Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič počas hlasovania o odvolaní prítomný nebol, poslanci ho podržali vo funkcii
Zdielať na

Matovič počas hlasovania o odvolaní prítomný nebol, poslanci ho podržali vo funkcii

BRATISLAVA / Poslanci rozhodli o osude ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Za odvolanie Matoviča hlasovalo 73 zo 124 prítomných poslancov. Na odvolanie ministra financií bolo potrebných aspoň 76 hlasov poslancov. Líder OĽaNO tak ostáva na svojom mieste vo vláde.

Samotný Matovič počas hlasovania prítomný nebol. V ranných hodinách na sociálnej sieti informoval, že odchádza na rokovanie o energetickej kríze do Luxemburgu. 

"V momente odvolávania na Slovensku získať na rokovaní všetkých ministrov financií v Luxemburgu pre Slovensko miliardy eur z nevyčerpaných eurofondov na pomoc ľuďom a riešenie energetickej krízy, je celkom slušný prostredník krvavým očiam pomstychtivej SaS," reagoval neskôr minister na sociálnej sieti. Poslancom sa pomocou sociálnej sieti poďakoval aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). "V týchto časoch je pre nás maximálne dôležité, aby sme mohli celé naše úsilie vložiť do riešení energetickej krízy a prijímať opatrenia, ktoré pomôžu našim občanom a ochránia slovenskú ekonomiku," napísal.

Poslanci o odvolaní ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) rokovali dva dni. Štvrtkové (29.9.) hlasovanie sa napokon kvôli skolabovaniu poslanca OĽaNO Jána Kerekrétiho odložilo na utorok (4.10.) dopoludnia.

Minister financií počas úvodu mimoriadnej schôdze rečnil viac než hodinu. Počas svojho prejavu sa pustil do opozičnej SaS, ktorá odvolanie navrhla. "Chcem zagratulovať pani prednášajúcej, že to zdôvodnenie - zaňho by sa nehanbil ani ten najposlednejší boľševický prokurátor," reagoval na slová šéfky klubu SaS Anny Zemanovej, ktorá pred plénom vysvetlila dôvody na jeho odvolanie. Okrem toho sa vo svojom prejave minister financií pustil do novinárov aj prezidentky Zuzany Čaputovej.

Matoviča kritizovali aj koaliční poslanci

Práve Matovičove slová o médiách i hlave štátu, nahnevali viacerých koaličných poslancov. Juraj Šeliga zo Za ľudí sa voči výroku, že na Slovensku je 100-tisíc žien, ktoré by boli lepšie prezidentky než Čaputová ohradil priamo v pléne i na sociálnej sieti. 

"Je to dehonestujúce, koniec koncov, veľmi jasne som sa voči tomu ozval. Osobné útoky robia z politiky hnusné miesto na fungovanie a odrádzajú všetkých slušných ľudí, aby do nej vstúpili. Odrádzajú viacerých poslancov, aby uvažovali o pokračovaní v politike," napísal Šeliga. Neskôr dodal, že o hlasovaní v prípade odvolávania sa musí poradiť s kolegami zo Za ľudí.

Taktiež deviati poslanci OĽaNO sa v podvečer hlasovania ozvali so stanoviskom. V ňom skritizovali spor Igora Matoviča a lídra SaS Richarda Sulíka, ktorý podľa nich "ohrozuje naplnenie Programového vyhlásenia vlády a aj poslaneckých sľubov". Informovali, že práve kvôli tomu sa nezúčastnia hlasovania o odvolávaní Matoviča.

Poslanci v stanovisku reagovali aj na útoky Matoviča v pléne NR SR. "Sme presvedčení, že ak novinári politikov kritizujú, demokratickí politici majú reagovať argumentami  a nie démonizovaním novinárov," tvrdia. Pod stanovisko sa podpísali Kristián Čekovský, Róbert Halák, Monika Kozelová, Anna Mierna, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Šudík, Jarmila Vaňová a Vladimír Zajačik z klubu OĽaNO.

Nejasný bol pred hlasovaním taktiež postoj Tarabovcov, ktorých hlasy mohli o konečnom výsledku hlasovania rozhodnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie