Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lengvarský sa s odborármi dohodol na siedmich bodoch memoranda, nevyriešená ostáva otázka platov
Zdielať na

Lengvarský sa s odborármi dohodol na siedmich bodoch memoranda, nevyriešená ostáva otázka platov

BRATISLAVA / Rokovanie Lekárskeho odborového združenia. (LOZ) s vládou priniesol Prvé výsledky. Ako informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, dohodli sa na siedmich bodoch memoranda.

"Predseda vlády víta prísľub predstaviteľov LOZ, že sa vzdajú dodatočne vznesených požiadaviek v návrhu dodatkov pracovných zmlúv lekárov. Rovnako ubezpečuje, že popri ponuke vlády na stabilizačný príspevok všetkým súčasným nemocničným zdravotníkom príde vláda s návrhom atraktívnych podmienok na Náborový príspevok s cieľom riešiť dlhodobý nedostatok zdravotníkov," reagoval predseda vlády Eduard Heger.

Nevyriešená naďalej ostáva otázka platov, ktorá je ôsmou a zároveň poslednou nevyriešenou požiadavkou odborárov. "Bvaili sme sa o prvých siedmich bodoch memoranda, v ktorých sme našli názorový konsenzus," povedal Lengvarský s tým, že finálne doriešenie niektorých bodov bude otázkou niekoľkých ďalších dní, dohodnúť sa musia napríklad ešte s ministerstvo spravodlivosti.

Minister tak nevidí dôvod, prečo by sa prvých sedem bodov nemalo podpísať. Dohodu potvrdil aj šéf LOZ Peter Visolajský. Dodal, že rokovania boli konštruktívne. "Čakáme, že zákonné úpravy budú v najbližšom čase predložené v parlamente, aby naozaj potvrdili to, čo hovoria ústne," dodal.

Čo sa týka platov, je to v kompetencii ministra financií Igora Matoviča, vysvetlil Visolajský. Dodal, že v tejto otázke sú ochotní robiť ústupky a ďalej rokovať. Voči návrhu na stabilizačný príspevok je skeptický. "Boli sme informovaní, že pán Matovič tento návrh ešte prehodnocuje," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie