Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lenč o menšinovej vláde: Ak sú fašisti Tarabovci, sú nimi aj Záborská a Vašečka, tvrdí
Zdielať na

Lenč o menšinovej vláde: Ak sú fašisti Tarabovci, sú nimi aj Záborská a Vašečka, tvrdí

BRATISLAVA / Politológ Jozef Lenč sa vyjadril k fungovaniu menšinovej koalície. Tá odmieta vládu s pomocou fašistov, avšak podľa odborníka je realita iná.

"Udajní liberáli" koalície, ako napríklad Andrej Stančík a hodnotoví politici, ako napríklad Juraj Šeliga, sa podľa politológa Jozefa Lenča tvária, že nebudú súčastou koalície, ktorá je závislá od hlasov fašistov. Od vzniku menšinovej vlády sa do koaličných lavíc pridal poslanec Jozef Šimko, ktorý posilnil poslanecký klub Sme rodina a do parlamentu sa dostal na kandidátke ĽSNS. Tarabovci zároveň začali častejši hlasovať za koaličné návrhy v parlamente, avšak koalícia akékoľvek dohody s nimi odmieta.

Obaja spomínaní koaliční politici sa s touto dilemou podľa Lenča vyrovnali po svojom. "Štátny tajomník Stančík dostal vyhriatu kanceláriu na Hlbokej a zbavil sa problému. Poslanec Šudík, posledný z neexistujúcich, zostal sám v poslaneckom byte a v parlamentom klube OĽaNO a fašistov," myslí si politológ.

Šeliga podľa Lenča "predstieral, že má hranice a princípy a nakoniec nič". "Racionalizoval si to, prečo musí akceptovať Jozefa "Messi" Šimka v koalícii, zracionalizuje si aj Tarabu s Kuffovcami. Pokojne dovládne s "fašistami"," vysvetlil. Nezaradený Tomáš Taraba (Život-NS) odmieta jeho začleňovanie medzi fašistov.

Odborník však zdôraznil, že s podobným typom politikov, koaliční politici sedeli od jej začiatku. "Ak je fašistom Taraba a spol., tak sú fašistami Záborská, Vašečka a zvyšok kresťanských unionistov. Ich pohľad na svet, práva a povinnosti hodných a nehodných sú rovnaké," hovorí Lenč.

Ak koaliční poslanci považujú za fašistov politikov, ktorí chcú upierať práve iným,volajú po nastolení neliberálnej demokracie orbánovsko-putinovského typu a súčasne po zrušení sankcií voči Rusku, podľa politológa sú v koalícii už od jej začiatku."Postoje "machiavelliho" z Kráľovského Chlmca, sluhu dvoch pánov, Juraja Gyimesiho, sú na nerozoznanie od názorov Mazureka či Blahu," tvrdí Lenč.

Derniérou súčasnej vlády je podľa neho legitimizacia politickej krajnej pravice. "No len málokto si je ochotný priznať, že tá začala už pri jej vzniku," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie