Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prevzala dúhové vlajky po Gyimesim: Anna Záborská predkladá do parlamentu ich zákaz na štátnych budovách
Zdielať na

Prevzala dúhové vlajky po Gyimesim: Anna Záborská predkladá do parlamentu ich zákaz na štátnych budovách

BRATISLAVA / Po poslancovi Györgym Gyimesim prevzala štafetu jeho kolegyňa Anna Záborská, ktorá návrh zákona na zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách a verejných školách, preldožila na poslanecký klub (OĽaNO). Jej návrh by si vo vládnom klube mohol získať nemalú podporu.

Návrh poslanca za OĽaNO Györgya Gyimesiho zakázať dúhové vlajky na úradoch prevzala aj splnomocnenkyňa vlády pre náboženskú slobodu Anna Záborská. Tentoraz by však mohol tento návrh prejsť a to najmä preto, že ho "nešpatí" opozičník Taraba. SaS už ultrakonzervatívcom z OĽaNO a Kresťanskej únie taktiež nestojí v ceste.

Vyvesovanie iných vlajok sa zakazuje

"Na budovy, v budovách alebo pred budovami orgánov uvedených v § 3 ods. 1 je dovolené  umiestniť alebo zobraziť len vlajky Slovenskej republiky, Európskej únie, územnej samosprávy, vlajky právnických osôb zriadených územnou samosprávou alebo štandardy predstaviteľov orgánov verejnej správy. Vyvesovanie iných vlajok sa zakazuje," uvádza Anna Záborská v návrhu zákona, ten kopíruje variant, ktorý predložil opozičný poslanec za Život Tomáš Taraba (kan.lis. ĽSNS) spolu s Györgym Gyimesim (OĽaNO). 

Splnomocnenkyňa vlády pre náboženskú slobodu tak okrem interrupcií, rozšírila svoju agendu o ďalšie kultúrne otázky. Podľa informácií a materiálov, ktoré obdržali Noviny PLUS TV JOJ spomínaný návrh predložila na pondelňajšiu schôdzu poslaneckého klubu, ktorý sa konal v Poltári. Klub sa začal o 10-tej ráno a pokračoval až do popoludnia. 

Pôjde proti premiérovi?

S predchádzajúcim návrhom mal výrazný problém predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), ktorý Gyimesiho dokonca vyzval, aby návrh s Tarabom stiahol. Ten ho však neuposlúchol a návrh zákona sa tak následne preložil na septembrovú schôdzu. Na Gyimesiho odmietnutie vtedy reagoval premiér tým, že sa zariadi. "Nie je to v poriadku, samozrejme, že to nie je v poriadku a podľa toho sa zariadim," uviedol Eduard Heger. 

Gyimesiho návrh však podporoval minister financií Igor Matovič a tak je možné predpokladať, že jeho áno, bude mať aj návrh Anny Záborskej. Predsedníčka mandátového a imunitného výboru Anna Andrejuvová (OĽaNO) sa nechala počuť, že za Gyimesho návrh by zahlasovala, ak by ho nepredkladal spolu s opozičným poslancom Tarabom. Záborská tak môže s určitosťou rátať s podporou väčšiny klubu OĽaNO. 

Súvisiace články

Najčítanejšie