Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane s Valáškom a Klusom: Ľudia, ktorí verklíkujú o mieri si strieľajú do vlastného kolena
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Valáškom a Klusom: Ľudia, ktorí verklíkujú o mieri si strieľajú do vlastného kolena

BRATISLAVA / Európski lídri hľadajú riešenie ako Európu dostať z energetickej krízy. Ukrajina zase hľadá odpoveď na otázku, dokedy bude Putinov režim bombardovať jej školy či parky. Či je Európa akcieschopná a čo čakať na východ od nás, o tom v relácii Analýzy Na hrane diskutovali bývalý štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus z SaS a poslanec za Progresívne Slovensko a bývalý veľvyslanec Tomáš Valášek.

Posledné dni sa skloňuje ďalšie pôsobenie v strane SaS. "To by som aj ja rád vedel, ale tie rokovania pokračujú," povedal Klus a dodal, že základom je, ako sa bude SaS stavať k politike ako opozičná strana. Klus argumentoval tým, že predčasné voľby nie sú riešením, čo ukázali predčasné voľby v roku 2012, kedy padla vláda Ivety Radičovej. Nástup Hlasu-SD so Smerom-SD by podľa liberála ovplyvnilo aj zahraničné smerovanie štátu.

"Budem sa veľmi snažiť, aby sme sa k sebe dostali," povedal s tým, že alternatívou je aj jeho odchod do diplomacie, alebo k pedagogickej činnosti. Diskusia je však o tom, či zostane členom poslaneckého klubu SaS, ale aj to, či ostane podpredsedom strany Richarda Sulíka. 

Čo je nové v Európe?

Zdá sa, že Európa s riešeniami energetickej krízy váha. "Keby to bolo jednoduché, už by to bolo dávno spravené," poznamenal Valášek s tým, že EÚ je v zložitej situácii, nakoľko štáty nie sú na rovnakej úrovni či štartovacej čiare. "Sú krajiny, ktoré elektrinu vôbec nevyrábajú, ako napríklad Balkán a tak by nemali nič," poznamenal bývalý veľvyslanec a dodal, že treba riešiť cenu plynu, ktorú Putin umelo nafúkol. Riešenie, ktoré navrhla Európska komisia však Valášek nepovažuje za šťastné. 

"Ja sa obávam, že by to vytvorilo ešte väčší problém," uviedol Klus na margo toho, že krajiny zvažujú individuálne riešenia. "Doplácame aj na to, že sme v takej geografickej polohe, v akej sme," doplnil ďalej s tým, že celoeurópske riešenie by mohlo určite pomôcť. 

Pomôže spoločný nákup energií?

Podľa Valáška sa toto riešenie ukázalo ako vhodné v prípade pandémie covid-19. Na druhej strane jednotu EÚ načína Nemecko, ktoré sa neukazuje ako solidárny hráč. "Bude obrovský problém, ak v tomto nenastane koordinácia, tak to nebude dobré," povedal s tým, že Nemecko je bohaté a môže si dovoliť sanovať aj vo výške 200 miliónov. Valášek zároveň zdôraznil, že aktuálne sa zvažuje aj o pôžičkách aj o grantoch. 

Klus priznal, že hľadanie riešení je pomalé, ale upozornil na víziu, ktorá sa nikdy nenaplnila a to je spoločná ena energií pre všetky štáty. "Ak by v Nemecku začali padať firmy, tak to pocítime nielen my, ktorí sme veľmi naviazaný na Nemeckú ekonomiku," pripomenul Klus a dodal, že hoci to, čo Nemecko robí nie je fér, ale je dobre že to robí. 

Ustojí EÚ túto skúšku?

"Greendeal bude musieť chvíľočku počkať, lebo dnes je situácia iné," priznal Klus, že Putinova politika začala už nenapĺňaním zásobníkov už na jeseň minulého roka. "Len sme si to zabudli všimnúť," pokračoval s tým, že so zelenými riešeniami sa bude musieť počkať. 

Ďalší Brexit sa podľa Valáška vylúčiť nedá. "Predstava toho, že dáka krajina by to zvládla lepšie individuálne, je úsmevná," uviedol exveľvyslanec a pripomenul, ako nedobre je na tom po Brexite Británia a to najmä po ekonomickej stránke. 

Valášek doplnil, že je dôležité, aby Slovensko operovala s energiou, ktorú vie urobiť na svojomn území a to je geotermálna, ale aj energia zo slnka a vetra. Pomohla by podľa neho znížená byrokracia, ktorá by dokázala zjednodušiť aplikáciu energetických zmien. 

Zamiešal samit V4 karty?

Klus argumentuje tým, že V4 je dobrým projektom s bohatou spoluprácou, hoci politicky sú názory iné rovnako, ako v hodnotových otázkach. Valášek doplnil, že V4 nie je jednou vecou, ale tvoria ju rôzne krajiny. V Bruseli V4 najviac škodí Viktor Orbán, pričom Slovensko vnímajú, ako stabilného partnera, ktorému škodí nielen Orbánovské Maďarsko, ale aj Kačinského Poľsko. "Udržme V4, ktorá je dôležitejšia než títo dvaja páni, ale upustime z koordinácie na europskej úrovni," vyzval Valášek. 

Problémy s ilegálnou migráciou podľa Klusa zapríčinilo Turecko, ale aj deravá hranica medzi Maďarskom a Srbskom. "Varovania od týchto strán sme dostávali už týždne a čo sme robili," opýtal sa Valášek s tým, že označil ministra vnútra Romana Mikula za neschopného konať a riešiť problémy. 

Sme v kontexte ruskej agresie v bezpečí?

Klus pripomenul, že Bratčikova si MZV niekoľkokrát predvolalo. "Dezinformácie nie sú zlúčiteľné s diplomatickou praxou," zdôraznil Klus a poznamenal, že ak by sa nový minister rozhodol vypovedať Bratčikova, znamenalo by to vyhostenie nášho veľvyslanca v Moskve. 

Podľa Valáška nezáleží na tom, či v Moskve aktuálne máme, alebo nemáme diplomatou nestojí za to, aby tu pán Bratčikov ďalej šíril klamstvá. "Už dávno mal byť preč," dodal k téme. 

Patrioty označil bývalý veľvyslanec za vysoko kvalitnú obranu Slovenska. Pripomenul, že Smer-SD už dávno S-300 označil za nespoľahlivú, kvôli chýbajúcim komponentom. Zároveň však rakety dopadajú blízko našich hraníc. "Nemyslím si, že by si Rusko dovolilo nasmerovať strely na územie člena NATO," upokojil Klus. 

Patrioty zostanú na našom území tak dlho, ako bude treba a s vzdušnou obranou nám pomáhajú aj systémy, ktoré na Slovensku ostávajú. Strážia nás však aj naši susedia. "Putin chce, aby sme pustili do gatí," reagoval Valášek a konto Putinove výroky o jadrových zbraniach. Situácia je podľa Valáška vypätejšia, než kedykoľvek predtým. "Pozrime sa, aké vypúšťa balóniky," pokračoval Valášek a dodal, že aj Putin sa snaží vyhnúť jadrovému útoku, hoci sa na Ukrajine správa ako terorista. 

Prečo si ruskí pohlavári zaslúžia kriminál? 

Klus sa dostal aj ku generálovi, ktorého volajú Armagedon a nemá problém sa prestrieľať k cieľu najtvrdšou technikou. "To sú kriminálnici," poznamenal exštátny tajomník na konto tých, ktorí dajú príkaz na bombardovanie okolie univerzity, alebo škôlky. 

"Ak by sankcie nefungovali, Rusi by nevyťahovali jadrové zbrane," doplnil Klus na margo hoaxu o tom, že sankcie EÚ Rusku neškodia. Tí, ktorí drukujú ruskej propagande sú podľa Klusa vlastizradcami. Obvaja politici sa zhodli, že tí, ktorí verklíkujú o mieri si strieľajú do vlastného kolena. Ficovi aj fašistom ide podľa oboch o to, aby sme Ukrajine prestali pomáhať. Rusi by sa však podľa oboch hostí nezastavili len na Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie