Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po letmom bozku v pivárni nasledovali urážky aj facka: LGBTI+ páru nepomohol ani manažér prevádzky
Zdielať na

Po letmom bozku v pivárni nasledovali urážky aj facka: LGBTI+ páru nepomohol ani manažér prevádzky

BRATISLAVA / Od tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave prešlo len niekoľko dní a v jednom z podnikov hlavného mesta sa stal ďalší incident voči LGBTI+ menšine. Konflikt vyvolal bozk dvoch mužov.

Tomáš, ktorý v prípade vystupuje ako poškodený, popísal celú situáciu na svojom profile na sociálnej sieti. Ako informoval, s priateľom, ktorý je pôvodne z Ameriky, boli na výlete v Bratislave. Ako Tomáš popísal, incident sa stal v reštaurácii neďaleko River parku. "V podstate sa nedialo nič výnimočné, kým si asi o tri stoly vedľa neprisadla trojica- jedna žena a dvaja muži. Na oko bratislavská klasika, žena s napichanými perami, potetovaný chlap a jeden týpek, ktorého by ste na ulici prehliadli," napísal Tomáš.

"Aj napriek tomu, že viem aké je na Slovenskú dekórum, na moment som sa pozabudol a dali sme si takú tú polsekundovú pusu, ktorú zvyčajne pri partnerovi neregistrujete, nepríde Vám, že je to niečo nebezpečné, pohoršujúce," napísal.

Práve tento letmý bozk si mal všimnú muž sediaci obďaleč. V reakcii naň začal do páru hádzať podpivníky, no netrafil sa. Pár na agresívneho hosťa najprv nereagoval, a tak sa ich začal pýtať, čo to malo znamenať. "Priateľ sa ho po anglicky spýtal, čo má za problém. A vtedy sa to spustilo, nadávky na nás, ľudí z našej menšiny, na rasu môjho partnera, na moju rodinu a otázky typu ako sa opovažujeme si dať pusu na verejnosti," pokračoval Tomáš.

Po tragickej streľbe na Zámockej ulici sa Tomáš nenechal zastrašiť, zdvihol hlas a zvýšeným hlasom sa opýtal agresora, či on svoju priateľku na verejnosti pobozkať môže. "Odpoveď bola jasná, on môže, ale ja nie, lebo oni sú ozajstná rodina. Tu sa už zapojila aj partnerka, s hysterickým vykrikovaním, že muž žena a dieťa sú rodina. Nasledovalo búchanie po stole, vety typu, že terorista na Zámockej urobil dobre a je škoda, že sme tam neboli vtedy aj my. To už som nedal a povedal mu, že za tie slová, ešte bude niesť zodpovednosť," reagoval Tomáš. Na to sa mal muž zdvihnúť od stoa zo slovami, že je čas mu "dať po papuli"

Manažér vyzval pár na odchod

"Keď došlo k rozlievaniu pohárov na ich stole, konečne to začalo byť zaujímavé aj pre manažéra prevádzky a pristavil sa. So zaujímavou otázkou, aj napriek tomu, že celá reštika mala riadnu šou sa ho spýtal, čo sa deje. „Buzeranti sa tu bozkávali,“ bola jeho odpoveď," napísal Tomáš. Na to sa mal manážer opýtať, či je to pravda a po odpovedi, že si dali s priateľom letmý bozk ich mal vyzvať, aby zaplatili a opustili podnik.

"Ten mix emócii, ktorý vtedy vo mne vládol ani neviem opísať. Pre istotu som sa ho ešte niekoľkokrát spýtal, či to myslí vážne, lebo my sme nič protizákonné ani zlé neurobili. Trval na tom, že máme odísť, ale už použil slovko vypadnúť," mal reagovať manažér prevádzky. Tomáš na to odpovedal, že pri takomto správaní sa platiť nebudú. 

"To už chlapík od vedľajšieho stola nerozdýchal a s hysterickým kričaním, že buzny nechcú zaplatiť prišiel ku mne. To už sa aj manažér vyhrážal, že zavolá políciu, s čím som viac než súhlasil a hovoril mu, že to mal urobiť už skôr. Polícia z ich strany však neprichádzala do úvahy, efektívnejšie boli vyhrážky. Keď som sa snažil zavolať políciu ja s tým, že zaplatím potom, keď príde polícia, už letela facka," opísal fyzický útok. Ako dodal, muž trafil nos a telefón, ktorý spadol na zem.

Krátko potom prišla na miesto polícia. "Keď chapci došli, vinník bol jasný – boli sme to my. Už ich spätne niekto kontaktoval s tým, že odmietame zaplatiť (už to bolo zaplatené.) Nasledoval výsluch. My sme vypovedali vonku a ten kto nás napadol v pohodlí reštiky pri pivku," pokračoval Tomáš. "Bohužiaľ, nepočuli sme, čo sa dialo, no z usmievavých výrazov a smiechu policajtov a agresora vo vnútri, sme mali veľmi zmiešané pocity. Nuž verdikt bol jasný... My nemáme s takými ako ste vy problém, ale niektorí majú, toto je Bratislava, nemali by ste sa ukazovať," dodal.

Trestné oznámenie mohli podať až nasledujúci deň

Po polhodine mali prísť muži zákona s tým, že Tomášova verzia sa nezhoduje s tým, čo hovorí útočník. Po naliehaní Tomáša s priateľom vypočuli aj jednu z čašníčok podniku. "A zrazu bola verzia úplne iná a zhodou okolností veľmi podobná tej našej. Keď sme naliehali na to, aby si pozreli aj kamerový záznam, tak povedali, že ho manažér reštiky odmietol poskytnúť a policajti s tým bohužiaľ nemôžu nič robiť," pokračoval.

Keď chceli podať trestné oznámenie, policajti mali začať lustrovať doklady Tomášovho priateľa a pýtať sa, čo robia v Bratislave. Agresor z podniku pri sebe zároveň nemal občiansky preukaz, a tak ho muži zákona nemohli legitimizovať. Potom prišlo na radu vysvetľovanie, že podať trestné oznámenie aj tak nemôžeme, lebo sme mali alkohol. (3X pivo, 1x cola zero + 1 fernet dokopy). A teda ak chceme podať trestné oznámenie, tak najskôr na ďalší deň a jedine na adrese, na ktorú si nemohli spomenúť. A vlastne, že ak tak aj urobíme, tak sa nič nestane, lebo facku netrafil dostatočne kvalitne," napísal na sociálnej sieti. Muž z podniku medzitým odišiel.

"Ešte sme mali pekný asi 15 minútový pokec s chalanmi policajtami, ktorí síce boli príjemní, no môjmu priateľovi dali peknú lekciu o tom aký je život na Slovensku. Ak si gay, tak musíš rátať s tým, že ťa napadnú, lebo tieto prípady sú tak bežné, že už ich ani nerátajú," zakončil.

K incidentu sa vyjadrilo aj vedenie podniku, riešiť ju malo aj s daným manažérom. Tomášovi sa vedenie ospravedlnilo. "S pánom manažérom som celú situáciu prejednala a uvedomil si, že konal skratovo z obavy, že zákazník, ktorý vás napadol, zničí vybavenie reštaurácie a že požiadať vás o zaplatenie bolo v tom okamihu najjednoduchšie riešenie," znela reakcia vedenie podniku pre Tomáša. Vedenie reštaurácie sa zároveň dištancuje od akéjkoľvek nenávisti a Tomášovi ponúklo pomoc pri riešení incidentu.

Polícia prípad rieši

"Policajný zbor na základe monitoringu sociálnych sietí zachytil krátko po jeho zverejnení verejne zdieľaný status dotknutej osoby, v ktorej opisovala incident z reštaurácie v Bratislave," reagovala polícia na sociálnej sieti. O prípade bol informovaný aj policajný prezident Štefan Hamran, ktorý sa mal s Tomášom spojiť. Taktiež spravil kroky na objasnenie postupu hliadky,

"Prezident PZ včera verejne deklaroval, že "Policajt pri vykonávaní služobnej činnosti koná a rozhoduje vždy objektívne, nestranne, bez predsudkov a zaujatosti, nikoho nediskriminuje, a to aj s ohľadom na národné, národnostné, náboženské, rasové, etnické, triedne, rodové, sexuálne, vekové, sociálne, politické a ekonomické odlišnosti.” - a očakáva, že sa týmto stanoviskom, ktoré je zakotvené v Etickom kódexe bude riadiť každý príslušník PZ," dodala polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie