Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy Na hrane s Bittó Cigánikovou, Dolinkovou a Krajčím: Uvažuje sa o vzniku novej lekárskej fakulty, tvrdí exminister
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Bittó Cigánikovou, Dolinkovou a Krajčím: Uvažuje sa o vzniku novej lekárskej fakulty, tvrdí exminister

BRATISLAVA / Osem dní do kolapsu nemocníc, osem dní na dohodu s lekármi. Čo sa zdalo byť dohodnuté, dohodnuté nebolo a rokovania pokračovali aj v utorok (22. november). Na čo sa v nemocniciach musíme pripraviť, čo v zdravotníctve musíme urobiť a čo sa stihne do volieb? V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ odpovedali Jana Bittó Cigániková (SaS), Marek Krajčí (OĽaNO) a Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

"Povedal som, nič nie je vylúčené, ale to neznamená, že chcem byť ministrom zdravotníctva," reagoval Krajčí na otázku, či by opätovne chcel viesť rezort z ktorého musel odísť po nezvládnutej pandémii. Dodal, že vrátiť sa na stoličku ministra momentálne nechce. Bittó Cigániková, ktorej strana sa o odchod Krajčího pričinila reagovala, že je dobré, že Marek Krajčí už ministrom nie je.

"Úprimne uznávam, že niektoré veci sú tu dlhodobo známe, sú to aj problémy zdravotníctva. Súčasná vláda nedostala do vienka dobré časy, čo sa týka zdravotníctva," pokračoval Krajčí s tým, že koalícia musí čeliť viacerým krízam. Dodal, že zvyšovanie platov lekárov však už bolo dlhšie na stole.

"Už sa snažíme naformulovať jednotlivé požiadavky do konkrétnej podoby," zhodnotila Dolinková utorkové rokovanie lekárskych odborárov s vládou. Dodala, že verí, že ak budú požiadavky lekárov správne naformulované, vyjednávanie by sa mohlo posunúť. Finálna dohoda však podľa predošlých vyjadrení členov vlády stojí na podmienke týkajúcej sa platov.

​Ponúka vláda lekárom dostatočné zvýšenie platov?

Čo sa týka ďalšieho rokovania, Krajčí si myslí, že všetkých osem požiadaviek je legitímnych a chce, aby sa čo najlepšie vydiskutovalo ich prevedenie do praxe. "Je to dobrá ponuka, je dokonca lepšia než to, čo sa schválilo v parlamente," vyjadril sa k téme zvýšenia platov, na ktorej naďalej nie je dohoda. Každý lekár si podľa neho vie odpovedať sám na to, či v prípade rokovania o platoch ide o vydieranie. Dodal, že podľa neho väčšina lekárov nepodalo výpovede primárne kvôli zvýšeniu platov.

"To čo sme počuli od pána Krajčího je znôžka prázdnych slov," reagovala Bittó Cigániková s tým, že rozpočet pre zdravotníctvo je značne poddimenzovaný. Myslí si však, že ponuka vlády, čo sa týka podmienok lekárov, je dostatočná. "Myslím si, že to hraničí s vydieraním," dodala k vyjednávaniu lekárskych odborov ohľadom platov.

Myslí si zároveň, že požiadavka lekárov na navýšenie platov je v zásade adekvátna, no zdôraznila, že v nemocniciach nepracujú len lekári, ale viacero zdravotníckych profesií. "Tá položka potom nie je len o tých 300 miliónoch," dodala s tým, že by mali tlačiť skôr na financovanie DRG či ambulantného sektora.

"Situácia, do ktorej sme sa dostali, je dôsledkom roka a pol nekonania vlády," myslí si Dolinková. Povedala, že vláda podľa nej nemala čakať až na poslednú chvíľu pred naplnení výpovedí lekárov. "Pokiaľ nie je vyrokované všetko, nie je vyrokované nič," povedala k debatám o tom že vláda sa blíži k dohode na siedmich bodoch. Zdôraznila, že aj minulý týždeň minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský hovoril o podobnej dohode.

Smerujeme k výmene ministra zdravotníctva?

Šéf zdravotníckych odborárov počas utorkového rokovania povedal, že od kompromisu ich delí 40 miliónov eur, ktoré sa podľa neho dajú nájsť. "Treba dodať do memoranda, nech ich dostanú," myslí si Krajčí. Bittó Cigániková dodala, že počas minulej vlády a Tomáša Druckera na čele zdravotníctva sa vytvoril orgán, ktorý porovnáva ceny na trhu, čím šetrí. Krajčímu vyčítala, že počas svôjho pôsobenia na čele zdravotníckeho rezortu inštitút zrušil.

"Plytváme napríklad aj v tom, že súkromná nemocnica spraví 3 000 operácii šedých zákalov a štátna možno polovicu s viacerými lekármi," dodala. Súčasný stav je podľa nej výsledkom nečinnosti súčasnej vlády, no aj tých predchádzajúcich. "Ponuka od vlády v tomto momente je férová, mali by ju zobrať," povedala Bittó Cigániková s tým že tých 40 miliónov by mohli v zdravotníctve investovať napríklad do DRG.

"Nikto nechce, aby k tomuto došlo," reagovala Dolinková na situáciu v Žiline, kde v prípade výpovedí hrozí úplný kolaps. Dodala, že kvôli tomu je potrebné dohodnúť sa s odborármi. Priznala, že za súčasnú situáciu môžu aj predchádzajúce vlády, ktoré mohli urobiť viac. "Pre mňa toto všetko smeruje len k jednému, a to k výmene človeka na poste ministra zdravotníctva," dodala s tým, že konflikty medzi ministrom zdavotníctva Vladimírom Lengvarským a šéfom rezortu financií Igorom Matovičom to naznačujú.

Krajčí povedal, že aj počas toho, ako bol ministrom, žiadal o zvýšenie platov lekárov, no neúspešne. Súčasná vláda si podľa neho masívny odchod lekárov nemôže dovoliť. Súčasná ponuka je podľa neho konkurencie schopná a dostatočná. Myslí si, že aj niektorí samotní lekári, ktorí podali výpovede, by ich kvôli dobru pacientov mali stiahnuť.

Čo sa udeje v prípade, ak dohoda nenastane

Šéf LOZ Peter Visolajský sa vyjadril, že lekárske odbory a vládu delí od dohody približne 40 miliónov eur. "Keď sa bavíme o 40 miliónoch, bavíme sa o jednej nemocnici ročne," povedala Bittó Cigániková s tým, že výstavba jednej nemocnice stojí približne 50 miliónov eur. Dodala, že si zároveň uvedomuje nedostatok lekárov v súčasnosti.

"Krízový scenár nie je nič iné ako núdzový stav a vypnutie elektívnej starostlivosti," povedala Bittó Cigániková, čo v prípade ak sa vláda nedohodne. Dodala, že v takom prípade by sa výpovede nestiahli, no nemocnice by si napríklad medzi sebou mohli posúvať chirurgov. 

Podľa Dolinkovej je taktiež riešením núdzový stav, ktorý by bol podobne ako počas covidu a platil by aj pre ambulantný sektor. S politickými kolegyňami súhlasí aj Krajčí. Dodal, že konkrétne riešenia však z úst Lengvarského doposiaľ nepočul. "Môže to byť aj súčasťou taktiky, že pán minister to nezverejňuje," povedal.

Debatuje sa o vzniku novej lekárskej fakulty, tvrdí Krajčí

Lekári v požiadavkách žiadajú aj zlepšenie vzdelávania či viac slovenských študentov. Krajčí povedal, že v tomto smere sa už rokuje a blížime sa k tomu, aby v Prešove vznikla nová fakulta. "Nie od budúceho roku. Lebo mnohé fakulty si už zakontrahovali počty študentov a Prešovská univerzita to nestíha," povedal Krajčí s tým že reálne to je až ten nasledujúci rok.

Dolinová povedala, že už vláda Petra Pellegriniho zvyšovala počet študentov. Krajčímu vyčítala, že rezort pod jeho vedením v tejto iniciatíve nepokračoval. "S týmto minister zdravotníctva nemá veľa kompetencií, ale ministerstvo školstva," reagoval Krajčí s tým, že to nebola jeho zodpovednosť a on samotný ani netušil, že tento problém je. V prípade zvýšenia počtu slovenských študentov na úkor zahraničných by podľa Krajčího mala vláda kompenzovať univerzitám financie, o ktoré v takomto prípade prídu. "Nepoznám pána Matoviča ako takého, že berie financie na základe osobných problémov," dodal.

"Neviem, či je riešenie zakladať novú lekársku fakultu," myslí si Dolinková. Cestou je podľa nej zastabilizovať tie súčasné. Riešiť by sa podľa nej malo aj stredoškolské vzdelanie zdravotných sestier. "Jasné, že nie je riešenie ďalšia fakulta ani rušenie zahraničných študentov, ktorí nám zaplatia väčšinu štúdia tých slovenských," myslí si Bittó Cigániková. Riešením je podľa nej to, aby absolventi univerzít ostali na Slovensku. Pre lekárov preto podľa nej nie je najdôležitejšie požiadavka zvýšenie platov, ale prijateľnejšie prostredie pre výkon práce. "Naši občania platia dane za slovenských študentov, ktorí potom odídu do zahraničia," dodala.

"Treba zlepšovať podmienky aj prostredie," súhlasil aj Krajčí. Pre absolventov je podľa neho potrebné vytvárať dobré pracovné podmienky na to, aby na Slovensku ostali. "Náš štát v rámci normatívu platí veľmi podobné peniaze pre slovenských aj zahraničných študentov," dodal. Reagoval tak na 

Problémy má aj ambulantný sektor

Ďalším problémom v rámci zdravotníctva je aj ambulantný sektor, v ktorom lekári starnú a je ich taktiež nedostatok. "Ambulantný sektor je a vždy bol posledný, ktorý ministerstvo zdravotníctva zaujímalo," myslí si Dolinková. 

"Nikto na nepýta, čo bude s ambulanciami," reagovala s tým, že problémy ambulantného sektoru nerieši ani štátny rozpočet. Podľa spôsobu dofinancovania nemocníc podľa nej treba doriešiť aj ambulantný sektor.

Dodala, že až štvrtina lekárov môže zo dňa na deň odísť, pretože sú v dôchodkovom veku. Je podľa nej potrebné spraviť optimalizáciu ambulantnej starostlivosti, s čím súhlasí aj Bittó Cigániková. Dodala, že okrem optimalizácie ambulancií a dofinancovania celého sektora je potrebné spraviť aj ďalšie opatrenia. "Nedá sa to spraviť hneď," dodala poslankyňa.

"My nutne potrebujeme posilniť ambulantnú starostlivosť, na to sa vyčlenili aj peniaze z plánu obnovy," povedal Krajčí. Podľa neho aj v prípade vzniku prešovskej fakulte by mnohí študenti z toho kraja mohli ostať v Prešovskom kraji.

Najčítanejšie