Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čaputová, Kollár a Heger sa zúčastnili na voľbách: Predstavitelia samospráv sú najbližšie pri občanoch, odkazuje Čaputová
Zdielať na

Čaputová, Kollár a Heger sa zúčastnili na voľbách: Predstavitelia samospráv sú najbližšie pri občanoch, odkazuje Čaputová

BRATISLAVA / Krátko po desiatej hodine sa k volebnej schránke pristavil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Volil v bratislavskej Dúbravke, kde má trvalé bydlisko. Na spojených voľbách sa zúčastnili aj ďalší dvaja najvyšší ústavní činitelia - predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) a prezidentka Zuzana Čaputová.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

"Myslím si, že to, že som aj na chodbách mohol stretnúť veľa občanov je, predpokladám, predzvesť dobrej účasti. Zároveň treba počítať s tým, že sú to spojené voľby," povedal Heger s tým, že ľudia volia zástupcov do VÚC či obcí a miest. "Čas strávený za plentou je tým pádom dlhší, no je to tak správne," dodal s tým, že právo slobodne je výsadou demokracie. 

"Každý má právo rozhodnúť, kto ho bude zastupovať pri vedení orgánov verejnej správy a tu si treba povedať, že to nie sú hocijaké funkcie," dodal s tým, že samospráva je nevyhnutnou súčasťou štátu.

"Predstavitelia samospráv sú najbližšie pri svojich občanoch, najlepšie poznajú, čo potrebujeme a majú najlepšie možnosti to napĺňať. To, v akom prostredí žijeme, má zásadný vplyv na kvalitu nášho života a všetci chceme, aby sme žili spokojný život vo fungujúcej obci, meste a kraji," napísala prezidentka na sociálnej sieti. Ľudí poprosila, aby sa aj napriek sviatkom volieb zúčastnili.

Starší ľudia môžu byť zmätení, tvrdí šéf NR SR 

Kollár strávil za plentou niekoľko minút. "Bolo toho strašne veľa, bolo toho treba veľa prečítať," vysvetlil po volení. Dodal, že problém budú mať podľa neho najmä starší ľudia.

Predseda Národnej rady SR neprišiel voliť sám. Spoločnosť mu robila jeho takmer 85-ročná matka. "Tiež sme jej to museli pripraviť, ako sa v tom má vyznať. Asi to bude trošku komplikované pre starších ľudí. Na jedne voľby je toho strašne veľa," dodal.

Politik zdôraznil, že voľby sa končia netradične o 20. hodine. Dôvodom je to, že ide o historicky prvé spojené voľby, a tak bude potrebné zrátať viac hlasov. Aj napriek tomu, že sa ešte neskončili, diskutuje sa už aj o možnom spojení prezidentských volieb a tých do europarlamentu. "Viem si to predstaviť, ale nemyslím si, že by to bolo šťastné," reagoval Kollár s tým, že by sa mal upraviť zákon tak, aby obsahoval podmienky, v rámci ktorých by sa voľby spojiť dali. Nemyslí si však, že je to šťastné riešenie. 

"Voľby, ktoré sú veľmi rýchlo za sebou - parlamentné alebo prezidentské, napríklad mesiac alebo dva mesiace po sebe, je to veľmi nešťastné. Kampane sa prelínajú a ľudia v tom majú chaos. Všetko je oblepené bilbordami," myslí si Kollár. Najlepšie je podľa neho, keď sú každý rok jedny voľby. Zdôraznil tiež, že na spojení volieb v tento dátum sa zhodla koaličná rada, čo treba akceptovať.

Ľudí tiež vyzval, aby šli voliť. Dodal, že aj bez ich hlasu vyhrá niektorý z kandidátov, ktorý bude ďalších niekoľko rokov rozhodovaťo živote v ich regióne.

Súvisiace články

Najčítanejšie