Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka vyhlásila dátum referenda: Smer prská, Heger hovorí o smeráckej kampani za štátne
Zdielať na

Prezidentka vyhlásila dátum referenda: Smer prská, Heger hovorí o smeráckej kampani za štátne

BRATISLAVA / Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie sa uskutoční v sobotu 21. januára 2023. Termín plebiscitu oznámila vo štvrtok prezidentka SR Zuzana Čaputová. Vyzývať občanov na účasť v referende nebude.

"Toto referendum vnímam ako súčasť rok a pol prebiehajúcej kampane jednej politickej strany, preto nebudem vyzývať občanov k účasti, nebudem ich ani od účasti odrádzať," vyhlásila hlava štátu. Ľudia sa budú môcť v referende vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.

Prezidentka vydá rozhodnutie o vyhlásení referenda v piatok (4. 11.). Vyhlásenie všeľudového hlasovania je podľa nej vyjadrením rešpektu k vôli občanov so zohľadnením nálezu Ústavného súdu SR. "Chcem zdôrazniť, že posúdenie ústavnosti referendových otázok je zverené výlučne ústavnému súdu a nie nám politikom. Rozhodla o tom jediná inštitúcia na to určená a to je pre mňa, a dúfam že aj pre ostatných, záväzné a hodné rešpektu," vyhlásila.

Termín konania referenda prezidentka určila aj s ohľadom na novú právnu úpravu, ktorá zaviedla možnosť požiadať o hlasovanie poštou zo zahraničia. Pripomenula, že voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na území SR a voliči, ktorí majú trvalý pobyt na území SR, ale v čase referenda sa budú zdržiavať mimo jej územia, môžu požiadať o hlasovanie poštou ministerstvo vnútra alebo obec trvalého pobytu. 

Prezidentka pripomenula, že referendová otázka neobsahuje to, že by sa mohlo referendum o skrátení volebného obdobia konať iba v nejakom časovom pásme. Rozumie tomu, že by určenie časového ohraničenia bolo pre stabilitu demokracie vhodné. Hlava štátu tiež určila lehotu na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 10. novembra 2022. Okresné a okrskové volebné komisie, ako aj okrskovú volebnú komisiu pre osobitný volebný okrsok treba utvoriť do 24. novembra.

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude. Ústava hovorí, že výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Heger argumentuje kampaňou za štátne

Januárové referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie je kampaňou šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý si chce zabezpečiť beztrestnosť po voľbách. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Referendom by podľa neho došlo k takému zásahu do Ústavy SR, že môže vyvolať nestabilitu počas volebného obdobia. Tvrdí, že vláda potrebuje na presadenie programu štyri roky, na ktoré dostala mandát od občanov. Referendum považuje premiér za legitímny nástroj na to, aby ľudia vyjadrili svoju vôľu. Plánovaný plebiscit však považuje za kampaň Fica za štátne peniaze.

"Na to, aby si Robert Fico zabezpečil svoju beztrestnosť a návrat k moci, zneužije čokoľvek, zneužije aj ústavu a chce zaviesť takéto prvky destabilizácie," povedal Heger novinárom počas výjazdu v Martine. "Treba si uvedomiť, že je to taký zásah do ústavy, ktorý môže potom postupne vyvolať nestabilitu počas volebného obdobia. Preto občania dávajú mandát na štyri roky, aby počas nich mohli naplniť svoj politický program," skonštatoval premiér, pričom kratšie obdobie nepovažuje za dostatočné. 

Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie

Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje vyhlásenie termínu referenda o možnosti skrátiť volebné obdobie prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Opätovne však poslancov Národnej rady vyzýva, aby zmenu ústavy schválili v parlamente a "neprenášali svoju zodpovednosť v tejto mimoriadne dôležitej otázke na slovenských občanov," uviedla strana v stanovisku. Hlas-SD verí, že vyhlásenie referenda sa nestane zámienkou pre poslancov NR SR, aby opäť odsunuli na neskôr rokovanie o zmene ústavy.

"Stále platí, že umožnenie konania predčasných volieb, či už prostredníctvom parlamentu alebo ďalšieho referenda, je povinnosťou a verejným prísľubom Igora Matoviča, Richarda Sulíka i Borisa Kollára," doplnil Hlas-SD. Strana je sklamaná z vyjadrenia prezidentky, že nebude vyzývať občanov na účasť v referende.

"Je to ďalšie zneváženie priamej demokracie a možnosti občanov SR aktívne zasahovať do správy vecí verejných," skonštatoval Hlas-SD. Ide podľa neho o pokračovanie nezdravého trendu, keď predovšetkým politici vládnej koalície nerešpektujú občana ako jediného nositeľa moci v SR. "Zodpovedný politik sa nesmie báť nechať ľuďom vystaviť zrkadlo svojej práce či už vo voľbách alebo v referende," doplnila strana.

OĽaNO ho berie na vedomie

Koaličné hnutie OĽANO berie na vedomie rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vypísať referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie. V stanovisku to uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

"Samotné Ficove referendum považujeme za zbytočné mrhanie peniazmi všetkých daňových poplatníkov. Čo je horšie, deje sa tak v ťažkých časoch celosvetovej energetickej krízy a zdražovania. Nejde o nič iné ako o zúfalý pokus bývalého premiéra o návrat k moci a zabezpečenie si beztrestnosti," doplnil Šipoš.

Smer-SD kritizuje hlavu štátu - opäť

Opozičný Smer-SD odmieta, že by referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bolo jeho kampaňou. Kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, že ho nevyhlásila na termín samosprávnych volieb, ale obrátila sa opäť na Ústavný súd SR, čo oddialilo celý proces.

Keďže parlament podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica nechce zmeniť Ústavu SR v súvislosti s predčasnými voľbami, treba to dosiahnuť referendom. Strana plánuje pred referendom približne dvojtýždňovú kampaň formou bilbordov, prípadne aj zhromaždení. Fico tvrdí, že momentálne nie je možné urobiť predčasné parlamentné voľby, dosiahnuť sa to dá len zmenou ústavy.

"Sme jediná krajina na svete, ktorá nevie zorganizovať predčasné voľby, lebo to vraj nemáme napísané v ústave," vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii. Kritizuje za to prezidentku, keď sa ešte po prvom vyzbieraní podpisov na iniciovanie referenda obrátila na Ústavný súd SR.

Ten povedal, že na to, aby sa cez referendum mohlo rozhodnúť o predčasných voľbách, sa musí zmeniť ústava. Podľa Fica nejde o kampaň Smeru-SD, keďže sa len obrátili na ľudí, vzhľadom na to, že koalícia nechce zmeniť ústavu.

Referendum je podľa neho legitímnou cestou a je potrebné, aby bolo v ústave uvedené, že sa dá rokovať o predčasných voľbách. Prezidentka urobila podľa Smeru-SD všetko preto, aby nebolo referendum úspešné, keď ho vyhlásila na termín, ktorý podľa Fica nebude nikomu vyhovovať. Tvrdí, že hlava štátu chráni súčasnú vládu.

Súvisiace články

Najčítanejšie