Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Káčer odsúdil ruskú snahu o anexiu ukrajinských území: Kto je k situácii ľahostajný, nezaslúži si našu krajinu
Zdielať na

Káčer odsúdil ruskú snahu o anexiu ukrajinských území: Kto je k situácii ľahostajný, nezaslúži si našu krajinu

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer verejne odsúdil snahu Ruska anektovať ďalšie ukrajinské územia. Rezort diplomacie krajine tiež poslal verejnú výzvu.

"Možno sa vám to zdá ako absurdná predstava, že sused vám zbagruje záhradu, vyvraždí polovicu rodiny, znásilní ženu a dcéru a potom príde a povie: Ten dom nie je tvoj, ten pozemok nie je tvoj," povedal Káčer vo videu na sociálnej sieti s tým, že v prenesenom význame sa práve to deje na území Ukrajiny.

"Je to absurdné sledovať, čo sa deje. A dnes po hanebných referendách pod hlavňou guľometov anektuje časť územia svojho suseda a skutočne popiera jeho právo na existenciu. Kto by k tomuto z nás na Slovensku bol k tomuto ľahojstaný, tak si asi nezaslúži túto krajinu," dodal minister na sociálnej sieti s tým, že nám neostáva nič iné, len anexiu ukrajinských území odsúdiť.

Rezort zahraničných vecí vyzýva Rusko

Dodal, že územná celistvosť Ukrajiny je v medzinárodne uznávaných hraniciach nespochybniteľná. "Preto všetky akty Ruskej federácie spojené s ďalšou anexiou ukrajinského územia jednoznačne odsudzujeme a považujeme ich za nelegitímne," napísal minister.

"Slovenská republika uznáva Ukrajinu, svojho suseda, ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát, ktorý je kandidátom na členstvo v Európskej únii," reaguje ministerstvo zahraničných vecí.

Rezort diplomacie je pobúrený, že aj napriek výzvam väčšiny štátov sveta a medzinárodného spoločenstva Rusko pristúpilo k ďalšiemu kroku. "Budeme pokračovať v poskytovaní všestrannej podpory Ukrajine, ktorá bojuje o zachovanie svojej štátnosti a suverenity," odkázal. Ministerstvo tiež vyzvalo Ruskú federáciu, aby okamžite ukončila vojenské aktivity na Ukrajine.

Čaputová, Heger a Kollár reagovali spoločne

Traja najvyšší ústavní činitelia - prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a oredseda Národnej rady SR Boris Kollár vydali spoločné stanovisko. "Dôrazne odsudzujeme snahu Ruskej federácie nelegálne anektovať časti ukrajinského územia. Tieto oblasti boli Ukrajine násilne zabraté vojenskou agresiou zo strany Ruska, ktoré tak hrubo porušilo Chartu OSN, všetky základné princípy medzinárodného práva a spôsobilo obrovské ľudské a materiálne škody," píše sa v ňom.

Zdôrazňujú, že trojica referend nemá žiaden právny platný účinok a Rusko týmto spôsobom podkopáva úsilie o dosiahnutie mieru. "Ak by sme ako Slovensko tieto kroky Ruska akceptovali, popreli by sme základné princípy, na ktorých je založená naša vlastná suverenita a teritoriálna integrita," píše sa vo vyhlásení. Najvyšší ústavní činitelia zároveň zdôraznili, že Slovensko uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát.

Koaličná strana Za ľudí metódy Ruska prirovnala k tým, ktoré svojho času používal Hitler. Pripomenuli, že pri Mníchovskej zrade si ostatné krajiny mysleli, že obetovaním Československa si zabezpečia pokoj a mier. "Rovnakú chybu teraz nesmieme zopakovať. Je životným záujmom Slovenska, aby sa Ukrajina pred ruskými agresormi ubránila a nemali sme na našej hranici ruské tanky. Anektovanie území slobodnej krajiny zo strany Ruska práve v deň výročia Mníchovskej zrady je facka Slovensku aj celej slobodnej Európe, ktorá bojovala proti Hitlerovi," píše strana vo vyhlásení.

Súvisiace články

Najčítanejšie