Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci NR SR prijali uznesenie v súvislosti s kritickým stavom v zdravotníctve
Zdielať na

Poslanci NR SR prijali uznesenie v súvislosti s kritickým stavom v zdravotníctve

BRATISLAVA / V NR SR sa začala mimoriadna 76. schôdza. Poslanci sa počas nej zaoberali uznesením, ktoré sa týka kritickej situácii v oblasti zdravotníctva.

Zo 113 prítomných poslancov za uznesenie hlasovalo 67 poslancov, uznesenie teda schválili. V piatkovej (11.11.) rozprave vystúpilo dokopy 6 rečníkov. Pri hlasovaní sa zdržali poslanci klubu OĽaNO a nezaradení poslanci zo Za ľudí, poslanci klubu SaS sa hlasovania nezúčastnili. Z koalície uznesenie podporili poslanci Sme rodina.

Schôdzu iniciovali poslanci Smeru-SD, podpismi prispeli aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Politici žiadajú o schválenie uznesenia v súvislosti so situáciou v zdravotníctve. Za schválenie programu schôdze hlasovalo 110 zo 115 prítomných poslancov.

Rokovať budú až do prerokovania programu schôdze, pričom poslanci budú o schválení uznesenia hlasovať v utorok (15.11.). Následne sa začne mimoriadna 77. schôdza, počas ktorej sa bude rozhodovať o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Politici v návrhu na prijatie uznesenia vyzývajú vládu na podpísanie memorandana ukončenie krízy v zdravotníctve. To by mali vypracovať spoločne s odbornými a stavovskými organizáciami, zohľadniť by mali i osem požiadaviek Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

LOZ žiada napríklad o zavedenie DRG systému, zvýšenie platov zdravotníkov, zvýšenie financií v štátnom rozpočte na zdravotníctvo i vypracovanie modelu vzdelávania.

Poslanci v uznesení taktiež žiadajú Predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) "zabezpečiť prerokovanie problematiky krízy v zdravotníctve na úrovni poslaneckého grémia s predstaviteľmi reprezentatívnych a odborových organizácií zdravotníctva".

"Zdravotnítvo je vo vážnej kríze a hrozí, že od decembre tohto roku bude výrazne obmedzené poskytovanie zdravotnej starostlivosti," píše sa v zdôvodnení. Poslanci takteiž píšu, že dlhodobé problémy slovneského zdravotníctva vyvrcholili po začiatku pandémie covidu. 

"Celý systém poskytovania zdravotnej starostlivosti sa otriasol v základoch," uvádza sa v dokumente s tým, že zo strany vlády bolo vedenie zdravotníctva chaotické, bez koncepčného riadenia a pomoci poskytovateľom zdravotníckej služby.

"Dôvod bol ten, že zdravotníctvo je naozaj v katastrofálnom stave," vysvetlil líder SaS Richard Sulík dôvod, prečo liberáli hlasovali za otvorenie mimoriadnej schôdze. Dodal, že počas schôdze si môžu poslanci OĽaNO a Smeru vydiskutovať, kto čo pokazil.

Súvisiace články

Najčítanejšie