Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister vnútra Roman Mikulec zostáva na svojom poste. Za jeho odvolanie hlasovalo len 71 poslancov
Zdielať na

Minister vnútra Roman Mikulec zostáva na svojom poste. Za jeho odvolanie hlasovalo len 71 poslancov

BRATISLAVA / Hlasovania o osude ministra vnútra Romana Mikulca sa pred viac ako dvoma týždňami ani len nespustili. Na stredajšom rokovaní vlády pritom Mikulec priznal, že v prípade jeho odvolania by sa vrátil do poslaneckej lavice. Napokon však túto možnosť nemusí ani zvažovať, nakoľko NR SR nevyslovila Romanovi Mikulcovi nedôveru.

Za vyslovenie nedôvery bolo len 71 poslancov zo 143, proti 47, zdržalo sa 23 a 2 poslanci nehlasovali vôbec. 

Ešte v stredu minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) deklaroval, že je pripravený aj na to, že mu poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 1. decembra vyjadria pri hlasovaní nedôveru. Priznal to po stredajšom rokovaní vlády. "Som pripravený na všetky možnosti, tak ako všetky odvolávania predtým, nie som prilepený k stoličke ministra," povedal Mikulec. Potvrdil, že v prípade odvolania by sa vrátil k poslaneckému mandátu.

Poslanci reagujú

Bývalá poslankyňa klubu OĽaNO a Romana Tabák bola jednou zo štvorice poslancov klubu Sme rodina, ktorí hlasovali za odvolanie ministra. Pozrite si, prečo takto hlasovala.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek sa pri odvolávaní ministra zdržal.

Poslanec z koaličného klubu OĽaNO Tomáš Šudík je s výsledkom rokovania spokojný.​

Reakcia poslanca OĽaNO Milana Kuriaka.

​Čo odvolávaniu predchádzalo? Malá parlamentná dráma

Na hlasovaní sa po dva razy prezentovalo len 53 poslancov a NR SR tak nie je uznášaniaschopná. Predseda NR SR vyhlásil 5 minútovú prestávku, ale NR SR bola neuznášaniaschopná aj na druhý pokus. Kollár stanovil dátum hlasovania na 1. december 2022 a teda neskôr než požadovala SaS a Smer-SD. 

Už poobede bolo zrejmé, že Smer-SD bude obštruovať "spoločne" s SaS Richarda Sulíka. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že zvažujú, že sa na hlasovanie nedostavia, čím by sa hlasovanie automaticky presunulo na ďalšiu schôdzu. Na záver rozpravy na tomto dátume trval aj expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý v pléne naznačil, že je viacero možností, ktoré si strana môže zvoliť. 

Poslanci schôdzu o odvolávaní otvorili

Poslanci otvorili 77. schôdzu NR SR, počas ktorej sa malo rozhodovať o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Zvolanie mimoriadnej schôdze podpisali poslanci Smeru-SD, Hlasu-SD, Republiky i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Prítomných bolo 115 poslancov, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) teda mimoriadnu schôdzu otvoril.

Ide už o siedme odvolávanie šéfa rezortu vnútra. Do rokovacej sály NR SR ho prišli podporiť viacerí ministri i predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Robert Fico rečnil o hanbe

Úvodné slovo mal v pléne poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. "Mňa doslova prekvapilo a šokovalo vyshlásenie pána Hegera, že Slovensko zvláda migračnú krízu lepšie než my v roku 2015, kedy bol jej vrchol," povedal politik s tým, že v tom čase Slovensko podpísalo zmluvu s Tureckom, ktorá "bola drahá". Narozdiel od súčasnosti podľa Fica počas krízy v roku 2015 malo Slovensko najlepšie vzťahy s Maďarskom.

Dodal, že kontroly medzi hranicami sú dôsledné. Pokračoval, že polícia sa sústredí na platnosť dokladov i počet osôb vo vozidle. Pokiaľ bude postavené stanové mesto v Kútoch a pokiaľ bude viditeľné, že proti nelegálnym migrantom Slovensko nebojuje, je podľa Fica evidentné, že česká strana nezruší kontroly na hranicia so Slovenskom.

"Sami hovoríte na chodbách, že sa zaňho hanbíte, tak to vyriešte," odkázal Fico koaličným poslancom. Na túto poznámku neskôr v rozprave zareagoval poslanec OĽaNO Marek Šefčík. "Pán Fico, a viete čo sa o vás hovorí na chodbách parlamentu? Že ste už dávno mali sedieť v Leopoldove, a to o vás hovoria aj vaši vlastní," povedal.

Po Ficovi v rozprave vystúpil samotný minister. V pléne NR SR povedal, že opozícia v téme migrácie zavádza. Podľa jeho slov Slovensko s povinnými kvótami nesúhlasí. "Nie sme vystavení žiadnej medzinárodnej hanbe, práve naopak," povedal počas rokovania.

Minister vnútra, o ktorého odvolávaní sa diskutuje, sa vo svojej rozprave zároveň zastal policajného zboru i migračného úradu.

Mikulcovi vyčítajú viacero vecí

Opozícia ministrovi vyčíta nezvládnutie migračnej krízy. "Ministerstvo vnútra SR úplne odignorovalo povinnosť strážiť vnútornú slovensko-maďarskú hranicu, v dôsledku čoho sa skupiny nelegálnych migrantov bez akýchkoľvek problémov presúvajú na slovensko-českú hranicu, kde sú zadržiavaní českými orgánmi a na základe tzv. readmisnej kontroly vracaní späť na územie Slovenska," píše sa v dôvodovej správe.

Podľa opozície predstavitelia MV SR vyslovili niekoľko neospravedlniteľných vyjadrení. "Je absurdné, že legálny postup českých policajných orgánov označil prezident PZ SR Štefan Hamran za nelegálne prevádzačstvo," píše sa v dôvodovej správe. "Neospravedlniteľné sú aj ďalšie vyjadrenia predstaviteľov MV SR, že nemajú dostatok kapacít na ochranu slovenskej maďarskej hranice pred nelegálnou migráciou," píšu predkladatelia.

Súvisiace články

Najčítanejšie