Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Príbeh Dmitra, ktorý pomáha pri exhumácii mŕtvych z masového hrobu
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Príbeh Dmitra, ktorý pomáha pri exhumácii mŕtvych z masového hrobu

IZJUM / Dmitro prežil s rodinou pol roka v Izjume okupáciu ruskými vojakmi. Náš reportér Rasťo Striško sa s nim stretol v miestnom lese, kde ukrajinskí vyšetrovatelia odhalili masovy hrob. Tvrdí, že jeho otca Rusi zajali a násilne vypočúvali. Teraz na nákladnom aute odváža z exhumovaných hrobov telá obetí z objavených masových hrobov.

Dmitro, kráča lesom, ktorý je len par metrov od jeho domu. Sem sme chodili na hríby a oddychovať, hovorí. Keď Izjum a okolité dediny obsadili Rusi, v lese si urobili zákopy a ruskí vojaci ho zmenili na osie hniezdo. “ Aj odtiaľto strieľali. Boli úplne v celom lese,” uviedl. Rozprávame sa na okraji lesa, v ktorom prebieha exhumácia stoviek mŕtvych ľudí z masového hrobu: "Z mesta sme ušli do dediny. Môjho otca zatkli, lebo bol členom teritoriálnej obrany. Vypočúvali ho a pýtali sa, kde som. Ukrýval som sa, ale tajne aj kontroloval, čo je s naším domom. Museli sme utiecť, aby sme boli v bezpečí." 

Keď úrady začali exhumovať nájdený masový hrob, Dmitro polícii začal pomáhať a odvážať na svojom nákladnom aute čierne vrecia, v ktorých sú vykopané mŕtvoly do mraziaceho boxu miestnej nemocnice. A pritom myslí na otca, o ktorého sa bál, že ho Rusi v zajatí taktiež zastrelia. Našťastie, prežil. "5 dní ho vypočuvali a bili palicami. Mal zviazané nohy aj ruky igelitovým vrecom na hlave. Chceli ho zastreliť, ale nakoniec ho zbitého vyhodili na ceste, keď odtiaľto utekali. Nevedel som ho nájsť, ale nakoniec som ho našiel v dome.”

 Rozhovor s mužom, ktorý zachránil svoju rodinu a prežil okupáciu, prerušia jeho povinnosti. Polícia potrebuje Dmitra, aby s nákladným autom odviezol ďalšie vykopané telá. Podľa ukrajinských veliteľov, celú oblasť kontroluje ukrajinská armáda a ruské jednotky sa stiahli do neďalekého Donbasu. “Izjum a okolie je pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny a operácia pokračuje na juhu. Pripúšťam, že sa malé skupiny ruských vojakov môžu v oblasti Izjumu ešte pohybovať a nevzdali sa. Preto s nimi ešte bojujeme," dodal dôstojník 95. brigády Yurii Kochevenko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie