Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Vláda oznámila schému pomoci energeticky náročným firmám, pomôcť má približne 50-tisíc zamestnancom
Zdielať na

Vláda oznámila schému pomoci energeticky náročným firmám, pomôcť má približne 50-tisíc zamestnancom

BRATISLAVA / Členovia vlády rokovali so zástupcami tripartity. Počas stretnutia sa dohodli na pomoci energeticky náročným firmám, na čo pre tento rok vyčlenili 40 miliónov eur.

"Diskusia prebiehala intenzívne na rezorte hospodárstva a zamestnávatelia prišli s konkrétnym návrhom, na ktorom sme sa spoločne dohodli," povedal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

"Došlo k dohode všetkých partnerov," informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Dodal, že dohoda tripartity preňho znamená istotu pre minimálne 50-tisíc zamestnancov týchto podnikov. Schému považuje za dobrú. Dodal, že "nevymýšľali nič nové", ale stavili na odskúšané praktiky, ktoré pomôže s rýchlym vyplatením peňazí.

"Je to veľmi dôležité, lebo sú to predovšetkým veľkí zamestnávatelia a chceme takto chrániť pracovné miesta," dodala Remišová.

Pomoc sa bude odvíjať od distribučných taríf, ktoré energeticky náročné podniky platia. "Takýmto spôsobom dokážame saturovať tú pomoc do podnikov, ktoré táto kríza postihuje a stabilizovať pracovné miesta," myslí si štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

Vláda na pomoc na tento rok vyčlenila 40 miliónov eur, pričom stratovosť podniku nebude podmienkou na jej vyplatenie. Princíp vyplácania má kopírovať predchádzajúce schémy pomoci. Schému Slovensko posiela do Bruselu a na základe nej bude v decembri peniaze vyplácať.

"Na ministerstve hospodárstva sme sa od poslednej tripartity stretli dvakrát," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Dohodou ohľadom energeticky náročných podnikov nepovažuje za koniec pomoci, rokovať chcú aj o budúcoročnej pomoci.

S dohodou súhlasia aj zástupcovia zamestnávateľov. "Oceňujeme dohodu, ktorá vzišla," povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Súvisiace články