Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Študent zo školy útočníka na Zámockej ulici: Bol súčasťou extrémistických kruhov dávno pred tragédiou
Zdielať na

Študent zo školy útočníka na Zámockej ulici: Bol súčasťou extrémistických kruhov dávno pred tragédiou

BRATISLAVA / Rozhodol sa prehovoriť študent, ktorý pozná páchateľa zo Zámockej ulice. Chlapec potvrdil, že útočník streľby mal už v minulosť sklony k extrémizmu.

Nesúhlasí s vyjadrením školy

Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium vydala po tragédii oficiálne vyjadrenie. "Za veľmi negatívne pôsobenie na psychiku a osobnosť žiakov možno považovať celé dvojročné obdobie dištančného vzdelávania, keď deti nemali s kým komunikovať a boli odkázaní na komunikáciu cez počítač, predovšetkým sociálne siete," uviedlo vedenie školy. Študent ale uviedol, že z jeho skúsenosti to nie je pravda. "So strelcom som mal v škole nemalú skúsenosť a už v rokoch 2017- 2019 bolo o ňom vedieť, že má sklony ku pravicovému extrémizmu. Počas hodín bol veľakrát na telefóne, kde sa pozeral na stránky 4chan a iné extrémistické skupiny na iných sociálnych médiách. Takisto pozeral videá a fotky, kde niekoho zabíjajú alebo mučia. Smial sa na nich," vysvetlil.

Mal poznámky o židoch, gejoch a rasových menšinách

Podľa študenta ich vždy zakrýval pred ostatnými ako humor. "Na tieto poznámky mal aj niekoľko účtov na sieťach ako Instagram a Twitter, tiež mal súkromný server na jednej platforme, kde sa spoločne s ostatnými členmi smiali na týchto poznámkach a na predom spomenutých fotkách či videách mŕtvych a mučených ľudí," opísal. Spomína si tiež na incident, ktorý sa stal na hodine etickej výchovy ešte v roku 2019, kedy sa útočník spolu s ostatnými vychvaľoval, ako mu v teste politických strán pre neho vyšli strany SNS, ĽSNS a podobné extrémistické strany. Jeho otec bol členom strany Vlasť. Kandidoval za ňu vo voľbách v roku 2020, teda ešte pred pandémiou koronavírusu.

Podľa študenta bol strelec súčasťou extrémistických kruhov dávno pred tragédiou

"Tento hrozný čin, ktorý sa stal v Bratislave nebol zapríčinený tým, že sa strelec počas dištančného vyučovania dostal do extrémistických kruhov, lebo v týchto kruhoch bol ešte dávno pred nimi. Dôvod, prečo o tom škola nevedela je podľa môjho názoru kvôli všeobecnej apatii žiakov na škole, ktorí predpokladali, že to, čo v škole robil, je iba fáza jeho života, z ktorej napokon vyrastie predtým, ako niekomu ublíži," uviedol študent. Dodal tiež, že tí, ktorí ho chceli nahlásiť škole, boli väčšinou v strachu z toho, že budú odignorovaní alebo nebudú braní vážne, lebo budú jediní, ktorí na to upozorňujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie