Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Oslabí sa koalícia? Borguľa zo Sme rodina chce podporiť vyslovenie nedôvery vláde, zvažuje aj odchod z koalície
Zdielať na

Oslabí sa koalícia? Borguľa zo Sme rodina chce podporiť vyslovenie nedôvery vláde, zvažuje aj odchod z koalície

BRATISLAVA / Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde môže mať za následok oslabenie koalície. Podporu návrhu totiž avizoval koaličný poslanec z klubu Sme rodina Martin Borguľa. Ako pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, v hre je aj možnosť jeho úplného odchodu z poslaneckého klubu, a teda aj z koalície.

Poslancov čaká čoskoro ďalšia mimoriadna shôdza. Po neúspešnom ôsmom pokuse odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), prichádza na rad hlasovanie o vyslovení nedôvery celej vláde.

Mimoriadna schôdza je zvolaná na štvrtok (8.12.), pričom konečné hlasovanie bude zrejme v utorok (13.12.). V rovnaký deň sa má podľa najnovších informácií rozhodnúť aj o budúcoročnoim rozpočte.

Borguľa sa postaví proti vláde

Schôdzu zvolala opozičná SaS s pomocou nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho. Kým koaličné OĽaNO hovorí o spolupráci s mafiou, hnutie Sme rodina musí riešiť iný problém. Poslanec Martin Borguľa patriaci do klubu hnutia Borisa Kollára totiž avizoval, že v prípade mimoriadnej schôdze bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde.

Borguľa o tom informoval v statuse, ktorý zverejnil ešte pred hlasovaním o odvolaní Mikulca, a teda aj pred ohlásením mimoriadne schôdze. Pre Noviny PLUS TV JOJ vysvetlil, že so samotnou vládou Eduarda Hegera problém nemá. Problémom je podľa neho neodvolanie ministra vnútra.

"Na mieste ministra, ktorého v hlasovaní o odvolaní podporilo len 47 poslancov, by som z ministerstva odišiel. Ak by som bol premiérom takého ministra, buď by som mu vysvetlil, nech odíde sám, alebo by som ho odvolal," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ Borguľa.

Dodal, že práve to je jeho výhrada k premiérovi. "Ja nemám výhradu k fungovaniu vlády, mám výhradu k Mikulcovi a ak za ním stojí premiér, tak ja za takým človekom nemôžem stáť," vysvetlil. Problém s ministrom vnútra má pritom Borguľa dlhšiu dobu, k čomu sa viackrát vyjadroval. Patrí zároveň medzi tých poslancov, ktorí v súčasnosti čelia obvineniu.

​V hre je odchod Borguľu z klubu Sme rodina

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár pre Noviny PLUS TV JOJ vyhlásil, že s poslancom sa o hlasovaní ešte bude rozprávať. "Pán Borguľa má veľké výhrady k pánovi Mikulcovi. Keďže nebol odvolaný, svoj nesúhlas s jeho zotrvaním na ministerstve chce vyjadriť týmto hlasovaním," vysvetlil. Dodal, že s Borguľom preberie, či sa jeho rozhodnutie ešte dá zmeniť alebo nie.

"Už som nad tým rozmýšľal," reagoval Borguľa na otázku, čo v prípade, ak dostane ultimátum, že v prípade podpory návrhu na vyslovenie nedôvery bude musieť poslanecký klub Sme rodina opustiť. Jedným dychom dodal, že od šéfa hnutia niečo také nepredpokladá, pretože "Boris Kollár je férový človek".

V hre je však podľa Borguľu aj iná možnosť. "Skôr rozmýšľam, že by som z klubu odišiel sám. Nechcem svojím hlasovaním poškodiť politickému hnutiu a klubu Sme rodina," dodal Borguľa. Koalícia by v tom prípade mala už len 69 poslancov.

​Politológ Radoslav Štefančík tvrdí, že Borguľov možný odchod z koalície je logický krok. "Ak chce povaliť vládu, je úplne zbytočné, aby bol v poslaneckom klube vládnej politickej strany, lebo to nedáva žiadnu logiku. Ak chce byť opozičný poslanec, tak nech sa ako opozičný poslanec zaradí, aby v tom aj koalícia mala jasno," povedal odborník pre Noviny PLUS TV JOJ.

Najčítanejšie