Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezaradení poslanci chcú psychologické vyšetrenia pre členov vlády: Je to útok na podstatu demokracie, reaguje Valášek
Zdielať na

Nezaradení poslanci chcú psychologické vyšetrenia pre členov vlády: Je to útok na podstatu demokracie, reaguje Valášek

BRATISLAVA / Budú kandidáti na členov vlády musieť povinne absolvovať psychologické vyšetrenie? Podobnú zmenu legislatívy navrhujú nezaradení poslanci z hnutia Republika. Poslanci ani politológ Radoslav Štefančík s tým však nesúhlasia a považujú to za marketingový ťah či útok na demokraciu.

Nezaradení poslanci Milan Mazurek, Miroslav Suja a Ondrej Ďurica z hnutia Republika na najbližšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa začína 29. novembra, predložili návrh úpravy ústavného zákona. Cieľom predloženej novely zákona je zabrániť možnosti vymenovať za člena vlády osobu, ktorá nie je na výkon tejto funkcie duševne spôsobilá,” píšu predkladatelia v dôvodovej správe.

Návrh zmeny ústavného zákona vysvetľujú tým, že vývoj politickej situácie po parlamentných voľbách v roku 2020 ako aj správanie sa niektorých členov vlády “jednoznačne poukazujú na nutnosť otvorenia otázky preukazovania duševnej spôsobilosti vládnych predstaviteľov”. Predkladatelia tomu chcú zabrániť tým, že kandidáti na člena vlády by sa v prípade jeho schválenia museli podrobiť psychologickému vyšetreniu duševnej spôsobilosti na výkon funkcie.

Poslanci s návrhom nesúhlasia

Zdá sa však, že u svojich opozičných kolegov podporu nenájdu. Voči navrhovanej legislatíve totiž protestuje poslankyňa za SaS a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. “Ja by som posúdila príčetnosť poslanca, ktorý navrhol túto právnu úpravu. Samozrejme rozumiem, že chceme mať osoby, ktoré vykonávajú akúkoľvek funkciu, aby ju vykonávali čo najlepšie, ale laškovať s duševnými vyšetreniami takýmto spôsobm považujem istým spôsobom za úbohosť,” povedala pre Noviny PLUS TV JOJ.

​Ani nezaradený poslanec Tomáš Valášek z mimoparlamentného Progresívneho Slovenska s predkladanou úpravou legislatívy nesúhlasí. Tvrdí, že ide o marketingový ťah poslancov. “Hovorím tomu facebookový status vo forme zákona. Dobre vedia, že toto je útok na samotnú podstatu demokracie, lebo ak začnete raz kádrovať, kto má právo hlasovať alebo voliť a kto má právo zastupovať tých ľudí, tak nabúravate celú podstatu parlamentnej demokracie," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

​Dodal, že podobný zákon nemá šancu prejsť v parlamente. "Myslím si, že o tom vedia a celou pointou tohto návrhu zákona je natočiť sa na video ako to obhajujú a kopnúť si do Igora Matoviča a do iných,” dodal.

Milan Potocký z poslaneckého klubu OĽaNO reagoval, že ako koaličný poslanec podobný opozičný návrh nepodporí. "Je dôležité, aby sa do týchto funkcií dostávali ľudia, ktorí sú bezúhonní a vedia tú krajinu riadiť, ale je to skôr na konkrétnych stranách, ktorí nominujú ľudí,” tvrdí poslanec.

​Politológ Radoslav Štefančík s návrhom zákona taktiež jednoznečne nesúhlasí. Zdôrazňuje, že zrejme v žiadnej inej krajine podobný princíp nefunguje. “Na druhej  strane ak krajná pracica chce hovoriť niečo o  duševnom zdraví, tak by sa v prvom rade mali ísť pozrieť do vlastného zrkadla, pretože spochybňovať historické fakty je tiež na otázku, či ľudia, ktorí takéto nezmysly šíria, majú všetko v hlave usporiadané v poriadku,” reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie