Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Káčer o čiastočnej mobilizácii v Rusku: Vnímam to ako akt zúfalstva
Zdielať na

Minister Káčer o čiastočnej mobilizácii v Rusku: Vnímam to ako akt zúfalstva

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer informoval o aktuálnych témach po návrate zo 77. valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Počas cesty sprevádzal prezidentku Zuzanu Čaputovú, no absolvoval aj viaceré stretnutia so svojimi zahraničnými kolegami.

"Záleží mi na kontinuite zahraničnej politiky tak, ako ju vykonávala vláda Eduarda Hegera," povedal Káčer na začiatku tlačovej konferencie, prečo prijal ponuku na riadenie svojho rezortu. Dodal, že prácu svojho predchodcu Ivana Korčoka oceňuje a chce v nej pokračovať v jeho šľapajách.

Počas zhromaždenia sa okrem sprevádzania prezidentky venoval aj vlastnému programu. "Bola to skvelá príležitosť spoznať množstvo kolegov," povedal. Popri programe sa zúčastnil dvoch rokovaní so svojimi zahraničnými kolegami či večere v rámci členov NATO. "Zvolal som krátke neformálne stretnutie V4," povedal Káčer s tým, že absolvoval viacero ďalších stretnutí.

Stretnutie ministrov V4 bolo krátke "zoznámenie a oťukanie sa". Podobné stretnutie sa malo konať v Pezinku, no bolo zrušené kvôli demisii exministra. 

"Celému týždňu dominovala jedna téma," povedal Káčer s tým, že ide o vojnu na Ukrajine. Aj počas rokovania mal ruský prezident Vladimír Putin svoje vystúpenie. "Bolo to v Medzinárodný deň mieru, keď prebiehalo najzásadnejšie rokovanie," dodal s tým, že Putin vtedy vyhlásil referendum i čiastočnú mobilizáciu a vyhrážal sa aj použitím jadrových zbraní. "Reagovali sme na to ako kolektív," povedal s tým, že v reakcii na to sa členovia OSN rozprávali napríklad o prísnejších sankciách pre Rusko. 

"Osobne to vnímam ako rozhodnutie aktu zúfalstva zo strany Ruskej federácie," povedal Káčer o čiastočnej mobilizácii s tým, že v blízkom čase nepredpokladá zásadnú zmenu vo vývoji vojny na Ukrajine. Zdôraznil, že krajina potrebuje týchto ľudí vycvičiť, no aj napríklad zadovážiť zbrane, s čím má problém. V súvislosti s útekom Rusov z krajiny reagoval, že Slovensko v súčasnosti vydáva víza v štandardnom režime. "Prijímame žiadosti a vybavujeme ich individuálne," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie