Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka kultúry Milanová (OĽaNO) odvolala GR SND Mateja Drličku z funkcie
Zdielať na

Ministerka kultúry Milanová (OĽaNO) odvolala GR SND Mateja Drličku z funkcie

BRATISLAVA / O tom, že slová majú svoje dopady sa aktuálne presvedčil GR SND Matej Drlička. Kvôli jeho výrokom na konto politikov na zahraničnej pôde ho ministerka kultúry odvolala z funkcie k 1. novembru.

"Matej Drlička bol vybraný za riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) v transparentnom výberovom konaní, pričom spomedzi kandidátov získal najviac hlasov odborníkov a odborníčok," začalo MK SR v tlačovej  správe. 

Rezort zdôraznil, že očakávania odbornej i laickej verejnosti, ako aj samotnej ministerky kultúry boli na základe ním prezentovaného projektu rozvoja a riadenia SND veľké. Ministerka Milanová sa už pri menovaní Mateja Drličku vyjadrila, že bude pozorne sledovať jeho kroky v tejto funkcii.

Pre neľahkú finančnú situáciu v SND ministerka kultúry poverila nového generálneho riaditeľa zostavením ozdravného plánu a jeho implementáciou. V spolupráci s MK SR sa podarilo naštartovať postupné riešenie zlej situácie divadla. Posun SND do stabilnejšieho stavu však nemôže byť jediným hodnotiacim kritériom človeka v takej vysokej funkcii ako je generálny riaditeľ. Spolu s touto funkciou prirodzene prichádza tiež zodpovednosť za konanie a verejné vystupovanie.

Ministerka Milanová hovorí o sklamaní

"Vyjadrenia pána Drličku na diskusii v Budapešti pohoršili časť spoločnosti. V týchto obzvlášť náročných dňoch poznačených vraždou v Bratislave sa Matej Drlička vyjadril za hranicou slušného správania a kultúrnosti, ktorú má umenie a jeho predstavitelia do spoločnosti prinášať," zhodnotila Milanová s tým, že ide o sklamanie. 

"Ako ministerka kultúry som vždy odsudzovala akúkoľvek nenávistnú komunikáciu. Verím, že práve rešpektujúcou komunikáciou vieme spoločnosť kultivovať a vzájomne scitlivovať. Som sklamaná z toho, že ako reprezentant SND, a v tej chvíli aj reprezentant našej krajiny v zahraničí, Matej Drlička zlyhal," pokračovala ďalej. 

"Svoju funkciu zvládol ako manažér, nie však ako verejný funkcionár zodpovedný za svoje výroky. Odvolávam pána Drličku z funkcie generálneho riaditeľa SND k 1. novembru. Ďakujem mu za prácu, ktorú odviedol počas svojho pôsobenia v Slovenskom národnom divadle," povedala ministerka kultúry Natália Milanová a zároveň informovala o ďalších krokoch, ktoré budú nasledovať v súvislosti s aktuálnou situáciou v SND.

"V najbližších dňoch poverím riadením divadla dočasného riaditeľa či riaditeľku, aby bola udržaná stabilita a nebol narušený chod divadla. Následne spustíme nový proces výberového konania na obsadenie tejto funkcie," uzavrela Milanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie