Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s Františkom Mikloškom: Ľudia nechcú návrat Dzurindu, Matovič nie je hodný slovenskej politky
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Františkom Mikloškom: Ľudia nechcú návrat Dzurindu, Matovič nie je hodný slovenskej politky

BRATISLAVA / 33 ponovembrových rokov. Aké boli v politike, ale i v cirkvi? Čo sa pokazilo a čo je výzvou dneška? Priniesli sme aj exkluzívny prieskum agentúry AKO o tom, koľko Slovákov by sa rado vrátilo do prednovembrového režimu. V Analýzach Na hrane diskutoval dlhoročný politik i disident František Mikloško.

"Som ctihodný dôchodca. Mal som nedávno 75 rokov, čiže pomaly sa uberám k 80-tke, ale zatiaľ sa zdravotne cítim dobre," povedal na úvod Mikloško s tým, že v súčasnosti sa venuje najmä písaniu či sledovaniu politiky. Dodal, že ho volajú aj prednášať na školy. "Nedávno som bol aj v Kanade," povedal.

"Teraz mám mobil, aj sa musím kontrolovať, aby som na ňom nebol stále. Vodičák nemám stále," reagoval na to, že v minulosti bol známy tým, že nemal mobil ani vodičský preukaz.

Politika po Nežnej revolúcii

"Zápasili sme o istú slobodu a potom demokratický režim padol... musím povedať, že za tie roky politiky ma niektoré veci zaškočili. Prvou bol veľký nárast nacionalizmu," povedal, že už v januári po roku 1989 sa v uliciach šírili hlasy, ktoré napríklad nadávali na VPN. "Mať nepriateľa je veľmi ťažké, ale nemať ho je ešte ťažšie," skonštatoval s tým, že ľudia majú tendenciu za svoje problémy viniť iných. Ľudia, ktorí boli novembrom 1989 zaskočení, podľa Mikloška rýchlo nabehli na "nacionalistický vlak".

"Ani jedna krajina sa s tým nevysporiadala, to bola Nežná revolúcia," odpovedal Mikloško na otázku, či bolo chybou nevysporiadať sa s komunizmom. "Áno, v roku 1948 to tu komunisti zlikvidovali," dodal s tým, že v priebehu troch mesiacov si v tom čase komunisti dosadili "svojich ľudí" na viaceré pozície.

To, že sa to doposiaľ nevyriešilo je podľa Mikloška problém Slovenska, ako malej krajiny. Dodal, že Válcav Havel v tomto prípade prijal amnestie, ktoré mu neskôr vyčítali, no jeho cieľ bolo spraviť nový začiatok. "To bol svetový experiment, takáto revolúcia nemala obdobu v dejinách ľudstva," povedal o Nežnej revolúcii. Dodal, že aj v Biblii sa spomína 40 rokov putovania po púšti. "My sme putovali 40 rokov komunistickou púšťou a teraz putujeme púšťou slobody," dodal.

"Ja si mylím, že sa po tomto volebnom období otvorili dvere a začalo sa čosi," reagoval na otázku, či podľa neho budú odsúdení vplyvní ľudia, ktorí v súčasnosti čelia rôznym obvineniam. Dodal, že to ukáže len čas. "Začiatok bol dobrý," zakončil. 

​Mečiar nebol schopný vládnuť s ľuďmi, spomína Mikloško

Počas svojho pôsobenia v NR SR sa stretol aj s expremiérom Vladimírom Mečiarom. "Jednu vec mu nemožno uprieť. V tej chvíli, keď vznikla Slovenská republika, prevzal tú zodpovednosť a šiel do toho," povedal, ako ho vníma. "Vladimír Mečiar nebol schopný vládnuť s ľuďmi. Po jednom ich posielal preč. Prvý išiel Milan Kňažko, aj keď sa mu hodil, keďže bol tvárou revolúcie," povedal s tým, že neskôr boli na rade ďalší politici.

Mikloško bol počas svojej politickej kariéry členom KDH, ktorá sa svojho času musela rozhodnúť, či vstúpiť do vlády so Smerom-SD, čo sa napokon nestalo. "Boli by sme vazali a zanikli by sme rovnako ako HZDS alebo SNS," reagoval na otázku, ako by to vyzeralo, ak by sa KDH rozhodlo inak.

Dzurinda sa v súčasnosti spomína najmä v súvislosti s návratom do politiky. "Bol schopný vyjednávač, nesmierne pracovitý, jeho tá politika bavila," zaspomínal si na jeho pôsobenie v politike. Čo sa týka jeho návratu, Mikloško sa odvolal na prieskumy, ktoré ukázali, že jeho návrat nechcú. "Projekt SDK úplne zlikvidoval stredopravé strany," dodal s tým, že to isté by sa stalo teraz. "Jeho projekt je nereálny, nedobrý a bol by som nerád, ak by sa udial," zakončil.

Ako vidí Mikloško súčasnú situáciu v politike?

Najbližšie voľby budú podľa Mikloška zaujímavé, pretože mnohé strany sa podľa prieskumov hýbu okolo 5 % hranice zvoliteľnosti, o konečnom výsledku však podľa neho rozhodne až kampaň či známe tváre na kandidátkach. "Budem podporovať KDH, no nie je v stave, v akom by som ho chcel mať," pokračoval. Problémom hnutia v súčasnosti je podľa bývalého poslanca spôsob, ako sa vyjadrujú k témam.

"Mám pocit, že sa prirodzene k sebe blížia Hlas, SaS a PS. Oni by chceli vytvoriť jadro tých, ktorí si budú určovať ďalšie podmienky," povedal s tým, že na druhej strane je otázne, kto sa ešte dostane do parlamentu. "V tých druhých voľbách sa vytvorí taká strana, že Robert Fico už nepôjde do vlády a pôjde do pozadia," povedal o šéfovi Smeru-SD. Dodal, že z parlamentu zrejme neodíde, no nedáva mu šancu, aby sa dostal do vlády. Podľa Mikloška v poslednom období ukázal, že je nebezpečný pre chod štátu.

"Bolo to aj vtedy. Keď si pomyslíme na mítingy HZDS, tie boli strašne vulgárne," povedal Mikloško osúčasnej rétorike v politike. OĽaNO povedľa neho pri hovorení o zmene v politike zabudlo, že podobné reči ľudí unavia. Aj pre ich súčasnú rétoriku má podľa neho vláda takú nízku dôveryhodnosť.

"Tu sa stratil akýkoľvek ideál, v súčasnosti je pri moci generácia pragmatických politikov," povedal s tým, že dnes nemáme žiadnu doktrínu štátu. "Oni sú veľmi prázdni a ten pocit prázdnoty nahrádzajú agresiou," dodal.

​Chceli by sa ľudia vrátiť do bývalého režimu?

Podľa prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ povedalo 28,9 % ľudí, že by chceli žiť v režime pred novembrom 1989. Ďalších 13 % to odmieta a 56,5 % sa nevedelo vyjadriť. 13 % ľudí vo veku 18-33 rokov by sa chcelo vrátiť do bývalého režimu. V kategórii ľudí vo veku 34-49 rokov je to 23 % ľudí. Vo vekovej kategórii 50-65 rokov by sa do bývalého režimu chcelo vrátiť 42 % opýtaných a vo veku 66 a viac rokov je to o percento viac.

Čo sa týka voličov strán, do bývalého režimu by s chceli vrátiť najmä voliči Smeru-SD (50 %), SNS (50 %), Hlasu-SD (45 %), Republiky (45 %). Naopak, návrat bývalého režimu by najmenej chceli voliči SaS (1 %), PS (3 %) a KDH (5 %).

"Čiastočne to istotne zdôrazňuje súčasná situácia," povedal s tým, že ide o to, že v minulosti mali väčšie finančné istoty než v súčasnosti. "Otázka ľudí, ktorí sa chcú vrátiť do bývalého režimu súvisí s voličmi strán, ktoré útočia napríklad na Ameriku," povedal. V budúcnosti sa to bude meniť, napríklad v prípade ak by sa zlepšila životná úroveň v krajine. "Človek v živote potrebuje radosť, to sa trošku stráca. Ale tomu napomáha aj súčasná politická situácia," dodal. 

V súčasnosti sú v parlamente medzi novými tvárami aj politici, ktorí si bývalý režim nezažili vôbec. "Zatiaľ som voči nádeji pri mladých politikoch opatrný," povedal s tým, že politik si autoritu musí získavať postupne. V opačnom prípade sa môže ukázať, že nevie naplniť očakávania ľudí. To môže podľa Mikloška spôsobiť, že budú ako celebrity, ktoré časom "vyhasnú".

​Prezidentku Čaputovú pochválil

Predseda vlády Eduard Heger by sa mal podľa Mikloška postaviť lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi. "Matovič nie je vhodný pre slovenskú politiku," povedal Mikloško. Dodal, že je v zaujímavej pozícii vzhľadom na volebný výsledok OĽaNO. "Chcem sa spoločensky angažovať a myslím si, že môj čas v politike už prešiel," povedal s tým, že ho ľudia neuvidia ani v prezidentských voľbách.

S prezidentkou Zuzanou Čaputovou je spokojný a verí, že bude opäť kandidovať. "Určite ju budem voliť a ak to bude potrebné, v druhom kole ju aj podporím," dodal. A čo by odkázal mladej generácii? "Pod tlakom existenčných problémov a tlaku firiem, to nemajú ľahké," povedal s tým, že by im odkázal, aby boli samými sebou. 

Ako sa Mikloško pozerá na súčasnú cirkev, zistíte vo videu

Súvisiace články

Najčítanejšie