Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Špeciálny prokurátor Lipšic: Slová majú svoju silu a v tomto prípade boli pretavené v tragický skutok
Zdielať na

Špeciálny prokurátor Lipšic: Slová majú svoju silu a v tomto prípade boli pretavené v tragický skutok

BFRATISLAVA / Polícia našla 19-ročného páchateľa, ktorý mal v stredu, 12 októbra večer, strieľať v Bratislave na Zámockej ulici. Strelca našla na druhý deň ráno mŕtveho. K streľbe došlo na Zámockej ulici, blízko podniku Tepláreň, ktorý je známy tým, že sa tam stretávajú členovia LGBTI. Podľa informácií TV JOJ dvaja muži boli po streľbe na mieste mŕtvi. Zranená je aj čašníčka podniku. Tragickú streľbu v centre Bratislavy vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). K skutku sa v rozhovore vyjadril aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Viete už potvrdiť motív? Bola to vyslovene nenávisť voči LGBTI komunite a židom? 

Vyšetrovanie je v počiatočnej fáze, robia sa maximálne všetky úkony, ktoré by vedeli dokresliť motív strelca. V týchto okamihoch sa vypočúvajú ďalšie osoby, zabezpečujú sa dôkazy, budú sa robiť ďalšie invazívne úkony, procesné úkony tak, aby tento čin mohol byť čo najkomplexnejšie vyšetrený. Tiež, aby sme sa vedeli dopátrať v najväčšej možnej miere aj k motivácii samotného strelca. Chcem povedať jednu všeobecnú vec. Niekedy slová sa premieňajú v skutky, myslím, že by sa všetky verejne známe osoby mali zamyslieť nad tým, či nejaká eskalácia vášní voči komukoľvek, nemôže priviesť niektorých jedincov, možno v slabšej emočnej chvíli, ku skutkom. Zatiaľ je pravdepodobným motívom tohto činu nenávisť k osobám inej rasy, inej sexuálnej orientácie a naozaj sa obávam toho, aby podobné činy nepokračovali. Slová majú svoju váhu, vážnosť a možno tí, ktorí ich vyslovujú, to robia z nejakých účelových dôvodov. No u iných osôb môžu tieto slová vyvolať podnet k akcii, násilnej akcii, až k takej, aká sa udiala na Zámockej ulici. Kedy pravdepodobne, zo zatiaľ zdokumentovaných dôkazov, z dôvodu čistej nenávisti, bol takýto čin spáchaný. 

Môžeme vylúčiť, že poznal obete? 

Nič nenasvedčuje tomu, že by ich poznal.

Pripravoval sa strelec na túto akciu dlhšie?

To je vec vyšetrovania, v tomto okamihu by nebolo správne, práve kvôli tomu, aby sa vášne skôr upokojovali, poskytovať informácie. Nie sú komplexné, vyšetrovatelia od večera pracujú nonstop na tomto prípade. V tomto okamihu sa robí množstvo úkonov, ktoré nám dokreslia aj možnú prípravu strelca i motiváciu. Ale nebolo by správne dopredu robiť predbežné závery. 

Čo bolo príčinou smrti páchateľa ?

Prebieha ešte obhliadka miesta činu, takže k tomu sa vyjadrovať nebudem, k tomu sa po tom, ako bude procesný úkon ukončený, vyjadrí policajný zbor. 

Išlo o samovraždu? 

Všetko tomu nasvedčuje. 

Môže byť verejnosť pokojná? Bol to akt jednotlivca, alebo mohli byť viacerí? 

Nechcem to bližšie komentovať, monitorujeme veľmi podrobne rôzne internetové fóra, práve aby sa v budúcnosti mohlo podobnému útoku zamedziť. Samozrejme, stopercentné to nie je nikdy. Dnes rôzne anonymné fóra, kde je veľmi ťažké sa dopátrať k identite osôb, ktoré komunikujú. Zároveň je potrebné povedať, že samozrejme množstvo ľudí na internete komunikujú rôzne nenávistné prejavy, ale nejdú ich následne uskutočňovať. Len znovu hovorím, že slová niekedy majú svoju váhu, svoju silu a v tomto prípade boli pretavené v tragický skutok.

Komunikácia, ktorá sa objavila na Twitteri je od nebohého? 

V tomto okamihu to nebudem potvrdzovať, všetky dôkazy sa analyzujú. Polícia celú noc pátrala po podozrivej osobe, po strelcovi. Vedeli sme ho aj následne lokalizovať, no predtým ako bol zadržaný, pravdepodobne spáchal samovraždu. 

Má polícia zmapovaný pohyb strelca po skutku ? 

Máme pohyb zmapovaný, budú sa ešte analyzovať ďalšie dôkazy, kamerové záznamy a bude sa ten pohyb verifikovať.

Kto ho našiel ?

Našla ho osoba, ktorá bola na rannej prechádzke a následne privolala políciu aj záchrannú službu. 

Je známy pôvod zbrane, ktorú použil pri spáchaní skutku ? Je v nelegálnej držbe ?

Pôvod zbrane, alebo zbraní, je známy, ale nebudem sa vyjadrovať v tomto okamihu k tomu bližšie. Myslím si, že v rozumnom čase, kedy sa posunieme vo vyšetrovaní, tak bude určite aj verejnosť informovaná. 

Bol problém pre bezpečnostné zložky na základe ich technických možností, lokalizovať strelca vďaka tomu, že pridával na Twitter statusy ? 

Nie je možná úplne presná lokalizácia, tá sa vykonávala a polícia po tejto osobe aj v lokalite, kde bol napokon nájdený, intenzívne pátrala.

Bola do akcie povolaná aj tajná služba, ktorá by mala možno monitorovať takéto nenávistné statusy, ktoré evokujú už prípravu aj na takýto skutok?

Viaceré zložky sa podieľali na vyšetrovaní tejto veci, teda poskytovali súčinnosť, ale nebudem zverejňovať nič bližšie. Prosím o zdržanlivosť médií, aby bola verejnosť objektívne informovaná. Pevne verím, že v rozumnom čase sa spolu s policajným zborom dohodneme a zvoláme možno tlačovú konferenciu, alebo niečo podobné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie