Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šeliga chce opäť otvoriť prípad únosu Vietnamca: To nie je dedinská bitka, podávam podnet Žilinkovi
Zdielať na

Šeliga chce opäť otvoriť prípad únosu Vietnamca: To nie je dedinská bitka, podávam podnet Žilinkovi

BRATISLAVA / Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga chce opäť otvoriť prípad únosu Vietnamca z roku 2017. Ako tvrdí, v Nemecku sa v prípade začal súd a zároveň bola jedna osoba odsúdená. To podľa neho vytvára dôvodné podozrenia, že na únose sa podieľalo aj Slovensko.

"Žiaľbohu Generálna prokuratúra a generálny prokurátor v súvislosti s únosom vietnamského občana cez naše územie spí," povedal Šeliga. Dodal, že generálny prokurátor Maroš Žilinka však nemá problém s komentovaním či preverovaním súčasného diania. Ako príklad uviedol kauzu cintorína v Ladomirovej, na ktor Žilinka upozornil aj statusom, no napokon sa ukázalo, že ide o dezinformáciu šírenú ruskou amasádou.

"V súvislosti s podozreniami, že slovenský vládny špeciál bol zneužitý na únos vietnamského podnikateľa z Nemecka do Vietnamu, GP mlčí," povedal. Upozornil, že v týchto dňoch v súvislosti s prípadom sa v Nemecku koná súdny proces, v ktorom je obžalovaný vietnamský občan, ktorého zadržali v Prahe. "Je obžalovaný z toho, že práve on mal byť ten, ktorý previezol vietnamského občana z Nemecka cez Česko na Slovensko na vládny hotel Bôrik," vysvetlil poslanec. 

Šeliga dodal, že v prípade bol v Nemecku odsúdený už jeden vietnamský občan. Vysvetlil, že na Slovensku bolo podané oznámenie, ktoré "bolo zametené pod koberec". Neprišlo tak ani k začatiu trestného stíhania, čo znamená, že môže prísť k vypočúvaniu svedkov aj k viacerým iným úkonom. Šeliga zdôraznil, že informácie o únose mohli mať aj vtedajší členovia vlády.

"Preto dnes podávam podnet pánovi Žilinkovi, aby sa obnovilo a opäť začalo vyšetrovanie," povedal. Dodal, že ide o vážne podozrenie. "To nie je nejaká dedinská bitka v krčme," zdôraznil. Pripomenul napríklad únos Michala Kováča mladšieho. "Nerobme si medzinárodnú hanbu, netvárme sa, že sa nič nestalo," dodal Šeliga.

Prípad z roku 2017

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha malo dôjsť v júli 2017. V tom čase bol Thanha v nemeckom azylovom konaní, tým pádom bol oficiálne chránený nemeckou stranou. Už v minulosti sa nemecko zaoberalo možnou slovenskou stopou i možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Tento týždeň sa v Nemecku v súvislosti s únosom začal proces s 32-ročným vietnamským občanom. Obžalovaný je na berlínskom súde zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody. V roku 2018 odsúdili v Nemecku v prvom procese súvisiacom s týmto prípadom Vietnamca Longa N. H. za účasť na únose takmer na štyri roky väzenia. Tento verdikt je právoplatný.

Súvisiace články

Najčítanejšie