Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s Hirmanom a Kamenickým: V pomoci firmám je množstvo ak, ekonomika chladne, uviedol minister hospodárstva
Zdielať na

Na hrane s Hirmanom a Kamenickým: V pomoci firmám je množstvo ak, ekonomika chladne, uviedol minister hospodárstva

BRATISLAVA / Bude nám v zime teplo? A koľko budú stáť energie? Ako vláda pomôže ľuďom a firmám? A je Európa schopná dohodnúť sa na spoločných energetických plánoch? V relácii Na hrane TV JOJ o týchto témach diskutoval minister hospodárstva Karel Hirman s exministrom financií, podpredsedom SMER-u Ladislavom Kamenickým.

Hoci posledným dňom dominovali najmä poprepájané káble, občanov zaujímajú najmä zástrčky, radiátory a tak všeobecne ceny energií. 

Smer trvá na tom, že prezidentka zmarila referendum

Smer-SD sa k vypísanému referendu nevyjadril. Kamenický v štúdiu Na hrane TV JOJ znova zopakoval, že prezidentka referendum zmarila. Akcentoval aj to, že prezidentka nevypísala referendum počas komunálnych volieb, čo by podľa neho zvýšilo účasť.

"Neveríme tom, že v NR SR prejde zákon na skrátenie volebného obdobia," pokračoval Kamenický. Zároveň prízvukoval, že Smer-SD bude naďalej organizovať protesty a bude sa snažiť o to, aby krajina došla k predčasným voľbám. Kamenický uviedol aj to, že prezidentka občanov od účasti odhovára. 

"Nazývajme veci pravými menami, je povinnosťou každého prezidenta, alebo prezidetnky, aby sa v prípade pochybností obrátila na Ústavný súd SR," uviedol Hirman s tým, že demokracia sa opiera o dôveru v ústavné zákony a takýto spôsob je demokratický a ústavný. 

Pravdou je, že Smer-SD nedokázal napísať otázky v súlade s ústavou ani na druhý pokus. 

Zásobníky máme plné, Putin škrtí ďalej

Minister hospodárstva Hirman uviedol, že aktuálne máme, a to aj vzhľadom na počasie, prebytok plynu. Nevylúčil však, že sa situácia môže v priebehu pár týždňov zmeniť. "Cena plynu reaguje na výkyvy a je stále nižšia než 5 až 6 rokov dozadu," uviedol Hirman. Kamenický tvrdí, že ceny na 2024 a 2025 budú stále násobne vyššie, pričom sa opieral o grafy z New York Times. "Sankcie sú hlúposť a škodia životu ľudí na Slovensku a v Európe," začal znova Kamenický. 

Hirman jeho argumenty označil za reakcie exportu, pretože nárast cien z exportu je logický a je to jediný príjem Ruska. "Je to Vladimír Putin, ktorý nám už od minulého leta začal škrtiť kohútiky," poznamenal Hirman s tým, že sankcie voči Rusku sa netýkajú plynu a napriek tomu Gasprom znižuje dodávky aj naďalej a tým aj dvíha ceny. "Je to dôsledok tohto postupu Ruskej federácie a Vladimíra Putina," pokračoval Hirman s tým, že Putin hodil okdaz svojich predkov do koša a vytvoril umelý deficit. 

Nemecko komplikuje situáciu

Hirman zdôraznil, že Nemecko odmieta jednotný postup, ale stropovanie cien aplikuje národne. "Európske riešenie je v nedohľadne," povedal Kamenický s tým, že vie, že minister Hirman sa snaží. "Nič sa nevybavilo EÚ si odsúhlasila to, čo chcela," pokračoval exminister za Smer-SD ďalej a doplnil, že Nemci si urobili vlastné riešenie preto, aby sa im nestalo, že zostanú úplne bez energií. 

Kamenický zdôraznil, že vláda by mala stropovať plyn na 80 % a rovnako by mala stropovať aj ceny elektriny. "Je otázka dokedy vydržia Nemci a ako budú schopné konkurovať okolité krajiny," uviedol Ladislav Kamenický ďalej. 

Hirman tvrdí, že pomoc je limitovaná rozpočtom

Pomoc bola podľa Hirmana doteraz limitovaná tým, že firmy museli byť v prevádzkových stratách. "Je tam niekoľko ak," dodal Hirman a poznamenal, že pomoc bude možné poskytnúť až po tom, čo pomoc ratifikuje aj Brusel. V prípade veľkých firiem však zrejme bude menej výrazná. 

"Opäť opakujem, že zdražovanie tu máme vyše roka, iné krajiny dve vlny podpôr, my nič," zopakoval Kamenický s tým, že firmy budú postupne zatvárať. "Pomoc, akú vieme poskytnúť je limitovaná štátnym rozpočtom a to je fakt," reagoval minister hospodárstva na to, či sa bude ďalej prepúšťať. Odkázal na to, že aj svetová tlač píše o prudkom ochladení ekonomiky nielen v Európe, ale aj v Číne a klesla dávno už aj v Rusku. Aktuálne sa to týka najmä oceliarov. Ochladzovanie je podľa ministra dosť výrazné. "Budúci rok to musíme sledovať a uvidíme ako to bude," dodal a dôrazne požiadal, aby sme nešírili paniku. 

Kamenický argumentoval tým, že on vníma, že ľudia sa boja a reálne nemajú zdroje na to, aby vedeli zdražovanie pohltiť. Za infláciu môžu podľa neho najmä centrálne banky, ktoré na každý problém tlačili peniaze. 

Súvisiace články

Najčítanejšie