpory pritom bude záväzok chovateľa neznížiť počet chovaných zvierat.

"Teploty tento rok lámali 50-ročné rekordy," povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Dodal, že v dôsledku sucha zaznamenali nízke úrody predovšetkým kukurice. 

Vláda taktiež schválila systém zvyšovania platov zdravotníkov. "Chcem požiadať lekárov, aby prehodnotili svoje výpovede," dodal Heger. Zvyšovanie platov zdravotníkov ohlásil deň vopred minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Okrem zvyšovania platov zdravotníkov pracuje rezort aj na ďalšíc krokoch, ktoré môžu zvýšiť kvalitu rezortu.

Súvisiace články

Najčítanejšie