Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
PS predstavilo nového experta na sociálne veci. Na ministerstve financií sa dostal do konfliktu s Matovičom
Zdielať na

PS predstavilo nového experta na sociálne veci. Na ministerstve financií sa dostal do konfliktu s Matovičom

BRATISLAVA / Novým expertom Progresívneho Slovenska je bývalý zamestnanec ministerstva financií Tomáš Hellebrandt. Verejnosť ho najvýraznejšie zaregistrovala v čase, keď otvorene kritizoval ministra financií, expremiéra a lídra OĽaNO Igora Matoviča.

"Ponúkam excel aj empatiu," uviedol Hellebrandt o ktorom šef progresívcov Michal Šimečka tvrdí, že bude výraznou politickou tvárou PS. Vyzdvihol nielen zahraničné štúdiá odborníka, ale aj jeho prax zo Spojených štátov. 

"Mojim cieľom je vrátiť ľuďom na Slovensku nádej, že politika sa dá robiť odborne, slušne a v ich prospech. Teší ma, že k tejto vízii sa po Štefanovi Kiššovi pridáva ďalší špičkový ekonóm a odborník na sociálne politiky," Tomáš Hellebrandt.

"Pripravíme spolu kvalitný program pre Slovensko, ktorý ľuďom pomôže zvládnuť dopady inflácie, energetickej krízy a možnej recesie," uviedol šéf PS Šimečka.

Hellebrandt je špičkový ekonóm, ktorý vyštudoval na Oxforde a v Londýne, pracoval v Bank of England aj vo Washingtone. "Vrátil sa na Slovensko, aby našej krajine pomohol ako analytik na rezorte financií, no amatérske riadenie ministra Matoviča ho nakoniec zo štátnej služby vyhnalo. Takýchto ľudí však nemôžeme strácať. Som rád, že Tomáš prijal moju ponuku stať sa výrazným politikom PS,L zdôraznil Šimečka.

Dôležitou súčasťou prejavu Tomáša Hellebrandta bolo aj jeho príslušnosť ku Queer komunite. "Odmietam sa hanbiť, odmietam sa báť," tlmočil svoje postoje k politickým útokom na LGBTI+ komunitu. Na tlačovom brífingu akcentoval aj to, že práve Progresívne Slovensko považuje za stranu odborníkov, ktorým nechýba empatia. 

Zároveň vyzdvihol aj autenticitu Lucie Plavákovej pri riešení rovnakým práv pre sexuálne menšiny, ale aj inak utláčaných občanov Slovenskej republiky. "Veľmi sa teším na ďalšiu spoluprácu," uvítala ho podpredsedníčka PS Plaváková, ktorá je taktiež príslušníčkou LGBT1+ menšiny. 

Tomáš Hellebrandt opustil Útvar hodnoty za peniaze na ministerstve financií po tom, čo sa prorodinný balíček Igora Matoviča podarilo schváliť spolu s fašistami z ĽSNS. V tom období to preňho bola posladná kvapka, pričom ostro kritizoval aj ministrove idey, ktoré opozícia označuje ako "Matovičove atómovky". 

Súvisiace články

Najčítanejšie