Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Riaditeľ UNB Mayer: Ak sa lekári s vládou nedohodnú, nemocnice prepneme do režimu akútnej starostlivosti
Zdielať na

Riaditeľ UNB Mayer: Ak sa lekári s vládou nedohodnú, nemocnice prepneme do režimu akútnej starostlivosti

BRATISLAVA / Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) informovala o aktuálnej situácii v ich zariadeniach.

"Chcem ubezpečiť, že snahou každého lekára i vedúceho pracovníka, ktorý ostáva v našich nemocniciach, je zabezpečiť čo najlepšiu starostlivosť," povedal na úvod riaditeľ UNB Alexander Mayer. Dodal, že výpoveď podalo približne 470 lekárov v rámci piatich nemocníc, ktoré spadajú do UNB.

Ak k dohode medzi LOZ a vládou nepríde, UNB bude musieť prejsť k poskytovaniu len urgentnej zdravotnej starostlivosti. "Denne príde do UNB viac ako 100 sanitiek a z toho 20-25 % ostáva v nemocnici ako akútny prípad," dodal. Očakávajú pokyn od ministerstva zdravotníctva, aby zrušili elektívne, teda plánované, úkony.

"Ak takýto príkaz dostaneme do UNB, neznamená to, že jeho príchodom okamžite vypneme starostlivosť o plánovaných pacientov," povedal s tým, že ďalšie pobyty pacientov v nemocnici budú vyhodnocovať individuálne.

Obávam sa v ohrozenie zdravia pacientov, tvrdí Mayer

"Aktuálne v UNB leží zhruba 1331 pacientov, čo je obrovské množstvo na to, aby sme UNB mohli prepnúť do režimu akútnej starostlivosti," povedal s tým, že časť pacientov budú musieť prepustiť domov a oddelenia pripraviť na ďalší režim.

V súčasnosti vedenie nemocnice rokuje s rezortom zdravotníctva, organizujú krízové štáby a prechádzajú viaceré krízové scenáre. "Ak príde k naplneniu výpovedí, obávam sa, že k ohrozeniu zdravi pacientov môže prísť a v niektorých prípadoch aj príde," dodal. Podľa slov Mayera sa pripravujú aj na scenáre v prípade väčších nehôd a podobne.

V súvislosti s výpovediami nadviazali spoluprácu aj s viacerými nemocniciami v rámci mesta. Niektorých pacientov, o ktoré nebude možné sa postarať, budú posielať do iných nemocníc. "Toto ale môže vydržať len pár dní," dodal. 

"Oslovili sme aj iné nemocnice v rámci mesta," povedal s tým, že napríklad súkromná nemocnica Koch bude pomáhať s niektorými pôrodmi, pomôcť má aj Národný ústav detských chorôb. Mayer dodal, že v súvislosti s tým oslovili všetky súkromné nemocnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie