Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Štátna komisia schválila výsledky volieb: Samospráva účasťou prekvapila, VÚC mierne klesli
Zdielať na

Štátna komisia schválila výsledky volieb: Samospráva účasťou prekvapila, VÚC mierne klesli

BRATISLAVA / Št'tna volebná komisia na tlačovom brífingu uviedla, že čo sa týka účasti obavy sa nenaplnili. Zároveň však mierne klesla účasť vo voľbách do vyšších územných celkov. Najväčší úspech v komunálnych voľbách zaznamenali nezávislí kandidáti. Hlas-SD bol vo voľbách druhý, treťou bola koalícia SaS/PS/Team Bratislava.

  • Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila v nedeľu výsledky sobotňajších (29. 10. 2022) spojených samosprávnych volieb.
  • Rovnako potvrdila aj výsledky voleib do VÚC. Šesť krajov si svojich doterajších šéfov ponechalo, v dvoch nastáva zmena.
  • Volebná účasť v komunálnych voľbách dosiahla 46,19 %. Na voľbách sa zúčastnilo 2.059.800 voličov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. O týchto údajoch Úrad infomoval na tlačovej konferencii.
  • Volebná účasť  do vyšších územných celkov (VÚC) dosiahla 43,74 %. Voliť prišlo 1.951.522 voličov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.
  • Čelkovo účasť dosiahla viac ako 46 %.

Výsledky komunálnych volieb môžete sledovať TU.

Výsledky volieb do vyšších územných celkov môžete sledovať TU.

Na pozície starostov a primátorov uspeli v sobotných (29. 10.) voľbách najmä nezávislí kandidáti. Budú viesť 1349 samospráv, čo predstavuje 46,5 percenta. V nedeľu o tom informoval predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Peťko. 

Priblížil, že aj v prípade politickej príslušnosti poslancov krajských zastupiteľstiev bolo najviac zo zvolených kandidátov nezávislých. Zvolených bolo 159 nezávislých kandidátov, čo je 38 percent zo všetkých.

Výsledky rýchlejšie vďaka elektronizácii

Na počítaní výsledkov sa podieľalo viac než 800 zamestnancov a zároveň sa čas spočítavania podarilo skrátiť o dve hodiny a to vďaka elektronickému odovzdávaniu zápisníc. V druhom prípade išlo o skrátenie času až o 4 hodiny.

"Príprava trvala dva roky," uviedla riaditeľka odboru volieb Chmelová s tým, že ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Zdôraznila, že aj Štatistický úrad čelil viacerým problémom a to najmä počas príprav. "Nabehnutie údajov do systému neprebehlo tak ľahko," doplnila. 

Členov komisií v teréne bolo viac ako 63-tisíc. 

Výsledky VÚC v číslach:

  • Nitriansky kraj povedie po novom Branislav Becík (Hlas-SD, Sme rodina), ktorému odovzdalo hlas 27,49 percenta voličov.
  • Zmena nastáva aj v Banskobystrickom kraji. Novým šéfom kraja sa stane Ondrej Lunter (nezávislý). Volilo ho 47,53 percenta voličov.
  • V ostatných krajoch doterajší predsedovia obhájili svoje posty.
  • Bratislavský kraj opäť povedie Juraj Droba (SaS, Progresívne Slovensko, Team Bratislava), ktorého volilo 63,6 percenta hlasujúcich.
  • Na čele Trnavského kraja zostáva Jozef Viskupič (OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Magyar Fórum - Maďarské fórum), a to so ziskom 38,56 percenta voličov.
  • Šéfom Trenčianskeho kraja bude naďalej Jaroslav Baška (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS), ktorému hlas odovzdalo 67,25 percenta voličov.
  • Predsedníčkou Žilinského kraja zostáva Erika Jurinová (OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, Sme rodina, Za ľudí, DS, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Šanca, OKS, SaS), vo voľbách si ju vybralo 32,04 percenta hlasujúcich.
  • Prešovský kraj naďalej povedie Milan Majerský (KDH, Sme rodina, SaS, Za ľudí), ktorému dalo hlas 42,01 percenta voličov. Post predsedu Košického kraja obhájil Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca, DS) so ziskom 51,31 percenta hlasov.
  • Volebná účasť vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) dosiahla 43,7 %. Voliť prišlo 1.951.522 voličov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Primátori zostávajú

Krajské mesto Nitra a všetky okresné mestá v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) budú v novom volebnom období viesť staronoví primátori. Potvrdzujú to výsledky komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

  • Primátorom Nitry zostáva Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), ktorému svoj hlas vo voľbách odovzdalo 8157 voličov, čo predstavuje 30,8 percenta z právoplatne odovzdaných hlasov.
  • V Komárne pokračuje vo funkcii primátora Béla Keszegh (NEKA). Vo voľbách mu odovzdalo hlas 7121 voličov, čo je 74,7 percenta hlasov.
  • Primátorom Levíc zostáva Ján Krtík (NEKA), ktorého podporilo 2965 voličov, čo predstavuje 33,54 percenta hlasov.
  • Nové Zámky naďalej povedie Otokar Klein (NEKA). Vo voľbách získal podporu 6219 voličov, čo predstavuje 57,49 percenta všetkých odovzdaných hlasov.
  • Mesto Šaľa povedie Jozef Belický (NEKA), pre ktorého sa začína tretie volebné obdobie na poste primátora. Svoj hlas mu odovzdalo 3625 oprávnených voličov, čo znamená podporu 63,27 percenta. V Topoľčanoch obhájila post primátorky Alexandra Gieciová (NEKA). Podporilo ju 4892 voličov, čo predstavuje 58,25 percenta odovzdaných hlasov.
  • Na čele Zlatých Moraviec bude v nasledujúcich štyroch rokoch stáť Dušan Husár (Hlas-SD, Smer-SD, SNS). Svoj hlas mu odovzdalo 1961 voličov, čo znamená 56,3 percenta.

Vallo má v Bratislave väčšinu

​Primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý v spojených samosprávnych voľbách obhájil svoj post, bude mať v novom mestskom bratislavskom zastupiteľstve väčšinu. Do 45-členného mestského parlamentu sa dostalo 29 kandidátov za koalíciu Team Bratislava, PS a SaS, za ktorú kandidoval aj primátor.

Za Team Bratislava, PS a SaS sa do mestského zastupiteľstva dostala Lenka Antalová Plavuchová, Katarína Augustinič, Adam Berka, Kamil Bodnár, Matúš Čupka, Dávid Dej. Taktiež Monika Ďurajková, Oskar Dvořák, Petra Hudáková, Lenka Jakubčová, Ján Karman, Dana Kleinert a Daniel Klimovský. Koalíciu má v poslaneckom zbore reprezentovať aj Tatiana Kratochvílová, Martin Kuruc, Jakub Kuruc, Roman Lamoš, Marek Machata, Miroslav Macko, Jakub Mrva, Lucia Plaváková, Igor Polakovič, Michal Sabo i Adam Sarlós. Rovnako aj Lucia Štasselová, Matej Vagač, Jakub Vallo, Martin Vlačiky a Martin Winkler. Ďalší kandidáti, ktorí sa dostali do mestského zastupiteľstva, sú buď nezávislí, alebo zastupujú iné strany či koalície.

Medzi nezávislými kandidátmi je Ján Hrčka, Jana Jakubkovič, Radovan Jenčík, Michal Vlček a Jozef Uhler. Za Stranu obcí a miest - Som Slovensko sa do bratislavského mestského parlamentu prebojovali Gabriela Ferenčáková, Juraj Káčer, Dárius Krajčír, Jozef Krúpa a Zdenka Zaťovičová. Za stranu Starostovia a nezávislí kandidáti Dana Čahojová, Alžbeta Ožvaldová a Branislav Záhradník. Za Tím Ružinov Martin Chren a Martin Patoprstý. Róbert Pajdlhauser sa do zastupiteľstva dostal s podporou strán a hnutí Sme rodina, KDH, Za ľudí, Dobrá voľba a Umiernení, Aliancia.

Nové tváre v Košiciach

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) bude v novom volebnom období výrazne obmenené. Z 57 doterajších poslancov sa podľa oficiálnych výsledkov volieb obmení až 30. Poslanecký zbor bude tvoriť 46 mužov a 11 žien.

Najúspešnejšou skupinou sa stali nezávislí kandidáti, ktorí v krajskom parlamente obsadia celkovo 23 kresiel. Patria k nim Iveta Adamčíková, Slavomír Borovský, Marek Čižmár, Michal Domik, Dušan Goda, Marián Hojstrič, Martin Hrunka, Miloš Ihnát, Jana Kallová, Miloslav Klíma, Ján Kokarda, Štefan Laský, Ladislav Lörinc, Roman Matoušek, Ján Mihalečko, Igor Petrik, Peter Petrikán, Jaroslav Polaček, Iveta Rušinová, Róbert Schwarcz, Martin Seman, Zuzana Slivenská a Dušan Tomaško.

Z politických subjektov dosiahla najväčší zisk Aliancia, ktorá má 12 poslancov. Medzi nimi sú Beáta Beke, Pavol Burdiga, Csaba Furik, Adrianna Gergely Papp, Ján Juhász, József Kopasz, Ladislav Molnár, György Nagy, Peter Pandy, Karol Pataky, Gejza Sačko a Jozef Želinský. Koalícia Smer-SD a Sme rodina dosiahla päť mandátov, jej poslancami sú Daniela Barkasi, Štefan Kvak, Michal Rečka, Jozef Valiska a Ján Volný. Strana KDH obsadí v krajskom parlamente štyri kreslá, keď uspeli Imrich Bakši, Viktor Dulina, Lucia Gurbaľová a Ladislav Ruttkay. Koalícia SaS, PS a Dobrá voľba a Umiernení má tri mandáty, ktoré získali Štefan Džurina, Milan Kaplan a Marcel Vrchota.

Troch poslancov má aj strana Starostovia a nezávislí kandidáti, zvolení boli Jozef Andrejčák, Lenka Kovačevičová a Igor Petrovčik. Hlas-SD obsadí dve kreslá, keď uspeli Dávid Demečko a Tímea Sotáková. Rovnako dve kreslá pripadajú koalícii OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska a Nova, ktorú reprezentujú Milan Lesňák a Martin Smrčo.

Po jednom mandáte získali Adnan Akram za koalíciu Spolu-OD, DS, Šanca a ODS - Občianski demokrati Slovenska, Pavol Bečarik za SNS a Ľubica Blaškovičová za OKS. V krajskom zastupiteľstve neobhájili mandát napríklad doterajší poslanci Ladislav Rovinský (nezávislý), Milan Potocký (OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Nova), Rastislav Javorský, Daniel Rusnák (obaja KDH), Ján Jakubov, Renáta Lenártová či Jaroslav Hlinka (všetci Hlas-SD).

V Nitrianskom kraji má najväčší úspech Aliancia

Najsilnejší poslanecký klub v Zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) bude mať strana Szövetség – Aliancia. Podľa výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, bude mať v 54-člennom zbore 18 poslancov. Stredopravú širokú koalíciu zloženú zo strán KDH, SaS, Šanca, DS, Za ľudí, Spolu, OKS, ODS a Tím

Kraj Nitra bude v krajskom zastupiteľstve zastupovať 12 poslancov. Nezávislí kandidáti získali 11 mandátov. Strany Smer-SD a SNS bude v Zastupiteľstve NSK reprezentovať osem poslancov. Najmenej mandátov získalo zoskupenie strán Hlas-SD a Sme rodina, ktorého kandidát Branislav Becík zvíťazil v súboji o post predsedu NSK. V poslaneckom zbore ho bude podporovať päť poslancov.