Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sulík reaguje na neodvolanie Matoviča: Stáva sa z nás tvrdá opozícia
Zdielať na

Sulík reaguje na neodvolanie Matoviča: Stáva sa z nás tvrdá opozícia

BRATISLAVA / Poslanci počas utorkového (4.10.) hlasovania nerozhodli o odvolaní ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Líder SaS Richard Suík v reakcii na to oznámil, že zo strany liberálov sa stáva skutočná tvrdá opozícia.

Matoviča v hlasovaní podržalo 73 poslancov. Na jeho odvolanie bolo potrebných aspoň 76 hlasov. Ministra nepodporili napríklad ani deviati poslanci OĽaNO, ktorí to deň pred hlasovaním avizovali v stanovisku.

"Ako viete, od začiatku som hovoril, že táto scôhdza je zbytočná," povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že verí, že čo najskôr sa politici budú venovať energetickej kríze. Po hlasovani sa poslaneckým kolegom poďakoval aj predseda klubu Michal Šipoš.

Zdôraznil, že aj v klube OĽaNO sú členovia, ktorí s väčšinou poslancov nesúhlasia. Narážal tak na 9 poslancov, ktorí v podvečer hlasovania poslali stanovisko, v ktorom okrem iného informovali, že neprídu na hlasovanie o odvolávaní Matoviča. Títo poslanci neboli prítomní ani na tlačovej konferencii. Šipoš taktiež povedal, že s tarabovcami, ktorí odvolávanie Matoviča nepodporili, nemajú žiadnu dohodu. "Je to jasná známka toho, že klube OĽaNO nie sú ovce," dodal Heger.

SaS je pripravená rokovať o predčasných voľbách

"Berieme na vedomie, že Igor Matovič nebol odvolaný," reagoval krátko po hlasovaní Sulík s tým, že ak by sa k nim pridali aj tarabovci, minister by bol úspešne odvolaný. "O tom, aká koalícia vznikla, si asi zvládne urobiť obraz každý," pokračoval s tým, že je zvedavý, ako na to zareagujú tí členovia koalície, ktorí hovorili, že odmietajú vládu závislú na fašistoch. "Pre nás je táto kapitola ukončená," oznámil Sulík s tým, že nateraz ide o "posledný pokus" odvolať Matoviča. 

Z SaS sa tak podľa neho stáva "tvrdá opozičná strana". Do vlády sa podľa neho nevrátia a to je podľa Sulíka zároveň aj najdôležitejšou informáciou, ktorá sa vyvinula z priebehu mimoriadnej schôdze. "Sme pripravení rokovať o predčasných voľbách," zakončil Sulík. Liberáli budú rokovať o poslaneckej podpore návrhu na zmenu Ústavy SR, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia aj o vyslovení nedôvery vláde. "Celé je to proste iba hra, evidentne," reagoval poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí na slová Sulíka.

"Slová ministra financií, ktoré zneli v pléne, boli neprijateľné a určite to takto nemôže pokračovať ďalej," povedal Šeliga po hlasovaní s tým. že mu to pripomenuli aj jeho deviati kolegovia. Mal na mysli spoločné vyhlásenie poslancov OĽaNO, ktorí sa nezúčastnili hlasovania o odvolaní Matoviča.

Celé vyjadrenie Šeligu nájdete vo videu:

Matoviča kritizuje aj Šimečka

Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka tvrdí, že fašisti vďaka lídrovi OĽaNO získali vplyv, aký je v demokratickej spoločnosti neprípustný. "Matovič za zotrvanie vo funkcii vďačí poslancom, ktorí sa do Národnej rady dostali priamo na kandidátke odsúdeného Kotlebu, spoločne s odsúdeným Mazurekom, Medveckým a ďalšími extrémistami," vyhlásil.

Dôvodov na odovlanie Matoviča je podľa šéfa progresívcov množstvo. Jeho zotrvanie voo funkcii zároveň podľa politika škodí Slovensku. “Zaslepeným sledovaním vlastného politického zisku poškodzujú naše meno v zahraničí, prehlbujú v ľuďoch frustráciu z politiky a dláždia Ficovi cestu k moci. Už naozaj stačilo. Politika môže vyzerať aj inak. Kompetentne a civilizovane, bez divadla a hádok," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie