Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalší konflikt ultrakonzervatívcov a liberálov: Andrejuvová a Drábiková sa tvrdo pustili do Bittó Cigánikovej
Zdielať na

Ďalší konflikt ultrakonzervatívcov a liberálov: Andrejuvová a Drábiková sa tvrdo pustili do Bittó Cigánikovej

BRATISLAVA / Poslankyne, ktorým neprešiel zákon o pohrebníctve prudko zaútočili na predsedníčku zdravotníckeho výboru v NR SR kvôli blokáde ich zákona o pohrebníctve. Saskárka pritom tvrdí, že ide o rafinovanú formu ako sťažiť prístup k interrupciám.

"Všimla som si, že sa kolegyne z koalície rozčuľujú, primitívne mi nadávajú, tvrdia, že nerozumiem ich zákonu o pohrebníctve a že sa vôbec netýka interrupcií a tak. Až na to, že interrupcie sa v ich návrhu zákona celkom zjavne spomínajú," uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru po tom, čo sa rozpútala ďalšia vojna na sociálnej sieti.

Zatiaľ, čo Bittó Cigániková je presvedčená, že návrh bol napísaný tak, že jeho aplikácia by mohla drasticky sťažiť prístup žien k legálnym interrupciám a na strane lekárov by vytvorila také finančné prekážky, ktoré by im interrupcie zabránili vykonávať. Ďalšou možnosťou by bol nárast cien za zákrok, ktorý by prístuip k bezpečnej interrupcii sťažil.

"Autorky zákona jednoducho nehovoria pravdu. Ak nevedome, mali by si nabudúce dať pozor, kto im ako napíše návrh zákona. Ak ale nehovoria pravdu vedome, tak podvádzajú svojich kolegov v parlamentných laviciach a s nimi aj všetky ženy na Slovensku," uviedla poslankyňa za SaS odvolávajú sa na rozbor lekára a právnika Petra Kováča. Rozbor neschváleného zákona si môžete pozrieť tu

Kritika od kolegýň

Na skutočnosť, že zákon neprešiel reagovala aj poslankyňa za Sme rodina Eva Hudecová, ktorá nazvala saskárku samozvanou odborníčkou. 

"S mojou kolegyňou Aničkou Andrejuvovou sme predkladali zákon, ktorý hovorí o dôstojnom zaobchádzaní pozostatkov detí, ktoré odišli príliš skoro. Bohužiaľ tento náš návrh neprešiel… Veľkú zásluhu na tom má samozvaná odborníčka na zdravotníctvo. Osobne mi je ľúto, že ľudskosť a slušnosť sú dnes potláčané," napísala na sociálnej sieti. 

Pridala sa aj poslankyňa za OĽaNO Lucia Drábiková. "V okolitých krajinách štandardné nastavenie dôstojného zaobchádzania s pozostatkami detí, ktoré sa nedožili svojho narodenia svojím aktivizmom zablokovala pani poslankyňa SAS JBC. Dno u mňa spomínaná majsterka obštrukcií prerazila ani nie pri zákone na ochranu tehotných žien, ale snahou do poslednej chvíle sabotovať prijatie reformy paliatívnej a dlhodobej starostlivosti," uviedla s tým, že poslankyňa Bittó Cigániková nadržiava zdravotným poisťovniam.  

Súvisiace články

Najčítanejšie