Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Visolajský reaguje na ponuku Matoviča: Stabilizačný príspevok len zabetónuje súčasný stav
Zdielať na

Visolajský reaguje na ponuku Matoviča: Stabilizačný príspevok len zabetónuje súčasný stav

BRATISLAVA / Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský reagoval na ponuku ministra financií Igora Matoviča ohľadom stabilizačných príspevkov i doterajších rokovaní s vládou.

"Je tu veľký rozpor medzi tým, o čom chodíme rokovať a tým, čo je prezentové na tlačových konferenciách," povedal Visoljaský na úvod s tým, že členov vlády počas rokovaní prosí o upokojovanie situácie, no realita je iná.

"Veľa vecí sa nehýbalo tamer rok a pol," pokračoval s tým, že v súčasnosti sme v stave, keď o pár dní dá vyše 200 lekárov výpoveď. Dodal, že viacero z ich požiadaviek je v súčasnosti zapracovaných či v procese riešenia.

"Našich požiadaviek, ktorých je 8, je stále rovnakých, nepribudli žiadne nové," povedal Visolajský, čím reagoval na stredajší brifing ministra financií Igora Matoviča, ktorý tvrdil, že lekárski odborári majú nové požiadavky, ktoré by štátny rozpočet stál ďalších 70 miliónov eur. Ako vysvetlil, má ísť o požiadavky, ktoré už sú v súčasnosti zapracované v mnohých kolektívnych zmluvách.

​"Zostali sme prekvapení z tlačovky ministra financií, pretože sme boli presvedčení, že po desiatkach hodín rokovaní sa blížime k dohode, od ktorej nás delilo už len pár milimetrov," povedal s tým, že slová Matoviča vyzneli, ako keby chcel doterajšie rokovania hodiť do koša. Vo štvrtok opäť rokovali s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským ohľadom siedmich požiadaviek.

"Ak je naozaj zhoda v siedmich bodoch, očakávame, že budú čo najskôr predložené do parlamentu a schválené, čo sa však nestalo," reagoval.

Stabilizačné príspevky nám nepomôžu, reaguje Visolajský

Stabilizačné príspevky podľa Visolajského zastabilizujú súčasný personál, no lekárski odborári chcú dosiahnuť to, aby do systému prišli noví lekári. "Tie obrovské peniaze len betónujú stav, ktorý je teraz," vyjadril sa.

Ministrovi financií vyčítal, že keď predstavili svoje požiadavky ohľadom platov, nevedel nájsť 40 miliónov v štátnej kase, no v prípade jeho vlastného nápadu, je to iné. "Keď doteraz ani jeden z nápadov pána Matoviča nefungoval, obávame sa, či to bude fungovať tentokrát," povedal k téme stabilizačných príspevkov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie