Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trnavský arcibiskup Orosch koriguje svoje vyhlásenie: Hovoril som o vnútornej nevinnosti, všetci sme hriešni
Zdielať na

Trnavský arcibiskup Orosch koriguje svoje vyhlásenie: Hovoril som o vnútornej nevinnosti, všetci sme hriešni

BRATISLAVA / Verejnosťou, ale aj veriacou komunitou na Slovensku otriasol obežník trnavského arcibiskupa Oroscha, ktorý spochybňoval to, či boli obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave nevinné. Teraz svoj obežník upravuje.

Vyjadrenie trnavského arcibiskupa Oroscha zverejnila na svojej stránke Konferencia biskupov Slovenska, ktorá na margo slov svojho člena reagovala pomerne vlažne. Vo vyjadrení uviedla, že každý kňaz je zodpovedný za svoje slová aj činy. 

Sype si popol na hlavu? Ani nie...

Arcibiskup poznamenal, že svoje slová v obežníku koriguje kvôli reakciám verejnosti. "Vzhľadom na reakcie, ktoré vyvolal môj dokument prísne interného charakteru, určený kňazom Trnavskej arcidiecézy, chcem vyjadriť moju blízkosť rodičom obetí na Zámockej ulici v Bratislave," uviedol Orosch, ktorý pred prezidentskými voľbami tvrdil, že voliť Zuzanu Čaputovú je hriech. 

V marci tohto roku sa zároveň zúčastnil pietnej spomienky na politika Jánosa Esterházyho, ktorý bol odsúdený za kolaborajúciu s nacistami aj svládou v Budapešti. Za vlastizradu mal dostať trest smrti, ale rozsudok zmenil prezident Klement Gottwald na doživotie. 

"Veľmi ma mrzí, keď som neúmyselne spôsobil bolesť v dotknutých rodinách a v časti spoločnosti. Úvodník som nepísal verejnosti ako pastiersky list. Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni. Úvodník k obežníku preformulujem," uzavrel arcibiskup. 

Verejný tlak na arcibiskupa priniesol ovocie, reaguje Ondrej Prostredník z PS

Prostredník vyzdvihol, to, že Orosch reagoval na znepokojenie verejnosti. "Oceňujem jeho reakciu, ktorá naznačuje istú mieru sebareflexie. Hoci jeho reakcia je z veľkej časti len obhajobou a ospravedlňovaním nemiestneho a urážlivého vyjadrenia na adresu nevinných obetí teroristického útotku na Zámockej, predsa uznáva, že napísal niečo, čo napísať nemal a vyjadril ochotu zmeniť to," zverejnilo PS v stanovisku Prostredníka, ktoré zaslalo do redakcií. 

"Akokoľvek je jeho reakcia nedostatočná, predstavuje významný obrat v doterajšej komunikácii predstaviteľov cirkví v téme práv a postavenia LGBTI+ ľudí. Osobne si nepamätám, že by sa ktorýkoľvek cirkevný predstaviteľ ospravedlnil za niektoré z mnohých neklrektných vyjadrení na adresu LGBTI+ ľudí," uviedol ďalej Ondrej Prostredník.

Poznamenla, že za významné v celej veci pokladá to, že proti urážlivým vyjadreniam arcibiskupa sa postavilo aj množstvo osobností z radov veriacich. "Keďže celá vec okolo obežníka sa stala predmetom verejnej diskusie, očakávam, že pán arcibiskup zverejní preformulovaný text úvodníka. Kultivovaný a rozhodný tlak verejnosti v takýchto situáciach ukazuje, že je tou správnou cestou, ktorá z našej spoločnosti môže urobiť prostredie citlivé na urážky ľudskej dôstojnosti a porušovania ľudských práv," dodal na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie