Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci rokujú o energetickom zákone: Cena elektriny pre občanov môže byť nedostupná, reaguje Hirman
Zdielať na

Poslanci rokujú o energetickom zákone: Cena elektriny pre občanov môže byť nedostupná, reaguje Hirman

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh zákona o energetike v skrátenom legislatívnom konaní.

"Dôvodom skráteného legislatívneho konania je ohrozenie základných ľudských práv a slobôd," povedal minister hospodárstva Karel Hirman, keď žiadal o prerokovanie novely zákona v zrýchlenom legislatívnom konaní. "Nemám zásadné výhrady voči skrátenému legislatívnemu konaniu," reagoval Radovan Kazda z hospodárskeho výboru, čo napokon poslanci aj odhlasovali.

"Cieľom zákona je reagovať na aktuálnu vážnu krízu na veľkoobchodných trhoch s elektrinou a plynom," uviedol návrh zákona Hirman. Vysvetlil, že ide ceny elektriny stúpajú v dôsledku vysokých cien plynu, na ktoré sú naviazané.

Ak by sa cena elektriny mala premietnuť do súčasných či budúcoročných cien, minister zdôraznil, že by šlo o niekoľkonásobný nárast ceny. Tá by sa tak stala pre prevažnú časť obyvateľov nedostupná. "Novela zákona reaguje na hroziacu cenovú nedostupnosť elektriny a plynu rozšírením stavu núdze v elektoenergetike a plynárenstve," dodal s tým, že zákon dá tiež štátu možnosť pružne reagovať na možný stav núdze. 

“Ja sa nebojím. Aj preto som prijal túto ponuku, lebo som bojovník,” reagoval Hirman v NR SR na poslancov, ktorí rokujú o energetike. “Zažil som plynovú krízu v roku 2009 ako zamestatnec firmy a poradca bývalého ministra zahraničných vecí pána Lajčáka. Pán Fico bol vtedy premiérom, čiže sa na to isto pamätá,” pokračoval Hirman s tým, že v tom období sa riešila kríza, aj keď Slovensko nemalo pripravené žiadne krytie.

Putin vypol plyn aj pred sankciami, hovorí Hirman

“Vtedajší minister hospodárstva pán Jahnátek odpočítaval dni, kedy skolabuje plynový systém” dodal s tým, že krízu sme prežili. Minister zdôraznil, že problém Slováko je, že máme krátku pamäť. Plyn sme vtedy získali od krajín z Európskej únie, dodal. “Dnešná kríza má iné príčiny a súvislosti a postihuje každého v EÚ. No má jeden spoločný menovateľ - Vladimír Putin opäť zatvára plynové kohútiky,” dodal. 

Hirman sa vyjadril aj k rečiam opozičným poslancov, že za plynovú krízu môžu sankcie pre Rusko. Minister pripomenul, že Putin na krátky čas vypol plynové kohútiky ešte pred vypuknutím vojny, keď voči Rusku neboli namierené žiadne sankcie. Ďalším dôvodom krízy je podľa Hirmana aj rekordné sucho, ktoré ovplyvňuje tvorbu elektriny pomocou vodných elektrární. “Jednoducho máme neúrodu elektriny z rôznych príčin,” dodal s tým, že k tomu prispela aj “častokrát naivná a chybná” energetická politika viacerých európskych krajín. 

​Novela zákona má tiež pripraviť ministerstvo hospodárstva na možnosť vyhlásenia všeobecného hospodárskeho záujmu. Vláda ho schválila počas stredajšieho (21.9.) rokovania. "Toto je krajná norma, ktorá aj keď bude prijatá, nevstúpi do platnosti," povedal Hirman po rokovaní. 

"V situácii kedy je ohrozené základné ekonomické fungovanie štátu je povinnosťou zákonodarcu prijať opatrenia, ktoré majú dopad na vlastnícke právo jednotlivých zainteresovaných subjektov. Vlastnícke právo ako také nie je absolútne, ale môže byť obmedzené za striktne uvedených podmienok," píše sa v dôvodovej správe zákona.

Súvisiace články

Najčítanejšie