Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veriaci Slováci posielajú arcibiskupovi Oroschovi jasný odkaz: Nie v našom mene, uvádzajú v petícii
Zdielať na

Veriaci Slováci posielajú arcibiskupovi Oroschovi jasný odkaz: Nie v našom mene, uvádzajú v petícii

BRATISLAVA / Proti výrokom trnavského arcibiskupa Oroscha, ktorý v obežníku spochybňoval obete teroristického útoku na Zámockej v Bratislave, sa postavilo viacero zástupcov z radov veriacich a konzervatívcov. Začína sa nahlas hovoriť aj o odluke cirkvi od štátu.

Arcibiskup Orosch nehovorí v našom mene, reagujú veriaci

Vieriaci, ktorí odsudzujú slová trnavského arcibiskupa Oroscha iniciovali petíciu, ktorá sa jasne ohradzuje voči spochybňovaniu obetí, ktoré mnohí označujú za obhajovanie vraha.

"Sme katolíci a katolíčky, snažíme sa v každom vidieť Krista, milovať všetkých bez rozdielu, aj keď sa nám to nie vždy darí. Len deň potom, ako bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský vzdal svätou omšou úctu obetiam teroristického činu na Zámockej ulici sa na verejnosť dostal neverejný obežník trnavského arcibiskupa Jána Oroscha, v ktorom pamiatku Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča sugestívnymi otázkami a nepodloženými obvineniami zneucťuje," uvádzajú signatári z verejného života v popise petície.

"Ako dcéry a synov našej cirkvi sa nás táto situácia bolestivo dotýka. Katechizmus, akási písaná ústava našej cirkvi nám v bode 2358 prikazuje, aby sme ľudí s homosexuálnou orientáciou prijímali “s úctou, súcitom a jemnocitom a vyhýbali sa akémukoľvek náznaku nespravodlivej diskriminácie voči nim” a myslíme si, že rovnako je potrebné pristupovať ku všetkým LGBTI ľuďom," uviedli ďalej s tým, že takéto vyjadrenia odmietajú akceptovať. 

"Slová arcibiskupa Oroscha, spochybňujúce nevinu obetí, vnímame v ostrom rozpore s týmto učením ako aj s učením o vine a nevine ľudskej bytosti. Považujeme ich za neúctivé, necitlivé a smerujúce k nespravodlivej diskriminácii. Preto nasledujúc Kristovu výzvu, aby naša reč bola áno - áno; nie - nie; hovoríme: Nie, nie, arcibiskup Orosch svojim obežníkom nehovoril v našom mene," dodali na záver. 

Orosch pohoršil aj známeho advokáta Kubinu

Známy advokát Peter Kubina z právnickej kancelárie Dentons podrobil slová arcibiskupa ostrej kritike. Uviedol, že verejne, bez akýchkoľvek dôkazov alebo indícií pochybovať o tom, či bola a prečo nebola v konkrétnom podniku policajná razia zameraná proti drogám "je to isté, ako verejne bez akýchkoľvek dôkazov alebo indícií pochybovať o tom, či bola a prečo nebola na konkrétnom arcibiskupskom úrade policajná razia zameraná napríklad proti rozkrádaniu cirkevného majetku alebo proti zneužívaniu maloletých detí".

Advokát zdôraznil, že keby niekto takúto pochybnosť vyslovil, pánovi arcibiskupovi by sa to nepochybne, a veľmi oprávnene, nepáčilo a považoval by to za šírenie nenávisti voči katolíkom, prípadne všetkým kresťanom. "Neviem, či si to pán arcibiskup uvedomuje, ale presne takéto pisárske aktivity vedú k pohoršeniu ľudí veriacich v Boha, pred ktorým sa snaží vo svojom texte vystríhať. Konkrétne mňa týmto pohoršil celkom zásadne," uzavrel Kubina. 

Exminister Pavol Demeš napísal pápežovi

"Vaša Svätosť pápež František, po dlhšej dobe Vám opäť píšem, lebo potrebujeme Vašu pomoc. Verím, že sa k Vám už dostalo, ako trnavský pastier - arcibiskup Ján Orosch, zlyhal a poškodil dobré meno katolíckej cirkvi, na čele ktorej stojíte. Nezlyhal po prvýkrát. Tentokrát sa však voči nemu zodvihla taká vlna kritiky od veriacich i neveriacich, že ak by to ustál, spôsobilo by to prepad dôvery v celú cirkev," zdôrazil vo svojom liste, ktorý zverejnil na sociálnej sieti exminister zahraničných vecí. 

"Je pozitívne, že viacerí ľudia robia coming out a oznamujú, že i oni sú veriaci a s persónou arcibiskupa Oroscha nechcú byť spájaní. Bolo by veľmi potrebné, aby tento pán urobil going out a urýchlene opustil stolec v Malom Ríme. Pevne verím, že Vy s pomocou apoštolského nuncia na Slovensku, by ste nám v tom mohli pomôcť a posmelíte v tomto smere k odvahe aj našich otcov biskupov. Vopred Vám srdečne ďakujem za zváženie tejto prosby a prajem Vám požehnanú nedeľu," uzavrel svoj list s tým, že ani on nechce byť spájaný s arcibiskupom. 

Orosch odstúpte zo svojho postu, prosí politička Štasselová

Bratislavská politička, ktorej hlavnou témou je nájomné bývanie v Bratislave upozornila na to, že cirkevných zástupcov si veriaci nevolia a nevedia ich ani odvolať a nepomôže tomu ani petícia.

"Nič mne osobne však nebráni, verejne vyzvať hierarchiu mojej katolíckej cirkvi, že ak si "poradila" s Róbertom Bezákom, slovenským rímskokatolíckym biskupom, členom Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov, a emeritným arcibiskupom Trnavskej arcidiecézy, tak by si mala určite poradiť a zobrať na zodpovednosť aj terajšieho trnavského arcibiskupa Oroscha, ktorý bezostyšne kriminalizuje obete terorizmu na Zámockej, relativizuje vinu páchateľa a konšpiruje o príčinách skutku," zverejnila Štasselová na sociálnej sieti s tým, že poškodzuje nielen rodiny pozostalých a celú LGBT komunitu, ale najmä celú cirkev a množstvo jej obetavých, hodnotných členov, ktorí napĺňajú vo svojich životoch aj v spoločnosti ideu Kráľovstva lásky.

"Ak sa vedenie RKC na Slovensku spolieha, že veriaci budú ticho k ich prešľapom, veľmi sa mýli. Nežijeme časy, keď sme sa nemohli či báli ozvať. Som veriaca katolíčka. Odmietam sa kvôli tomu skrývať, odmietam sa hanbiť. Ale ak odmietam mlčať pri dehonestácii arcibiskupa Bezáka alebo pri neprípustných výrokoch či skutkoch iných verejne známych osôb aj mimo cirkvi, tým dupľom nemôžem mlčať, keď najvyšší predstavený mojej cirkvi šíri bludy, čím osobne prispieva k ešte väčšiemu rozdeleniu a nenávisti v spoločnosti," pokračovala ďalej s jasnou požiadavkou - arcibiskupov odchod. 

"Prosím, aby arcibiskup Orosch odstúpil zo svojho postu. A nenahovárajme si prosím, že to bol "len" interný dokument. O to horšie. Biskup Orosch tým nastavil líniu pre ďalších kňazov. Táto prosba ani žiadna ďalšia podobná žiadosť nie je útokom na Rímsko-katolícku cirkev na Slovensku, ale jej obranou a snahou o to, aby sa konečne začala správať ako dospelá a sebavedomá organizácia, ktorá má za sebou 33 rokov života v slobode, plného služby tým najnúdznejším na Slovensku," dodala politička na záver.  

Oroschove slová prekročili všetky medze, reaguje konzervatívec Dostál

Poslanec Ondrej Dostál zdlraznil, že hoci nie je veriaci, nemôže v takomto prípade zostať ticho. "Spochybňovanie obetí trestných činov je odporným počinom, ktorý je pokusom relativizovať zločin aj vinu páchateľa. Notoricky známym sa už stalo obviňovanie obetí znásilnení, že si za to môžu samé, lebo mali krátku sukňu alebo boli inak nevhodné oblečené, išli v noci tmavým parkom, alebo sa správali vyzývavo," vyjadril sa na svojom profile na sociálnej sieti. 

"Pomerne často k takejto relativizácii dochádza pri domácom násilí, kde je týraným ženám pripisované, že násilníka k páchaniu násilia niečím vyprovokovali a že si teda za násilie môžu vlastne samy. Obvykle sa takto snažia ospravedlniť svoje konanie samotní násilníci, ale neraz má k takejto bagatelizácii domáceho násilia sklony aj blízke okolie rodiny, v ktorej sa násilie pácha, prípadne časť verejnosti, ktorá sa o tom dozvie. Arcibiskup Orosh sa však rozhodol prekonať všetky doteraz známe méty a relativizuje vraždu spochybňovaním jej obetí. Lebo spochybňovanie obetí vraždy nie je ničím iným ako relativizáciou vraždy a snahou umenšiť vinu vraha," pokračoval člen OKS, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke ekonomických liberálov z SaS.

"Nie je mi celkom jasné, kam smerujú arcibiskupove otázky týkajúce sa drog. Ak by aj niekto bol užívateľom drog, či bol drogovo závislý alebo alkoholik, je z toho dôvodu menej nevinnou obeťou úkladnej vraždy ako abstinent, ktorý nikdy nevyskúšal ani jedného džointa? Je vražda promiskuitného heterosexuála menej zavrhnutiahodná ako vražda monogamne žijúceho človeka?" pýtal sa poslanec verejne. 

"Ospravedlnením zlyhania arcibiskupa Orosha nie je ani skutočnosť, že tieto nehoráznosti sa objavili v internom neverejnom obežníku. Táto nehoráznosť je taká veľká, že volá po jasnej a verejnej reakcii," reagoval konzervatívny poslanec NR SR Ondrej Dostál. 

Súvisiace články

Najčítanejšie