Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslanci OĽaNO bojujú proti nikotínovým vrecúškam: Chýba ich právna úprava, upozorňuje Kremský
Zdielať na

Poslanci OĽaNO bojujú proti nikotínovým vrecúškam: Chýba ich právna úprava, upozorňuje Kremský

BRATISLAVA / Poslanci OĽaNO na septembrovú schôdzu navrhli úpravu zákona, ktorou by dosiahli reguláciu označovania tzv. tabakových vrecúšok. 

Poslanec OĽaNO Peter Kremský na úvod povedal, že nikotínové vrecúška doposiaľ neboli právne upravené. "Stáva sa, že viacero študentov tieto nikotínové vrecúška používa a rodičia ani učitelia ich nepoznajú a myslia si, že ide napríklad o žuvačky," vysvetlil. Dodal, že problémom je vysoký obsah nikotínu vo vrecúškach. Zákon poslanci pred tlačovou konferenciou stihli prerokovať. 

"Pokiaľ si niekto vytvorí závislosť na nikotín, prichádza do situácie, že mladí časom prejdú na klasické cigarety," povedal poslanec Marek Krajčí s tým, že s fajčením sú spojené viaceré zdravotné problémy, ktoré v konečnom dôsledku zaťažujú zdravotný systém. 

"Predmetný návrh zákona zavádza širokú úpravu, ktorej obsahom je najmä definícia nikotínových vrecúšok, ich uvádzanie na trh, regulácia zloženia vrecúšok, označovanie týchto výrobkov, zdravotné varovania, zber údajov, kontrola a sankcie za nedodržanie povinností zo strany výrobcu, dovozcu a distribútora," píše sa v dôvodovej správe. 

Nová úprava by sa zaviedla po vzore napríklad elektronických cigariet, zaviedla by napríklad definíciu nikotínových vrecúšok. Ako poslanci uviedli počas rokovania Národnej rady, dôvodom na zavedenie regulácie je aj ich užívanie maloletými.

Súvisiace články

Najčítanejšie