Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda finančne pomôže najslabším skupinám: Fico a Pellegrini okrádali dôchodcov, ich deti, aj vnúčatá, povedal Matovič
Zdielať na

Vláda finančne pomôže najslabším skupinám: Fico a Pellegrini okrádali dôchodcov, ich deti, aj vnúčatá, povedal Matovič

BRATISLAVA / Vláda schválila novelu zákona o štátnom rozpočte, ale aj ďalšiu pomoc dôchodcom. Tí by mali dostať 13. dôchodok aj v novembri. Na pomoc ohrozeným skupinám majú ísť všetky nadpríjmy štátu.

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) začal tlačovú konferenciu tým, "že ten, kto tvrdí, že vláda občanom nepomáha klame". Vymenoval opatrenia vlády na pomoc rodinám, ale aj ďalšie dôchodky. Milan Krajniak uviedol, že štát uvoľnil 207 miliónov eur na pomoc dôchodcom. Pomoc rodinám považuje minister práce za nateraz uzavretú. 

"210 eur je určených tým, ktorí majú najnižšie dôchodky," uviedol minister práce a priznal, že všetky nadpríjmy, ktoré štát vyzbieral pôjdu na pomoc tým najslabším, ale aj školám a zariadeniam sociálnych služieb. Mali by im pomôcť vyrovnať sa s cenami energií. 

Igor Matovič zdôraznil, že jeho vláda, ale aj terajšia vláda Eduarda Hegera pomáha dôchodcom omnoho viac, než tomu bolo za vlád Roberta Foca, ale aj Petra Pellegriniho. "Okrádali dôchodcov, ich deti, aj vnúčatá," povedal na tlačovom brífingu minister financií a expremiér Matovič, ktorý zdôraznil, že terajšia vláda pomáha dôchodcom 5x viac, než tomu bolo v minulosti. 

Dôchodky budú, hoci krátené

Dôchodcom, ktorí majú nárok na 13. dôchodok, má byť dávka tento rok vyplatená aj druhýkrát. V novembri však jeho výška bude krátená, a to koeficientom 0,7.

Vyplýva to z novely zákona o 13. dôchodku, ktorú v pondelok schválila vláda. Do parlamentu ju kabinet posiela s návrhom na skrátené legislatívne konanie. "Vzhľadom na výrazný rast cien tovarov a služieb sú doposiaľ prijaté opatrenia pre poberateľov dôchodkových dávok nepostačujúce," zdôvodnilo návrh ministerstvo práce.

Rezort pripomína, že na začiatku tohto roka boli dôchodkové dávky zvýšené o 1,3 %. Následne bol v júli predčasne vyplatený 13. dôchodok v diferencovanej sume, od 50 do 300 eur. V tradičnom termíne na konci roka pôvodne už nemal byť vyplatený. Tieto opatrenia podľa rezortu práce čiastočne kompenzovali zvýšenie cien tovarov a služieb pre poberateľov dôchodkových dávok za 1. polrok tohto roka.

V tomto období miera inflácie za domácnosti dôchodcov dosiahla 11,8 %. "Aj v 2. polroku pokračuje výrazný rast inflácie za domácnosti dôchodcov, pričom na základe makroekonomickej prognózy IFP z júna 2022 sa očakáva 12,4 % miera inflácie za uvedené obdobie. Za prvých osem mesiacov roka sa spotrebiteľské ceny za domácnosti dôchodcov medziročne v priemere zvýšili o 12,6 %," vyčíslilo ministerstvo. Opätovné vyplatenie 13. dôchodku za určených podmienok má zvýšiť náklady rozpočtu verejnej správy o 207,6 milióna eur.

Príjmy štátu prekročia 21 miliárd

Štátny rozpočet bude mať v tomto roku príjmy 21,471 miliardy eur a výdavky vo výške 26,945 miliardy eur. Ministerstvo financií (MF) SR tak oproti pôvodne schválenému rozpočtu zvýšilo príjmy aj výdavky o približne 1,5 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnom rozpočte, ktorý v pondelok schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň požiadal Národnú radu (NR) o prerokovanie novely v skrátenom legislatívnom konaní.
"Návrh novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 zohľadňuje septembrovú prognózu Výboru pre daňové prognózy. V nadväznosti na rast daňových príjmov sa zvyšujú celkové príjmy štátneho rozpočtu o 1,5 miliardy eur," uviedlo MF v predkladacej správe k materiálu. Zároveň sa podľa rezortu financií zvyšujú celkové výdavky štátneho rozpočtu o 1,5 miliardy eur v reakcii na prudký nárast cien energií, výrazný nárast inflácie či vojenský konflikt na Ukrajine.
"V nadväznosti na vyššie prognózované príjmy sa tak vytvára priestor na krytie opatrení na zmiernenie uvedených vplyvov," priblížil rezort. Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu navrhol rezort financií alokovať v kapitole Všeobecná pokladničná správa.
Zatiaľ totiž nie je definitívna detailná štruktúra a následné použitie výdavkov prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. "Navrhovanými úpravami sa nemení hotovostný schodok štátneho rozpočtu," dodalo MF.

Súvisiace články

Najčítanejšie