Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Politici reagujú na prejav Čaputovej: Musíme si priznať chyby, pomoc v energetickej kríze mohla byť promptnejšia, tvrdí Šudík
Zdielať na

Politici reagujú na prejav Čaputovej: Musíme si priznať chyby, pomoc v energetickej kríze mohla byť promptnejšia, tvrdí Šudík

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok (29.11.) dopoludnia predniesla Správu o stave republiky. V nej reagovala na viaceré problémy súčasnosti. Politici mali na slová hlavy štátu zmiešané rekacie.

Prezidentka v Správe o stave republiky reagovala na súčasnú situáciu doma i v zahraničí. Počas prednesu správy sa vyjadrila k vojne na Ukrajine, energetickej i klimatickej kríze aj vnútroštátnej politike.

Vládu Eduarda Hegera (OĽaNO) pochválila za korupčnú politiku, na druhej strane jej vytkla nadužívanie skráteného legislatívneho konania a v prípade ak sa pomery v koalícii nezlepšia, naznačila aj možnosť predčasných volieb. 

Prezidentku si do pléna NR SR prišli osobne vypočuť aj viacerí členovia vlády. Štyria však chýbali, medzi nimi bol aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO), o ktorom je známy jeho negatívny vzťah k hlave štátu.

Prečítajte si celý prejav prezidentky v NR SR:

Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) v reakcii napísal, že prezidentka vo svojom prejave reagovala na výzvy a krízy, s ktorými sa musí vláda vysporiadať, či už ide o pandémiu, vojnu na Ukrajine alebo energetickú krízu. "Považujem za veľmi dôležité, že pani prezidentka apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok ako kľúčový predpoklad pomoci ľuďom. Rozpočtové provizórium  je v tomto momente najhoršia možnosť," myslí si premiér.

K polarizácii prispieva aj populizmus, tvrdí Heger

Predseda vlády podľa svojich slov vníma aj polarizáciu spoločnosti, medzi jej príčinami sú podľa politika i krízy súčasnosti. "K polarizácii však hlavne prispieva populizmus, ktorý hoci je súčasťou politického zápasu, dnes jeho používanie predstavuje hazard s negatívnymi náladami. Práve tu vidím našu spoločnú úlohu s pani prezidentkou, aby sme spoločne pôsobili na zmenu k lepšiemu," dodal premiér.

"Súhlasím s pani prezidentkou. Myslím si, že je všeobecne známe, že sme v energetickej kríze, dovolím si povedať, že je to celosvetový problém," povedal minister hospodárstva Karel Hirman s tým, že súhlasí aj s prezidentkiným tvrdením, že ľudí zasahujú ceny energií.

"Som s touto správou vyrovnaný, myslím si, že pani prezidentka viacero vecí popísala správne," povedal s dodatkom, že v niektorých prípadoch sa zas netrafila do čierneho, išlo najmä o jej slová ohľadom rokovaní.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) nesúhlasí so slovami Čaputovej ohľadom predčasných volieb. "Nemyslím si, že Slovenská republika by niečo získala predčasnými voľbami," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že by práve naopak nepriniesli nič dobré.

Kollár odmieta útočiť na hlavu štátu

​Predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že sme si vypočuli zhodnotenie stavy republiky. "S niektorými súhlasím, za tie by som jej chcel poďakovať a s niektorými nesúhlasím," povedal s tým, že hlavu štátu nebude napádať. 

​S prezidentkyními slovami, že politici by mali vážiť svoje slová, súhlasí. "Niekedy sa to zvrháva aj do osočovania a vulgarizmov," doplnil.

Viskupič s kritikou prezidentky súhlasí

​Poslanec SaS a šéf finančného výboru Marián Viskupič v reakcii pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že išlo o veľmi vyvážený, kritický prejav a jasný prejav. "Jasne pomenovala, že sa musíme obávať o podstatu demokracie, že situácia v parlamente nie je dobrá," zhodnotil poslanec.

Opozičný politik súhlasí aj s kritikou prezidentky v súvislosti s naudžívaním zrýchleného legislatívného konania či výhrady v súvislostis Plánom obnovy. "Absencia výdavkových limitov ohrozuje aj čerpanie z Plánu obnovy," dodal.

"Pán Matovič má úžasnú schopnosť pri najdôležitejších veciach, pri ktorých mal byť a počúvať, si nájde dôležitejšiu prácu," povedal poslanec s dodatkom, že mnohé z prejavu Čaputovej sa týkalo aj priamo ministra financií.​

Na mnohé veci sme mohli reagovať promptnejšie, reaguje Šudík

​Poslanec klubu OĽaNO Tomáš Šudík zhodnotil vystúpenie prezidentky ako konštruktívne. "Som rád, že pani prezidentka upozornila aj na šírenie obrovskej nenávisti v spoločnosti," myslí si koaličný poslanec.

"Aj my musíme brať naše chyby, ktoré sme spravili, na mnohé veci sme mohli reagovať promptnejšie," dodal Šudík s tým, že ide napríklad o pomoc pri energetickej kríze.

​Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga si myslí, že situácia je vážna a politici to tak aj vnímajú. "Som veľmi rád, že v priebehu zajtrajška predstavíme pomoc domácnostiam, s týmto ste s prezidentkou na jednej lodi," povedal s tým, že sa stotožňuje aj so slovami hlavy štátu ohľadom ochrany právneho štátu.

"Súhlasím s ňou, myslím si, že táto vláda robí z tejto krízy veľkú drámu a my nie sme futbaloví fanúšikovia," povedala poslankyňa klubu Sme rodina Romana Tabák s tým, že ju mrzí, že v prejave nespomenula tragédiu na zastávke Zochova v Bratislave.

​Predčasné voľby v minulosti nedopadli dobre, hovorí Čekovský

Poslanec klubu OĽaNO Kristián Čekovský hodnotí prezidentkin prejav pozitívne. Ako však povedal, nemyslí si, že predčasné voľby by boli dobrým riešením pre Slovensko. Ukazujú to podľa neho najmä udalosti z minulosti týkajúce sa podobnej udalosti.

​"Mohla byť razantnejšia, mohla byť ostrejšia a garantujem, že by to ocenila väčšina občanov SR, pretože by konečne hovorila ich jazykom," myslí si líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Poslanec ocenil prezidentkinu pasáž o chudobe ľudí a nedostatočnej pomoci i to, že naznačila konanie predčasných volieb.

Opozičný poslanec Ľubomír Vážny zo Smeru má z prejavu hlavy štátu zmiešané pocity. "Veľa vecí, ktoré kritizovala a vyčítala, podpísala aj ona," povedal s tým, že ide o sociálnu aj inú blasť. Zároveň bola podľa neho v minulosti málo aktívna vo veciach, ktoré kritizovala.

Prezidentkine slová o predčasných voľbách vníma pozitívne, skritizoval zároveň aj čerpanie peňazí z Plánu obnovy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie