Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Daňový úrad mal byť v kauze Bonaparte dôslednejší, uviedol prokurátor Ján Šanta
Zdielať na

Daňový úrad mal byť v kauze Bonaparte dôslednejší, uviedol prokurátor Ján Šanta

BRATISLAVA / Ladislav Bašternák opäť mieri pred súd. Tentoraz pre predražený bytový komplex Bonaparte na bratislavskom hradnom vrchu, v ktorom roky býval aj Robert Fico. Podľa obžaloby Bašternák a ďalší traja ľudia, ktorí stoja za výstavbou luxusnej bytovky, obrali štát na daňových vratkách o viac ako 900-tisíc eur. Pred sudcu sa postavia vo februári a jeden z nich už spolupracuje s prokuratúrou.

Okresný súd Bratislava II. prijal obžalobu na Ladislava Bašternáka a ďalších troch ľudí v kauze výstavby luxusného komplexu Bonaparte. Pojednávanie bude vo februári. Je luxusný komplex niečo, na čom sa dá dobre podvádzať najmä pri vratkách na DPH? 

Trestný čin je možné spáchať aj umelým navyšovaním stavby. V tomto prípade došlo k navýšeniu stavbu o 6 miliónov eur, aby páchatelia následne žiadali vrátenie dane z pridanej hodnoty. 

Stále platí, že im hrozí trest 7-12 rokov? 

Áno, momentálne je to táto sadzba. 

Mali by byť pri výstavbe podobných stavieb obozretnejšie aj príslušné úrady? Dá sa urobiť kontrola hneď na začiatku a predcíznejšie? 

Prax ukázala, že kontrola daňových úradov musí byť dôslednejšia a mala by nasledovať hneď po podaní daňového priznania, aby sa dali skontrolovať všetky použité materiály. 

Tam to trvalo niekoľko rokov. Myslíte si, že to bolo aj osobou pána Bašternáka? 

Nechcem vyvodzovať hypotézy. Je však zrejmé, že daňový úrad mal byť dôslednejší, pretože hovoríme o spáchaní činu vo februári 2011. K odhaleniu tohto podvodu prišlo až v roku 2020.

 Firma bola neskôr prepísaná na rôzne biele kone a mala pofidérne lokality, kde sa nachádzala. Vy ste museli spolupracovať aj s thajskou stranou. Čo sa tam stalo, má nová vlastníčka niečo s tou firmou alebo je len jedným z bielych koňov? 

Thajský subjekt so spomínanou stavebnou činnosťou nemá vôbec nič, bol to len účelový prevod. Rovnako tak aj prevod v Maďarsku. 

Jeden z obvinených v kauze Mariana Kočnera potvrdil, že bude spolupracovať

Spoločnosť spomínal aj Zoltán Andruskó v súvislosti s procesom, ktorý prebieha s Marianom Kočnerom. Potvrdila sa táto stopa? 

 Skúmali sme aj túto stopu. Momentálne sa k tomu nemôžem vyjadriť. 

Sú nejaké indície, že by títo obvinení boli ochotní spolupracovať? 

Môžem povedať, že takýto krok už jeden z nich urobil. Nemôžem konkretizovať ale všetko sa dozviete na hlavnom pojednávaní. 

Dá sa teda očakávať aj dohodu o vine a treste? 

Je to možné, ale rátame aj s efektívnejším prostriedkom uznania viny zo strany obžalovaného.

 Ladislav Bašternák bol za daňové delikty súdený dvakrát, v oboch prípadoch sa priznal. Očakávate, že by tak mohol urobiť aj v kauze Bonaparte? 

Som optimista a očakávam jeho konštruktívny postoj. Nepredpokladám, že by sa odklonil od predchádzajúcej línie, pre neho by to boli len benefity. 

 Je náročné dokazovať takúto trestnú činnosť? 

V tomto prípade sme museli osloviť zahraničné subjekty. Musia byť vykonané aj náročné znalecké posudky. V prípade, že je stavba už postavená musíme robiť hlboké stavebné sondy. 

Bonaparte nebol až taký drahý 

Jeden z najluxusnejších a najznámejších bytových komplexov v Bratislave nebol až taký drahý, ako Bašternák tvrdil daňovým úradom. Materiály aj hrúbka stien boli podľa prokurátora Jána Šantu umelo navýšené tak, aby firme Ladislava Bašternáka priniesli čo najvyšší zisk na vrátkach DPH. Daňový úrad sa pri kontrole nepretrhol a Bašternákovej firme Real Forum Invest na konte cinklo 900-tisíc eur z daňových vratiek. Jedenásť rokov po skolaudovaní obytného domu, v ktorom býval aj Robert Fico ešte ako premiér, je známy termín pojednávania. Ladislav Bašternák by sa pred súd mal postaviť vo februári budúceh roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie