Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
LGBTI+ ľuďom sa poslanci vysmiali do očí: Partnerské spolužitie neschválili, takto hlasovali jednotliví poslanci
Zdielať na

LGBTI+ ľuďom sa poslanci vysmiali do očí: Partnerské spolužitie neschválili, takto hlasovali jednotliví poslanci

BRATISLAVA / Návrh SaS, ktorý by LGBTI+ komunite apsoň čiastočne pomohol zlepšiť životné podmienky, poslanci neposunuli ani do druhého čítania.

Z 133 prítomných poslancov za návrh zákona hlasovalo 50 poslancov, zákon tak neprešiel ani do druhého čítania. Za hlasovali poslanci klubu SaS, väčšina poslancov z Hlasu-SD, poslanci Za ľudí a časť klubu OĽaNO. Naopak, návrh nepodporili poslanci Sme rodina, Smeru-SD ani ĽSNS či Republiky.

Pozrite si, ako hlasovali poslanci: 

​Legenda: [Z] Za hlasovalo, [P] Proti hlasovalo, [?] Zdržalo sa hlasovania, [N] Nehlasovalo, [0] Neprítomní

Na neprijatie novely zákona reagovala aj Iniciatíva Inakosť, ktorá rieši problémy LGBTI+ ľudí. "Vyjadrujeme sklamanie nad odmietnutím novely, ktorá by zaviedla partnerské spolužitie. Deklarácie spoluúčasti a odsudzovanie nenávisti voči LGBTI+ ľuďom sú len prázdne slová, ak nebudú naplnené konkrétnymi činmi," napísali na sociálnej sieti.

Vedenie iniciatívy dodalo, že vládu i parlament vyzýva na prijatie krokov, ktoré zlepšia práva LGBTI+ ľudí.

Heger chce podniknúť kroky

Zavraždenie dvoch mladých ľudí na Zámockej ulici v Bratislave bolo útokom na slobodnú, demokratickú spoločnosť, ktorá rešpektuje rôznorodosť. Po stredajšom mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO), ktorý poradný orgán zvolal práve v súvislosti s opatreniami, ktoré majú posilniť prevenciu i ochranu pred extrémizmom.

Heger pripomenul, že cieľom strelca zo Zámockej ulice neboli len príslušníci LGBTI komunity, ale takisto členovia židovskej komunity i politici, pričom motívom útokov bolo rozvrátiť demokraciu a destabilizovať štát. "Potrebujem riešiť posilnenie policajného zboru o desiatky expertov na počítačovú kriminalitu, materiálno-technické vybavenie na odhaľovanie takýchto hrozieb, potrebujeme zintenzívniť spoluprácu s mobilnými operátormi, výchovu na školách a samozrejme aj posilniť práva LGBTI komunity," uviedol. Deklaroval, že na pôde EÚ chce takisto iniciovať väčšiu pozornosť regulácii sociálnych sietí v prípade šírenia extrémistických prejavov. "Sú v tom značné rezervy, ukazuje sa, že doterajšie kroky sú často bezzubé,“ uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie