Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s Matovičom a Bittó Cigánikovou: Urážky, nadávky, trestné oznámenie a Matovič čítajúci si správy na mobile
Zdielať na

Na hrane s Matovičom a Bittó Cigánikovou: Urážky, nadávky, trestné oznámenie a Matovič čítajúci si správy na mobile

BRATISLAVA / Takto o týždeň vo štvrtok možno v nemocniciach nebudú lekári a občania sa nedostanú na plánovanú operáciu. Mnohé nemocnice rušia prvé zákroky už v týchto dňoch. Aká je šanca odvrátiť kolaps? Témou relácie Na hrane TV JOJ však bola aj hrozba predčasných volieb pre štátny rozpočet. Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre Na hrane TV JOJ zase odhalil, ktorým stranám sa darí a ktoré u voličov prepadávajú. V ostrom súboji sa stretli minister financií Igor Matovič a bývalá šéfka výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková.

To, že medzi oboma hosťami vládne konflikt nie je žiadnym tajomstvom. Len prednedávnom častoval poslankyňu minister nadávkami ako tepša, ale aj prezývkami ako Jana Penta Cigániková. "Ja si myslím, že bude táto relácia konštruktívna," povedal Igor Matovič s tým, že nemá problém sa poslankyni ospravedlniť. Zároveň sa však nezdržal a povedal, že ľudia vedia, akou političkou saskárka je. Bittó Cigániková uviedla, že sa ľuďom ospravedlňuje, "že hneď neodhadli, čo je Igor Matovič zač".

Matovič chcel za ministra Visolajského

Šéf lekárskych odborov však ponuky na vedenie rezortu odmietol. Mareka Krajčího si však vie predstaviť v kresle aj v budúcnosti. Bittó Cigániková zdôraznila, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský je ministrom napriek tejto vláde. "Nehovorím, že všetko stíha, ale tá komunikácie je úplne iná," uviedla poslankyňa a dodala, že o prípadnom odvolávaní by sa museli dohodnúť na klube. "Na druhej strane je pomstychtivosť Igora Matoviča," poznamenala po tom, čo skonštatovala, že lekári už svojimi podmienkami vydierajú vládu. 

"Ja som myslel, že arogancia kolegyne po tom, čo už nebude šéfkov zdravotníckeho výboru, prejde," uviedol Matovič s tým, že za nezdvíhanie platov aj v školstve môže práve Richard Sulík, ktorý podľa Matoviča "odmietal zdaňovať zbohatlíkov". "My sme tú ôsmu podmienku už v lete splnili," povedal minister s tým, že lekárom sa štvrť miliardy navýšenia nepozdáva. 

Lekári "úplatky" nechcú

Stabilizačný príspevok však zdravotníci odmietli. Igor Matovič však tvrdí, že majú stovky ohlasov z rôznych profesií o ktorých nikto nehovorí a tí majú o príspevky záujem a to rovnako, ako lekári, ktorí nedali výpovede. Postoj odborárov je podľa ministra klasickou vyjednávacou pozíciou. 

Bittó Cigániková Matovičovi oponovala tým, že sa neustále "naváža" do SaS a za všetko môže Sulík a exminister školstva. "Teraz žneme tvoju robotu," zaútočila poslankyňa s tým, že sa financovali ministrove šialené nápady a členovia vlády, ktorých nemal rád, nedostávali peniaze, lebo ich Matovič "nemá rád". Exšéfka parlamentného zdravotníctva vyzvala obe strany, aby ustúpili, dohodli sa, lebo na všetko doplatí pacient. 

Náborový príspevok nenahradí stabilizačný

V relácii to vyvrátil Igor Matovič s tým, že jeho nápad v žiadnom prípade nejde do koša. "Po prvé to, čo hovoril pán Visolajský to je revízia výdavkov, ktoré mu ukázalo ministerstvo financií," vysvetľoval Matovič s tým, že Visolajský sa tvári, že objavil peniaze, s ktorými už rezort financií ráta. Minister tvrdí, že on peniaze stráži, aby štát dokázal ufinancovať 480-tisíc zamestnancov. 

Saskárka tvrdí, že rovnaké platy nebudú, pretože keď zdvihneme platy my, urobia to aj Česi. Poslankyňa upozornila na to, že treba zvýšiť platby za poistencov štátu. V ČR je to dvojnásobok zatiaľ čo u nás je to len 33 eur. Zároveň zdôraznila, že dávať každému lekárovi rovnako, nie je správne. Matovičove príspevky označila za "ďalšie polnočné atómovky". "Komunikácia aj z druhej strany sa mi zdá neférová," poznamenala na margo odborov. 

"Stabilizačný príspevok je pre tých, ktorí v nemocniciach pracujú a nebudú v decembri sedieť s vyloženými nohami," uviedol líder OĽaNO a dodal, že náborový príspevok by mal prilákať nových lekárov. Detaily chce minister Matovič predstaviť zajtra. "Bude to mimoriadne atraktívne," sľuboval šéf verejných financií. 

Bittó Cigániková sa na svojho konkurenta otočila: "Igor, naozaj sa nedajú veci robiť normálne?" Zároveň ministrovi odporučila, aby sa upokojil a dal si nejaké lieky. "Zas to bude kravina, ako všetko, čo doteraz urobil," uzavrela saskárka, ktorú Matovič označil za primitívku. 

Čo bude s ambulanciami?

"Predseda strany, ktorú tu reprezentuje kolegyňa Cigániková tvrdí, že Slovensko si rozpočtové provizórium zaslúži," pokračoval Matovič s tým, že v tom prípade nebude na nič. Bittó Cigańikovú obvinil, že je lobistka Penty a tá reagovala tým, že na ministra podá trestné oznámenie. "Vy ste modlitebný krúžok amatérov," rozčúlila sa saskárka. 

"Máme pijavice v zdravotníctve," reagoval Matovič s tým, že za to môže ešte exminister Zajac, ktorý súkromníkov pustil do zdravotníctva. SaS podľa neho vždy len chránila zbohatlíkov a pre ľudí neurobila nič. "Ideme zlodejom po krku a zariadili sme 60 eur na dieťa," vypočítaval Matovič. 

Ako to bude s predčasnými voľbami a rozpočtom? Dozviete sa vo videu:

Voľby by stále vyhral Hlas-SD, koalície sú stále komplikovanejšie

Voľby by vyhral Hlas-SD, druhý je Smer-SD a tretie je Progresívne Slovensko. SaS je na štvrtom mieste a OĽaNO má 7,5 %. Do parlamentu by sa dostala aj Sme rodina a tesne aj KDH. V parlamente by bolo až 8 strán. 

Súvisiace články

Najčítanejšie